Danes je svetovni dan varčevanja z energijo, kar ne smemo prezreti, saj se Slovenci čedalje bolj zavedamo pomena učinkovite rabe energije in trajnostnega razvoja v družbi. Glavni motivaciji učinkovitega ravnanja z energijo sta prihranek denarja in varovanje okolja.

Potencial zmanjšanja porabe energije je še vedno velik. V gospodinjstvih lahko uvedemo z enostavnimi ukrepi, kot so ugašanje luči, ko jih ne potrebujemo, zamenjava navadnih žarnic z varčnimi sijalkami ali LED diodami ter uporaba varčnih gospodinjskih aparatov. Ko boste naslednjič kupovali pralni stroj, hladilnik, pomivalni stroj, štedilnik ali kateri koli velik gospodinjski aparat, se prepričajte o njegovi energijskih učinkovitosti. Če boste izbrali aparat, ki porabi več energije, boste še dolga leta plačevali višje račune za električno energijo, zato vam svetujemo, da investirate v nove oz. zamenjate zastarele aparate, saj bo prihranek elektrike pri letnem obračunu občuten. Ne smemo spregledati dejstva, da je končna poraba energije močno odvisna tudi od načina uporabe aparatov. Priporočljivo je, da vklopimo čim bolj napolnjene pralne in pomivalne stroje ter da velike porabnike (likalnik, pralni, sušilni in pomivalni stroj) uporabljamo v času nižje električne tarife.

V zimskem času velik strošek v gospodinjstvu predstavlja ogrevanje prostorov. Tega lahko zmanjšamo s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22, v spalnici pa med 15 in 18 stopinjami Celzija. Vsaka stopinja nad 20 stopinj Celzija namreč po raziskavah poveča porabo energije za šest odstotkov. Največji potencial prihranka energije je v izolaciji energetsko neučinkovitih stavb, ki v Sloveniji prevladujejo. Se pa situacija popravlja še posebej v večstanovanjskih stavbah. Pri ogrevanju in pripravi tople vode prevladujejo energetsko neučinkoviti sistemi, saj sta glavna vira še vedno les in kurilno olje.

Vse pogosteje govorimo o pametnih hišah in njenemu upravljanju. Bistvo pametne hiše ni le upravljanje z mobilnim telefonom ali tablico, ampak tudi avtomatizirano izvajanje različnih opravil, kot so ogrevanje in hlajenje, rekuperacija, razsvetljava, priklop na alarmni in video nadzorni sistem, itd. Ponudniki takšnih pametnih naprav zagotavljajo, da lahko prihranimo do 30 % energije, če v svoje domove vgradijo krmilnike, ki samodejno izvajajo opravila. Morda o tem niste razmišljali, vendar trajnostni razvoj družbe gre v to smer, kar pomeni, da vsak, ki se srečuje z obnovo stanovanja ali novogradnje, priporočamo, da razmisli in načrtuje dolgoročno, saj investicija v dom je večletna investicija, pri kateri morate optimizirati mesečne stroške.

Gospodinjstva za dnevne prevoze še vedno najpogosteje uporabljajo avtomobil, ki je najmanj učinkovito prevozno sredstvo. Če imate možnost, izkoristite javne prevoze in se napotite v službo peš. Večina posameznikov se v službo pripelje iz oddaljenih krajev, zato večja mesta postavljajo vedno več točk P + R, kar pomeni »parkiraj in se pelji z avtobusom«. Vožnja z avtomobilom predstavlja poseben primer varčevanja z energijo, saj je količina avtomobilov v zadnjih desetletjih temeljito spremenila način življenja in si večina ljudi brez avtomobila skorajda ne predstavlja več. V zadnjem letu so v porastu električna vozila, ki so bistveno prijaznejša okolju, vendar sam nakup takšnega vozila zahteva visoko investicijo, ki jo delno financira Eko sklad z nepovratnimi sredstvi.

Ali ste vedeli (Vir: REUS):

  • 34 % energije bi prihranili z obnovo energetsko neučinkovitih stavb v gospodinjstvih?
  • 9 % gospodinjstev premišljuje o nakupu električnih avtomobilov?
  • 45 % stavb v javnem in storitvenem sektorju (JSS) je brez učinkovite izolacije?
  • 73 % stavb v javnem in storitvenem sektorju (JSS) je brez učinkovitega ogrevanja?

V Inštitutu za neodvisnost bomo z vami delili ključne smernice učinkovite rabe električne energije in svetovali pri nakupu novih aparatov, možnostih spremljanja lastne porabe električne energije ter ukrepe, s katerimi boste zmanjšali mesečne stroške. Sledite nam na naši Facebook strani in pustite svojo elektronsko pošto, po kateregi boste obveščeni o vseh novosti in korakih do energetske neodvisnosti.