Baldrijanova tinktura za živce, srce in celulit

Se tudi vam zgodi, da želite nekatere knjige prebrati le zato, ker imajo tako neverjeten naslov?

Pri meni je bila taka knjiga na primer Cigan, a najlepši (avtor Kristian Novak) ali pa Glog za vedno (ang. Hawthorn Tree Forever, avtorice Ai Mi). Ko prebereš tako knjigo, ki veliko obeta, se večkrat zgodi, da te razočara.

Nekatera zelišča si želiš imeti v svoji domači lekarni le zato, ker imajo tako neverjeten sloves. Pri meni je bil to baldrijan. Ali me je razočaral?

Moja izkušnja z baldrijanom

Spomin mi uide leta nazaj, ko sem se sprehajala ob Savi. Zagledala sem neko čudno rastlino. Imela je podobne cvetove kot korenje, a videti je bila bolj kot podivjano korenje. Nato jo pogledam bolj pobliže in ugotovim, da je pred mano baldrijan. Do takrat ga še nisem opazila v naravi. Ko sem malo pobrskala po internetu, sem ugotovila, kako neverjetna rastlina je to.

Baldrijana danes ne nabiram v naravi, ampak ga imam posajenega kar doma na vrtu. Na mojem vrtu je prav za prav zelo dobrodošel, saj ščiti druge rastline pred napadi uši in drugih škodljivcev. Zanimivo je, da je motovilec najbližji sorodnik baldrijana. Uvrščamo ju v isto družino špajkovk.

Baldrijan uradno botanično imenujemo zdravilna špajka. V naši naravi imamo še več kot deset sorodnih špajk, ki so zdravilni špajki bolj ali manj podobne, a niso zdravilne in so tudi kulinarično brez vrednosti. Najbolj je baldrijanu podobna hribska špajka, ki pa je nekoliko manjše rasti in raste bolj v gozdovih in na suhih pobočjih.

Baldrijanova tinktura je široko uporabna

Baldrijan ali zdravilna špajka je v naši Zahodni tradicionalni medicini uporaben za živce že od Antike naprej. V Srednjem veku so ga imeli celo kot zdravilo za vse, na primer za zlatenico, astmo in bolečo menstruacijo. Njegovo latinsko ime izhaja iz besede valere in pomeni biti zdrav.

Danes, ko vse manj uporabljamo rastline okoli sebe in si vse bolj želimo hitrih rešitev, je baldrijan še posebej dobrodošel. Največkrat je v uporabi za pomirjanje in zniževanje visokega krvnega tlaka.

Včasih ga uporabljamo tudi v kulinariki. Ker je prijetno aromatičen, košček njegove korenine dodamo enolončnicam in omakam. Na ta način kot začimbo uporabimo svežo ali posušeno korenino baldrijana ali zdravilne špajke.

Priporočam jo tudi staršem, ki imate najstnike. Skupaj z marjetico je odličen za aknasto kožo. Iz zdravilne špajke in marjetice skuhamo čaj, ki ga uporabimo za čiščenje aknaste kože.

Ne nazadnje pa je zdravilna špajka dobra tudi za srce. Posebej jo priporočajo v kontinuiranih stresnih situacijah ljudem, ki imajo nepravilnosti v delovanju srčne mišice.

Baldrijanovo tinkturo imenujemo baldrijanove kapljice

Baldrijanovo tinkturo lahko kupimo na vsakem koraku, enostavno pa jo pripravimo tudi sami. Za to potrebujemo korenino baldrijana, ki jo posušimo in namočimo v vsaj 40 % alkohol. Korenina ima značilen aromatični vonj in sladkasto-grenak okus. Najbolj aromatična je korenina, ki jo izkopljemo jeseni ali pozimi.

Iz korenine lahko pripravimo vodni izvleček (čaj) ali pa alkoholni izvleček, ki mu v obliki tinkture pravimo baldrijanove kapljice. V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupimo tudi tablete in kapsule, ki vsebujejo posušen alkoholni izvleček baldrijana.

Stres, ki vpliva na spanec, je poguben za marsikoga. Kako živimo kvalitetno kljub stresu, si preberite v članku 5 zlatih pravil za soočanje s stresom. Ob stresu ljudje posegamo po različnih pripravkih. Na splošno velja, da imajo naravni pripravki manj stranskih učinkov kot sintetični. Baldrijanova tinktura lahko lajša veliko živčnih simptomov, kot so drhtenje, napadi panike, razbijanje srca in znojenje.

Baldrijanove kapljice ali baldrijanovo tinkturo uporabljamo tako, da si 10 do 20 kapljic tinkture nakapamo na žličko in jih zaužijemo skupaj z vodo ali čajem.

Ali ima baldrijanova tinktura tudi stranske učinke?

Pri baldrijanu so stranski učinki redki. Pri nekaterih posameznikih se pojavi preobčutljivost, ki se kaže v ravno obratnem delovanju od pričakovanega – povišana živčna napetost, nespečnost, glavobol … A vse to izzveni takoj, ko se zdravilna rastlina preneha uporabljati.

Mogoče so tudi kontraindikacije pri sočasni uporabi baldrijana in sinteznih pomirjeval. Pri tem se zmanjša motorična sposobnost in koncentracija. Podatki za uporabo baldrijana med nosečnostjo in dojenjem so skopi, zato uporabo odsvetujemo.

Recept: Čaj zoper živčno razdraženost

Baldrijan je aromatično zelišče zoper težave živčnega izvora. Enostavno ga lahko uporabljamo v čaju, ki ga pripravimo tako, da dobro prekuhamo košček na drobno narezane baldrijanove korenine. Brez skrbi, lahko jo že pripravljeno za čaj kupimo v lekarni. Baldrijanov čaj se dobro meša z brinovimi jagodami, koprivo, mrtvo koprivo, timijanom, rmanom, meto ali meliso. Tudi vse te rastline s svojimi eteričnimi olji delujejo pomirjajoče.

Z baldrijanom proti celulitu

Zanimivo se mi zdi, da baldrijan včasih nastopa tudi v receptih proti celulitu. Pri tem ga uporabljamo zunanje in iz njega pripravimo obkladke. Lahko uporabimo čaj ali tinkturo baldrijana. Zelo učinkovit je skupaj z bršljanom, ki pa je v čaju strupen, zato ga uporabljamo izključno v obkladkih ali mazilih, lahko skupaj z glino.

Kako pravilno uporabljamo baldrijan

Ko prebereš tako knjigo, ki veliko obeta, se večkrat zgodi, da te razočara. Pa si se kaj od nje naučil, te je navdušilo, kako je v knjigi opisan en trenutek, ki tudi tebi veliko pomeni, je kar ne moreš pozabiti …

Nekatera zelišča si želiš imeti v svoji domači lekarni le zato, ker te ne razočarajo. A pri tem ne smeš narediti usodne napake – na primer jih uporabiti le enkrat, ali si jih narediti tako, da nimajo nobenega okusa … Poleg tega za baldrijan velja, da njegove učinke opazimo šele po nekaj tednih., zato ne smemo prezgodaj obupati.

Proti stresu, ki se mu ne moremo izogniti, obvezno potrebujemo orodja, s katerimi bomo lajšali njegove škodljive učinke. Ne zatiskajmo si oči, da bo stres minil ali da ravno sam ne bom zbolel. Zato potrebujemo znanja iz različnih področij – mi smo jih združili v brezplačno skupino Pot do celostnega zdravja.

Avtorica prispevka: dr. Katja Rebolj

Celostno nad stres

Interaktivna in gibalna online delavnica, s katero boste dobili praktična orodja za soočanje s stresom!

Ste pogosto nemirni in razdražljivi? Imate kdaj občutek, da ne obvladujete svojega življenja in vam stvari polzijo iz rok?

Z uravnoteženo prehrano, gibanjem in sprostitvijo lahko naredite ogromno!

Na celodnevni delavnici “Celostno nad stres” boste dobili nabor učinkovitih orodij, s katerimi boste lažje dosegali dobro zdravje, notranji mir in jasnost uma. S temi orodji boste dobili večji vpliv nad svojim vedenjem in odzivi telesa, čustev in uma v stresnih situacijah.

Tokrat v odlični ponudbi! Preverite!

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA