Warren Buffet prodaja banke in kupuje zlato?

Eden najuspešnejših investitorjev vseh časov Warren Buffet, zagotovo eden izmed najbolj uspešnih investitorjev vseh časov, bo 30. avgusta letos praznoval 90 let. Buffet, ki je na lestvici najbogatejših ljudi na svetu še vedno tretji z več kot 82 milijardami dolarjev premoženja, velja za pojem uspešnega investiranja na dolgi rok.

Njegovo investicijsko podjetje Berkshire Hathaway je veliko let premagovalo borzne indekse zaradi naložbenih odločitev, ki jih je pretkani Buffet sprejemal skozi svojo investicijsko zgodovino. V tem času je Buffet podal veliko uspešnih strategij, ki so danes že zimzelene.

Nekaj Buffetovih citatov, ki so aktualni vedno, ne glede na situacijo na borznih trgih.

˝Cena je tisto, kar plačate. Vrednost je tisto, kar dobite!˝

˝Borzni trg je mehanizem, preko katerega denar od nepotrpežljivih vlagateljev prehaja k potrpežljivim!˝˝

Ne investirajte tisto, kar vam ostane po tem, ko ste zapravili denar. Zapravljajte tisto, kar vam ostane, ko ste že investirali vaš denar.˝

 

Zlato 1

Investitor, ki je do temeljev razdelal ˝value˝ strategijo investiranja

Warren Buffet pravi, da se je svojih investicijskih strategij naučil v večini skozi branje knjige Modri investitor (avtor knjige je Benjamin Graham). Tako Graham kot tudi Buffet veljata za očeta tako imenovanega ˝value˝investiranja (investiranje na podlagi vrednosti podjetja).

Grahamova filozofija vrednostnega investiranja, ki jo je Buffet prevzel in nadgradil, je vlagatelje v preteklosti vedno ščitila pred bistvenimi napakami in jih učila dolgoročnih strategij.

˝Value˝ investiranje ali vrednostno investiranje temelji na analizi podjetij iz finančnih poročil. Glavni cilj te strategije je oceniti vrednost podjetja in ga kupiti po ceni, ki je načeloma manjša od dejanske vrednosti podjetja na borznem trgu. Kljub temu, da se nam tovrstni način investiranja zdi povsem logičen, se vse prevečkrat na borzi dogaja, da večina investitorjev investira v delnice ali instrumente, ki rastejo in ne preverijo dejanske vrednosti v primerjavi z vrednostjo na borzi.

Z omenjenim investiranjem je Buffet redno izkoriščal predvsem krize in padajoče trende na borzi, ko je po nizkih cenah dodajal v portelj dobro stoječa podjetja s perspektivo za prihodnost. To je bil njegov recept, ki se tekom leto oblikoval v zimzeleni izrek: ˝Bodite pohlepni, ko so ostali prestrašeni in bodite prestrašeni, ko so ostali pohlepni.˝

Prelomno leto 2020

Naložbeno leto 2020

Zgodovina kaže, da je bilo investiranje v podcenjena podjetja ena izmed najboljših možnih oblik investiranja, saj je to prinašalo nadpovprečne donose na dolgi rok – še posebej, če je investitorju uspelo kupiti delnice z nizkimi vrednotenji na borzi in dobrimi dividendnimi donosi.

Vse do letošnjega leta se je Buffet ob vsaki večji borzni korekciji oglasil ter komentiral dogajanje, spodbujal vlagatelje k nakupom, ko so bile borze v rdečih številkah in opozarjal na dolgoročni vidik ter ohranjanje mirnih živcev.

V letošnjem letu pa je uspešni investitor ostal brez komentarja in se je oglasil zgolj dvakrat. Prvič je v sredini prvega vala epidemije korona virusa v svojem investicijskem portfelju prodal skoraj vse delnice letalskih družb, ki jih je držalo podjetje Berkshire.

Drugi, precej večji premik v portfelju – in kot kaže tudi v miselnosti – pa je legendarni Buffet izvedel v zadnjih tednih. Poročilo letošnjega avgusta namreč razkriva, da je legendarni investitor ˝stavil proti Ameriki˝ – kar je v njegovi dolgoletni zgodovini investiranja zares velik, recimo kar tektonski premik.

Buffet prodaja Ameriške banke in kupuje zlato?

Zadnje poročilo investicijskega podjetja Berkshire Hathaway razkriva, da je Buffet v portfelju prodal večji del, ki ga je držal v investicijskih bankah. Zelo zmanjšal ali v celoti je tako odprodal delnice bank Goldman Sachs, JP Morgan in Wells Fargo in nekaterih večjih Ameriških podjetij.

Ni namreč skrivnost, da je bil Buffet tradicionalno nenaklonjen plemenitim kovinam, posebej zlatu. Sicer je pred leti njegovo investicijsko podjetje nekaj malega vložilo v srebro – glavni razlog nakupa srebra je bil široka uporabnost srebra v industriji in medicini ter njegove zelo omejene zaloge.

V svoji več kot 70- letni zgodovini na borznih trgih je Warren Buffet prvič investiral v zlato!

Večkrat je Buffet v intervjujih dejal, da zlato ni dobra naložba, ker ˝ne prinaša obresti in dividend˝, ker je ˝nemogoče oceniti realno vrednost zlata˝ in ker ˝investicija v zlato predstavlja mrtev kapital˝. Prav tako je v enem najbolj znanih intervjujev pred leti dejal, da zlato nima praktično nobene prave uporabnosti in da ne predstavlja nobene dodane vrednosti.

Zdaj se je v zadnjih tednih očitno pri največjem investitorju vseh časov zgodila velika sprememba, saj je v svojem portfelju prvič kupil tudi zlato, saj je investiral delež svojega portfelja v enega večjih proizvajalcev zlata, Barrick Gold. Da bi Buffet kdaj v svojem življenju prodal banke in kupil zlato, se je do tega trenutka zdelo praktično nemogoče. Kaj se je torej zdaj spremenilo?

Kaj sluti Warren Buffet?

Wareen Buffet

Buffet je sicer še vedno močno investiran v Ameriških podjetjih, a njegove trenutne odločitve in razlaga, zakaj je prvič v zgodovini investiral tudi v zlato, dajeta misliti, da najuspešnejši investitor vseh časov sluti prihod inflacije in predvsem nizko rast v okolju negativnih obrestnih mer in potencialne ˝stagflacije˝.

Podjetja, v katera je še vedno močno investiran Warren Buffet, so:

  • Apple
  • American Express
  • Coca Cola
  • Moody´s
  • Bank of America
  • Visa
  • Liberty SiriusXM Group
  • Suncor Energy Inc.
  • The Kroger Co.
  • The Kraft Heinz Co.
  • Verisign Inc.
  • General Motors Co.
  • Amazon
  • Teva Pharmaceutical Industries Ltd., …

Razlogi, zaradi katerih je začel ˝oče investiranja˝ pogledovati tudi na trg zlata, so močno povezani s trenutno globalno finančno situacijo. Rekordni nivoji zadolžitve držav in podjetij na eni strani ter ničelne in kmalu tudi negativne obrestne mere na drugi strani prinašajo v ekonomsko in finančno okolje vedno večje nestabilnosti.

Kot vse kaže, bo stabilizacija svetovnega gospodarstva trajala dlje časa, kot je pričakovala javnost!

Ker se približujemo ključnemu delu letošnjega leta, jeseni, ki prinaša potencialni drugi val, poglobitev težav in dodatno tudi Ameriške predsedniške volitve, je jasno, da tudi Buffet sluti, da plemenite kovine, sploh pa zlato, še niso zaključile z rastočim trendom.

Naložbena razpršitev

V resnici je Buffet verjetno – ker je dober ˝value investitor˝ pregledal in preveril tudi različna razmerja med naložbenimi razredi. Njegov indikator, po katerem se meri temperatura na borznem trgu, je že nekaj časa v tako imenovanem ˝bubble˝ teritorji, na drugi strani pa so plemenite kovine (ne nazadnje celoten surovinski sektor) v primerjavi z generalnimi delniškimi trgi povsem na dnu.

Zato je njegov korak v trg plemenitih kovin in energentov ter surovin logična posledica. Buffet ve, da so določene naložbe v tem naložbenem razredu nesramno poceni in ve, da je potrebno investirati takrat, ko so cene nizke in prodajati takrat, ko so drage!

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, www.cresus.si

Pustite komentar