5 najpogostejših napak pri investiranju v kriptovalute

Bitcoin in kriptovalute ostajajo pomemben del digitalne sedanjosti in prihodnosti

Ko je leta 2008 luč sveta ugledal Bitcoin, ki je bil predstavljen kot nov elektronski denar – popolnoma decentraliziran in deluje brez zaupanja vrednih tretjih oseb – javnost ni bila zelo pozorna. Zdaj, že 12 let kasneje, lahko vidimo, da ta samostojna decentralizirana tehnologija ponuja neustavljivo in globalno dostopno alternativo sodobnim centralnim bankam in centraliziranemu finančnemu sistemu.

Bitcoin in marsikatere kriptovalute so posebej v zadnjem letu izjemno porasle – ne le v ceni, posledice digitalne revolucije so močno vidne tudi ekonomsko, politično in socialno. In seveda tudi monetarno, saj jih je vedno več takšnih, ki prepoznavajo, da lahko Bitcoin opravlja vse funkcije, ki jih opravlja denar.

Kriptovalute še vedno – glede na zgodnji stadij razvoja in sprejema tehnologije – ponujajo zgodovinsko priložnost, saj prestavljajo nihalo suverenosti, neodvisnosti ter svobode od vlad in držav v roke posameznikom. Vse priložnosti pa s sabo vedno prinašajo tudi določena tveganja in nič drugače ni tudi na tem trgu.

Rast cen kriptovalut v zadnjem obdobju privlači vedno več novih investitorjev

Rast cen kriptovalut v letu 2020 in sploh v začetku letošnjega leta privlači vedno več novih in novih investitorjev. Spremljamo zelo podobno situacijo ali ˝optimistični hype retail vlagateljev˝, kot leta 2017. Z eno veliko razliko. Tokrat so pri rastočem trendu prisotna tudi velika podjetja in finančne institucije.

Z veliko hitrostjo se globalno premikamo tudi proti regulaciji trga in potencialnim predlogom za obdavčitev. V tem primeru lahko pričakujemo še več dodatnega kapitala iz strani velikih institucij, ki bodo na ta trg vstopale šele zatem, ko bo trg tudi reguliran.

Uspešno investiranje v kripto svetu je sicer res lahko povezano tudi s srečo, bolj pomembna faktorja za dolgoročno uspešnost pa sta dobro znanje ter disciplina pri investiranju!

Ko pridemo do investiranja v kriptovalute, lahko iz preteklih gibanj ugotovimo, da omenjeni trg s seboj prinaša tako znana kot tudi neznana tveganja, ki lahko precej škodujejo vašemu investiranemu denarju. Zato je pomembno, da se pred investiranjem v ta trg izobražujete in da ne ponovite največjih napak, ki jih nepoučeni vlagatelji pogosto naredijo.

1. Ne razumeš, v kaj investiraš!

Kriptovalute ter tehnologija blockchain, ki je v ozadju, predstavljata povsem nove tehnološke možnosti. Revolucionarna tehnologija zahteva od vsakega investitorja, da mora razumeti njene temelje, priložnosti in omejitve ter pasti.

Namreč, pri trenutno več kot 4.000 različnih kriptovalutah, je treba znati oceniti projekt, ki ima perspektivo, saj sicer lahko ostanemo investirani v kakšen kripto žeton, ki se ne premakne nikamor, nima potenciala ali pa je bil v celoti namenjen prevari in kratkoročnemu zaslužku zgolj tistih, ki so ga izdali.

Kriptovalute niso delnice!

Veliko investitorjev napačno enači kriptovalute z delnicami. Ne le, da delnice in kriptovalute ločuje regulacija (reguliran in nereguliran trg), razlika je tudi v lastništvu. Z delnicami ste vedno solastnik nekega podjetja in lahko na ta račun prejemate tudi kakšne dividende, pri kriptovalutah pa ne. Namreč, podjetje, ki izda kriptovaluto, lahko ima zelo dober dobiček, brez koristi za tiste, ki držijo njihovo valuto. In ja, drži, podjetje lahko dela zelo dobro, vrednost njihove kriptovalute pa lahko (kot primer) tudi pada in izgublja vrednost.

Se pa seveda da, s fundamentalno analizo, raziskati podjetje, ki stoji za kriptovaluto in ugotoviti, ali je projekt dober. Nekaj osnovnih napotkov za pregled potencialnega kripto projekta:

 • Kakšen problem, izziv rešuje projekt?
 • Kakšna je njihova rešitev in kdo lahko z njo pridobi?
 • Ekipa, ki stoji za projektom.
 • Povezave s podjetji izven Blockchain tehnologije.
 • Road Map – kaj je projekt že ˝dostavil˝ in kakšna je prihodnost?

Preden kupite določeno kriptovaluto, opravite domačo nalogo pred investiranjem v stilu ˝know your investment˝!

2. Nepoznavanje varnostnih mehanizmov

Ena največjih prednosti kriptovalut – decentraliziranost – je hkrati lahko največja težava za investitorje. Namreč, ker je trg nereguliran, je vsa odgovornost za varnost (torej varno odprtje računov za nakupe, varna hramba, varne transakcije itn.) na vsakem posamezniku posebej. Na nereguliranem trgu se za kakšno napačno transakcijo ali izgubo kriptovalut nimamo možnosti kam pritožiti ali poiskati pomoči.

Varnost mora biti pri investiranju v kriptovalute na prvem mestu!

Preden zares začnete kupovati in investirati v ta trg morate poskrbeti za varnost:

 • Vedno uporabljajte varnostno dvojno verifikacijo.
 • Kodo za verifikacijo vedno hranite stran od vstopnih podatkov.
 • Kriptovalute hranite v ˝hladni hrambi˝ in ne na borzi.
 • Za dostop do borze vedno uporabljajte shranjene povezave.
 • Nikomur ne smete zaupati vaših vstopnih podatkov in ostalih ključev.

Ker so kriptovalute v celoti digitalne, morate res poznati osnove same tehnologije, da razumete, kaj pomeni varnost na tem področju. Hekerji namreč nikoli ne spijo in vedno predstavljajo največjo grožnjo, da lahko nekdo ostane v celoti brez svojih sredstev.

Zapomnite si: varna je naložba samo takrat, ko je varno hranjena!

Prav tako morate biti pozorni na morebitno zlonamerno programsko opremo pri prijava na borze, v zasebne denarnice itn. Že sama statistika, koliko je bilo do sedaj izgubljenih Bitcoinov mora vsakega investitorja prepričati v to, da poskrbi za zadostno mero varnosti.

3. Neupoštevanje razpršitve in alokacije svojih investicij

Ena večjih napak investitorjev na tem trgu je vsekakor neupoštevanje razpršitve. Verjetnost, da kakšnemu kripto kovancu ne uspe ali celo propade, je na tem trgu še vedno zelo velika. Zato je vsekakor pomembno, da pred investiranjem v kripto svet naredite primerno razpršitev vašega premoženja. Šele, ko ste primerno razpršeni med preostale naložbe, lahko namenite del investicij tudi v kriptovalute.

A tukaj se razpršitev še ne zaključi. Veliko večja varnost je, če tudi znotraj samih kriptovalut razpršite tveganje med več različnih projektov, ki imajo potencial. Alokacija med projekti je ključna in če imate recimo sredstva razpršena med 10 projektov in vam 1 propade, to ne bo drastično vplivalo na vaša preostala investirana sredstva in povzročilo izgube celotnih vloženih sredstev.

Stava na enega konja lahko prinese bajne zaslužke. A v kripto svetu tudi neomejene izgube!

Za zmanjšanje tveganja pri investiranju je vedno pomembno, da se poskušate zaščititi pred popolno izgubo vloženih sredstev. Zato naredite primerno razpršitev tudi med različnimi valutami in redno skrbite za primerno alokacijo, torej da vsak projekt ne predstavlja prevelikega deleža v razpršitvi.

Primerna razpršitev vam tudi pomaga, da prepoznate in se držite svojih racionalnih finančnih omejitev. Ko cene ekstremno porastejo, si večina vlagateljev želi povečati delež naložbe, ki je porasel. Ogromno vlagateljev se takrat ujame v past, da se veliko preveč izpostavi trgu ravno takrat, ko je visoko in se nato umikajo s trga, ko pride do večjih padcev vrednosti. Skušnjavo pretiranega vlaganja lahko premagate s porazdelitvijo tveganja in načrta razpršitve, ki se ga držite – ne glede na rast ali padec na trgu.

4. Nepoznavanje zakonitosti trga kriptovalut

Kriptovalute premorejo nekaj povsem svojih tržnih zakonitosti. Sicer lahko vidimo veliko podobnosti s finančnimi trgi (fundamentalna in tehnična analiza ter načini trgovanja), a ravno zaradi nereguliranega trga so tukaj določene zakonitosti povsem drugačne. Trg je namreč večkrat pod vplivom manipulacij, ki na uradnih, reguliranih trgih niso dovoljene.

A ne le manipulacije, vlagatelji vse prevečkrat investirajo v zmoti, da lahko cena kovanca pomeni tudi priložnost za investiranje. Nikakor ne investirajte v neki poceni kovanec s sanjami, da boste bogato zaslužili, ko bo enkrat vreden zelo veliko. Nizka cena kovanca namreč najverjetneje pomeni večjo cirkulacijo le tega v obtoku in tudi večja tržna kapitalizacija ne pripomore k enormnemu dvigu cene.

