1. Sprehod po naravi

Zagotovo ste že samo izkusili, kako dobro se počutite, kadar greste na sprehod ali pohod po naravi. Morda ste opazili, da se počutite bolj brez skrbni, lahkotni, veseli in spočiti, tudi če ste šli na daljši pohod.

Znanstveniki so naredili raziskavo med ljudmi, ki so hodili na sprehod po mestu in tistimi, ki so hodili po naravi. Pri tistih, ki so se sprehajali po naravi vsaj 30 minut na dan, so opazili:

 • Da so se občutno zmanjšale živčne aktivnosti možganske skorje, kar je odgovorno za duševne bolezni.
 • Imeli so manj negativnih misli.
 • Imeli so bolj umirjen um.
 • Razmišljali so bolj kreativno.
 • Izboljšal se jim je spomin.
 • Zmanjšal stres.
 • Spodbujeno je bilo izločanje endorfinov.

2. Meditacija

Vsi smo in ste že slišali veliko o meditaciji in pozitivnih učinkih. Mnogi med vami ste že tudi zagotovo poskusili, a obupali, ker vam je šlo vedno toliko misli po glavi v času meditiranja in ste se kar hitro odločili, da vi pa tega ne znate in da to ni za vas. Je res?

Naj vam razkrijem skrivnost. Vaše misli se ne bodo nikoli ustavile, vedno bodo, tako kot naše srce stalno bije. Kar pa lahko vi naredite v času meditacije je, da samo pazite, da se ne ujamete v te misli. Z njimi ne načrtujte, ampak samo opazujte, kot tretja oseba, kako prihajajo, kaj se dogaja ipd. Odličen trik je tudi, da usmerjamo svojo pozornost na dihanje. S tem tudi zamotimo svoje misli oziroma jih osredotočimo na dihanje. Vsakič, ko se pojavi kakšna druga misel samo globoko vdihnite in nadaljujte z opazovanjem dihanja. Začnite z 10 minutami na dan in nato počasi stopnjujte do želene točke. Naj vam dam še nasvet, navadno nam je najlažje meditirati zjutraj, ko se zbudimo, ko naša glava še ni polna vseh informacij.

Uporabite lahko tudi kakšne aplikacije na telefonu in opazujte svoj napredek. Na aplikacijah imate tudi možnost vodenih meditacij, ki prav tako preusmerijo vašo pozornost na besede tistega, ki vas vodi.

3. Stresanje telesa

Stresanje telesa je poznano tudi kot TRE (trauma realising exercise) ali meditacija tresenja. V naši naravi je, da smo se vedno stresali, kadar smo začutili, da želimo sprostiti kakršno koli napetost, stres ali negativno energijo iz sebe. Ampak smo to nehali izvajati. Morda, ker nas je začelo preveč skrbeti, kako smo videti, ko to izvajamo? Vendar poglejte živali okoli sebe, svojo mačko ali kužka, ki se vedno stresejo, kadar imajo dovolj »cartanja«, ko se želijo otresti energije, ki je ne želijo imeti na sebi, dostikrat tudi, ko se zbudijo ali samo dolgo ležijo. Tako hitro prebudijo svoje telo, mu dajo energijo.

Začnimo izvajati to tudi mi! Najboljše je zjutraj, ko se že malo raztegnemo in si nato na radiu zavrtimo svojo najljubšo pesem in se ob njej vsaj 1 minuto stresamo ter mogoče na koncu še zaplešemo in zapojemo. Tako boste zagotovo začeli dan veseli, energični in takšen bo tudi vaš preostanek dneva. Povabite zraven še svoje bližnje in začnite skupaj dan veselo in energično!

Pozitivni učinki:

 • Sproščanje stresnega hormona in kortizola.
 • Pošiljanje signalov možganom, da naj se telo sprosti.
 • Izločanje toksinov.
 • Zmanjšanje anksioznosti.
 • Sproščanje in spuščanje travm.
 • Stresanje stare in negativne energije iz telesa.
 • Blagodejno vpliva na bolečine v hrbtu.
 • Sprostitev mišičnih napetosti po športu.
 • Dvig energije.

