V življenju se lahko velikokrat znajdemo na točki, ko se počutimo zmedene. Ob tem se počutimo nelagodno, spremljajo nas dvomi v to, ali svoje življenje peljemo v pravo smer. Taka obdobja trajajo različno dolgo, vsekakor pa je prav, da se jih zavemo in jim posvetimo nekaj pozornosti.

Kako do tega obdobja sploh pride?

Povsem različno. Dandanes smo izpostavljeni številnim dejavnikom. Imamo dostop do ogromnih količin informacij in imamo nešteto možnosti, kar nas lahko v resnici tudi straši. Če k temu dodamo še vse medijsko ustvarjene ideale, kako bi naše življenje moralo izgledati, se lahko zunanji pritisk na nas še poveča. Predstavljajmo si, da imamo v sebi neki kompas, ki nas v vsakem trenutku usmerja.

Ta kompas so naše vrednote, načela in prepričanja, ki smo jih bodisi prevzeli od drugih ali jih pridobili preko lastnih izkušenj. Na ta kompas pa vplivajo še zunanji pritiski, kot so mediji, družba, naši prijatelji in ožji ter širši družinski krog. Zunanji vplivi so torej predvsem neka pričakovanja drugih. Pa je res najpomembnejše to, kar drugi pričakujejo od nas? Ali je bolj pomembno, da naravnamo svoj notranji kompas tako, da bomo živeli srečno in izpolnjujoče življenje?

Obdobje zmedenosti pomeni čas za spremembo

Obdobje zmedenosti je lahko odlična priložnost, da se začnemo spraševati o svojih vrednotah, prepričanjih, željah in s tem povezanimi cilji. Lahko je odlična priložnost za to, da pregledamo dosedanje življenje in se vprašamo, ali želimo iti naprej po isti poti, ali si morda želimo spremembe? Smo zadovoljni z dosedanjim življenjem ali kaj pogrešamo? Si želimo česa več? Morda včasih ne vemo točno, česa si želimo, hkrati pa v sebi čutimo, da spremembo potrebujemo. To običajno občutimo kot nek pritisk na plečih.

Zakaj so obdobja zmedenosti dobrodošla?

Dandanes živimo v svetu, ko je tempo življenja hiter. Zgodi se nam, da zaradi vseh obveznosti, ki si jih zadamo, izgubimo stik sami s seboj. Pozabimo na to, da moramo biti dovzetni za svoja čustva in občutke, saj nam preko njih telo nekaj sporoča. Obdobja zmedenosti so dobrodošla ravno zato, ker nam omogočajo, da spet vzpostavimo stik sami s sabo. Zato ni priporočljivo, da občutke, ki jih doživljamo v obdobju zmedenosti, ignoriramo. Če bomo to počeli, se lahko zgodi, da se bomo kmalu zrušili pod težo vseh pritiskov, kar posledično pomeni, da se bomo znašli v vlogi žrtve in ne bomo več videli izhoda.

To vsekakor ni namen občutkov, ki nam jih vzbuja obdobje zmedenosti. Ravno nasprotno. To obdobje nas žene k raziskovanju, k radovednosti in nas motivira, da prevzamemo odgovornost ter sprejmemo nove odločitve. Če torej pogledamo z druge plati, je obdobje zmedenosti izjemno koristno.

Kaj pa, če sploh ne vem, kaj želim?

Nič hudega. To ni nič neobičajnega. Je popolnoma normalno in se dogaja vsem. Čeprav lahko ob tem doživljamo občutke krivde in podvomimo o svojih sposobnostih. To se dogaja zato, ker se znajdemo med precepom med tem, da ne vemo, kaj točno želimo in nekim zunanjim pritiskom, ki pravi, da bi bil že čas, da bi vedeli. Življenje ni konstanta in zelo dolgočasno bi bilo, če bi bila. Ravno to, da ne vemo, kaj želimo nas sili v raziskovanje.

Začnite počasi. Najprej odkrijte svoje prednosti. Vzemite prazen list papirja in razmislite o tem, v čem ste dobri ter to zapišite. Potem razmislite o tem, kaj radi počnete, četudi mislite, da v tem niste dobri. K sreči imamo to možnost, da se lahko izpopolnjujemo. Pomembno je namreč, da se osredotočimo na stvari, ki jih radi počnemo. Če nekaj radi počnemo, to pomeni, da takrat doživljamo tudi pozitivne občutke in čustva, ki višajo kakovost našega življenja. Torej predvsem raziskujte. Lahko si recimo tudi zapišete, kaj bi počeli v vašem idealnem življenju.

Vzemite si nekaj časa zase in v miru razmislite o teh stvareh. Ni potrebno, da so to velike stvari. Pomembno je, da jih opazite. Druga možnost raziskovanja in odkrivanja samega sebe je branje knjig iz področja mehkih veščin. Nikoli nimamo preveč znanja. Berite knjige s področja odnosov, komunikacije, osebnostne rasti in knjige, ki govorijo o tem, kako biti uspešen, kako ravnati z denarjem ipd. Naredite si zalogo znanja. Več kot boste vedeli, bolj racionalno boste lahko razmišljali o teh stvareh.

Iz knjig se lahko naučimo veliko novih stvari, nemalokrat pa se tudi zgodi, da ravno preko knjig doživimo neke transformacije; recimo takrat, ko se začnemo spraševati, ali so naša prepričanja res naša, ali pa o tem ali niso ravno naša prepričanja tista, ki nas v življenju ovirajo.

Kaj je moje poslanstvo?

Če ne vemo, kaj želimo in če se ne poglobimo v raziskovanje samega sebe, potem je odgovor na to vprašanje nemogoč. Obdobja zmedenosti nas ne silijo le v to, da razmišljamo o tem, kje smo in kam gremo, temveč da razmišljamo tudi o tem, kaj je moja vloga v tem svetu, kaj je moje poslanstvo? Poslanstvo je pravzaprav naše prepričanje o tem, kakšni želimo biti kot oseba in kaj želimo početi, kaj je naš prispevek svetu.

Osredotoča se na naše vrednote in načela, na podlagi katerih delujemo. Ko vse to odkrijemo, pridobimo vizijo o tem, kakšno naj bi naše življenje bilo in kakšne naj bi bile vrednote, ki usmerjajo naše življenje. Na podlagi tega nadalje določamo vse svoje cilje, tako kratkoročne kot dolgoročne. Na podlagi tega tudi sprejemamo vse nadaljnje odločitve. Ni torej glavna vrednost v tem, da od danes naprej vemo, kaj točno bomo počeli vse do konca življenja. Tega v resnici ne moremo vedeti. Če pa imamo notranji kompas skladen s svojo vizijo, potem imamo vse.

Življenje namreč prinaša najrazličnejše preizkušnje, naš kompas pa skladno z našim poslanstvom vodi naše odločanje in nam posledično omogoča, da se v vsakem trenutku odločimo skladno s svojim poslanstvom. Drugače povedano, vedno smo na pravi poti, ki je skladna z našim notranjim svetom. Ne glede na vse delujemo v skladu s svojim poslanstvom.

Praktična vaja: kako ugotovim, kdo želim biti?

Ena izmed najučinkovitejših vaj je vizualizacija osebnega pogreba. Naj se sliši še tako morbidno, vaja je zelo učinkovita. Pomembno pri tej vaji je, da si vse zapišete. Kaj si želite, da bi na vašem pogrebu o vas povedali vaši prijatelji, sodelavci, partner, starši, sorojenci itd.? Zapišite vse, do najmanjše podrobnosti. Kakšni ste bili? Kako ste pozitivno vplivali na njihovo življenje? Kaj so bili vaši dosežki? Vzemite si čas in razmislite ter si zapišite vse, kar bi si želeli slišati. Ko boste strnili vse svoje misli, boste dobili jasen vpogled v to, kaj so tiste vrednote in tiste stvari, ki so vam v življenju najpomembnejše oz. za katere si želite, da bi bile.

Brez akcije ni napredka

Obdobja zmedenosti nas silijo v napredek. Dejstvo pa je, da smo edino mi tisti, ki moramo sprejeti pobudo za to, da nekaj naredimo. Naslednji korak, po tem, ko ugotovimo, kdo želimo biti in kaj želimo početi, je, da si zastavimo cilje – kratkoročne in dolgoročne, pri čemer pazimo, da si ne zadamo prevelikega izziva v prekratkem časovnem obdobju.

Odločite se za spremembo in pojdite v akcijo! Kaj nas lahko ovira pri napredku? Možnih ovir je veliko. Izpostavimo le najpogostejše tri. Prva možna ovira so ljudje, ki so del vašega življenja. Povsem lahko se zgodi, da drugi vašega napredka ne bodo podprli iz različnih razlogov. Zato bodite pripravljeni tudi na to, da boste morda morali nekatere ljudi pustiti oditi iz svojega življenja, sicer se lahko zgodi, da bodo popolnoma zavrli vsakršen poskus vašega napredka. Druga možna ovira je to, da sami sebi nalagate preveč. Pojdite počasi in delajte majhne korake. Pohvalite in nagradite se zanje. Majhni koraki so pomembni. Tretja možna ovira pa je strah pred tem, da nam ne bo uspelo. Zapomnite si, da so padci zgolj izkušnje, ki vas usmerjajo na pravo pot. Padci vam povedo, da nekaj delate narobe in da je treba spremeniti pristop.

Če povzamemo, je torej pomembno, da si v obdobjih zmedenosti in iskanja poslanstva vzamemo čas zase in naredimo konkreten pregled ter ugotovimo, kje smo in kam želimo naprej. Življenje nas postavlja pred izzive, ki nam omogočajo, da osebnostno rastemo in se razvijamo, zato ne pozabimo biti hvaležni zanje.

Da boste lažje naredili konkreten pregled pomembnih področij svojega življenja, vas na članskem portalu čaka pripomoček za analizo:

PREBERITE SI

Avtorica: Špela Kresnik