Veliko neizobraženih vlagateljev kupuje nizko vrednotene kriptovalute, ker menijo, da obstaja večja možnost za visoke donose!

Izjemno priporočljivo je, da pri investiranju na ta trg, dobro ˝berete˝ in razumete tudi tržno kapitalizacijo Bitcoina in preostalih, tako imenovanih ˝alt coinov˝. Razmerje med Bitcoinom in preostalimi je prav tako podvrženo spremembam, pri katerih lahko nerazumevanje teh povezav privede do slabih in zelo dragih naložbenih odločitev. Če želite zaslužiti z investicijami v kripto svet, potem morate omenjena razmerja zelo dobro poznati in na podlagi njih sprejemati pravilne finančne odločitve.

5. Čustva, čustva, čustva…

Vaša mentalna stabilnost je pri investiranju najpomembnejši dejavnik. Še posebej, ko investirate v trg kriptovalut. Namreč, na tem trgu lahko vidimo precej hitrejše gibanje, tako v eno, kot tudi v drugo smer. Ker je trg še vedno sorazmerno majhen (v primerjavi s preostalimi finančnimi trgi) lahko veliko premikov povzročijo že mediji s svojimi objavami ali večji investitorji (˝whales˝) s svojimi premiki večjih količin kovancev.

Pazite, da pri investiranju ne padete pod vpliv medijske propagande – ta ne dela v vašo korist!

Trgi gredo vedno v obe smeri – tako v rast kot tudi v padec vrednosti. Zato morate biti mentalno sposobni prenesti velike premike in predvsem ne popustiti pod psihološkimi vplivi, ki jih vidimo na obeh straneh gibanja. Dva najpogostejša psihološka trenutka, ki preko medijev in javnosti zelo vplivata na napačne odločitve vlagateljev:

 • FOMO – Fear of missing out – strah pred tem, da sem izpustil priložnost – vpliv, ki ga doživimo ob velikih premikih cene navzgor – vlagatelji imajo takrat občutek, da zamujajo z vsakim dnem in kupujejo vedno višje in višje.
 • FUD – Fear, uncertainty, doubt – strah, negotovost, dvom – vpliv, ki ga doživimo, ko cene močno padejo in je ob tem prisotna še negativna medijska propaganda.

Najboljša obramba pred psihološkim vplivom je vsekakor razumevanje kriptovalute, v katero vlagate, kar vam pomaga pri premišljenih in racionalnih naložbenih odločitvah. Da so omenjene odločitve res modre, pa vsekakor potrebujete močno mentalno stabilnost. Le s pravo miselno naravnanostjo lahko ustvarite dober dolgoročni donos, saj mentalna stabilnost pripomore k prepotrebni disciplini in racionalnemu upoštevanju načrta ter vnaprej izdelanih strategij.

Čustva ne bi smela nikoli vplivati na vaše naložbene odločitve, a verjemite mi, da je to lažje reči, kot izvajati v praksi. Zato se pri investiranju držite svojega načrta, ki ga izdelate, preden investirate v ta trg. Odgovorite si na vprašanja, kot so:

 • za kakšno obdobje vlagam,
 • koliko sem pripravljen izgubiti,
 • kdaj bom izstopal iz trga,
 • kako bom reagiral, če naložba pade za 20 ali več odstotkov itn.

Najboljša investicija v kripto svetu je….

…investicija v vaše znanje! Zato pred investiranjem na ta trg vsekakor pridobite potrebno znanje, s katerim boste znali eno največjih tehnoloških revolucij in zgodovinsko priložnost obrniti sebi v korist. V nasprotnem primeru bo namreč preveč odvisno zgolj od sreče, na katero pa se pri investicijah ni dobro zanašati!

Matjaž Štamulak, neodvisni finančni svetovalec

Že veste, kako varno in uspešno investirati v kriptovalute?

Bi radi izvedeli več?

Vse potrebne informacije, izkušnje in znanje več strokovnjakov s področja investiranja v kriptovalute in blockchain tehnologije na enem mestu, v enem dnevu!

 • Kako danes stoji trg kriptovalut in kakšen je njegov potencial?
 • Kako odpreti račun na borzah in kako varno prenašati sredstva med računi?
 • Kako varno in enostavno investirati v trg kriptovalut?
 • Pasti in prednosti investiranja v ICO-je.

Vse to in še več znanja, uporabnih informacij in podatkov vas čaka v odličnem online seminarju Investiranje v kriptovalute!

Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki bodo delili dragoceno znanje in izkušnje!

VEČ INFORMACIJ