4. Digitalni detox

Ali z drugimi besedami, oddih brez mobitela in televizije. Si sploh predstavljate to? Večina populacije vsak večer, preden zaspi, gleda televizijo, morda celo zaspi ob njej. Ko gredo v posteljo je še treba seveda malo pogledati, kaj se dogaja na socialnih omrežjih. Zjutraj zazvoni budilka in še preden gremo iz postelje, že brskamo po socialnih omrežjih in elektronskih sporočilih. Omenila sem samo dva trenutka v dnevu. Nekateri so na telefonu v času, ko jemo, ko smo na WC-ju, ko vozimo … Se vam to zdi normalno in v redu?

Dokazano je, da uporaba telefona zvišuje naš stresni nivo, hkrati pa se nam zmanjšuje produktivnost. V večernih urah se nam zaradi gledanja televizije in mobitelov tudi zmanjšuje raven melatonina, ki uravnava cikel spanja, ter je močen antioksidant.

T.i. digitalni detox je postal precej popularen, organizirajo tudi vikend oddihe, vendar pa lahko vi začnete z majhnimi koraki in si za začetek zadate, da vsaj 30 min pred spanjem ne boste gledali televizije in uporabljali telefona, ter zjutraj vsaj 30 min od stanja budnosti. Nato pa lahko počasi tudi stopnjujete. Najboljše bi bilo, da od 21. ure, ko se začne hormon melatonin proizvajati. Če imate možnost, izklopite telefon ali ga dajte na letalski način v tem času ter izklopite WIFI v svojem domu, da bo vaše telo čez noč lahko res največ kar se da dobrega naredilo, brez motilcev sevanja.

Kaj početi v času pred spanjem, če ne gledati televizije?

Preberite kakšno dobro knjigo, zapišite hvaležnost, začnite pisati dnevnik.

Pozitivni učinki:

 • Boljši spanec.
 • Zmanjšanje mišično-skeletnih sprememb.
 • Manj stresa.
 • Izboljšanje spomina.
 • Več produktivnosti.
 • Več učinkovitosti.

5. Pisanje hvaležnosti

To je čudovit način, da v mislih gremo čez dan in najdemo majhne ali velike trenutke, za katere smo hvaležni. Dostikrat med tem ugotovimo in najdemo trenutke, ki se nam v dani situaciji sploh niso zdeli posebni. Velikokrat se nam zdijo nekatere stvari samoumevne ali pa smo pri nekih dogodkih z glavo čisto kje drugje. S pisanjem hvaležnost pa lahko to spremenimo.

S pisanjem daste vrednost tudi takšnim trenutkom ter se nato večkrat čez tudi spomnite in postajate bolj zavedni in se večkrat tudi zahvalite drugim.

To so lahko preproste stvari, kot je dober obrok, streha nad glavo, prijazna prodajalka, čudovit sončni zahod, dosežek, lepa beseda ali nasmeh …

Začnite vsak večer ali jutro s pisanjem treh hvaležnic v posebno beležko ali dnevnik. Da ne pozabite, si dajte beležko na nočno omarico ali pa si nastavite opomnik v koledarju.

Pozitivni učinki:

 • Pozornost bo šla iz negativnih na pozitivne misli.
 • Zmanjšanje občutka pomanjkanja.
 • Več občutka obilja ljubezni, zdravja in denarja.
 • Več doseganja ciljev.
 • Več zaupanja vase in življenje.

Že sama beseda HVALA je sama po sebi zelo možna afirmacija, polna pozitivnih vibracij, ljubezni, čudenja in sprejemanja. Zato se ne pozabite tudi čim večkrat zahvaliti ljudem in okolju.

Živa Leskovšek, učiteljica joge in zvočna zdravilka

21 – dnevni izziv za več energije in boljše počutje

Okrepite svoje telo od znotraj in zunaj! Izboljšajte svojo telesno držo, gibanje in videz. Sprostite svoj um in telo. Naučite se dihati. Izboljšajte svoje prehranjevalne navade. Naučite se, kakšno hrano jesti in kako. Začnite uporabljati več zelišč. Itd. Pridobite znanja iz vseh teh področij, predvsem pa motivacijo, da začnete svoje počutje in vitalnost postopno in učinkovito izboljševati.

Ne glede na tempo življenja in izzive, s katerimi se vsakodnevno soočate, vas bomo skozi ta 21-dnevni izziv spodbudili, da si vsaj 15 minut na dan rezervirate zase – za skrb za svoje dobro počutje in vitalnost.

Brez izgovorov.

Ker si to zaslužite.

In ker zmorete!

vEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA