Cilji – od ideje do realizacije

O ciljih obstaja že mnogo idej in o njih se je napisalo na gore knjig ter posnelo izjemne količine vsebin, ampak še vedno se z njimi premalo ukvarjamo ali pa morda na napačen način. Zakaj? Veliko ljudi namreč meni, da jih ne potrebuje, da vse okoli postavljanja ciljev že vedo, da s tem, ko postavljamo cilje zmanjšamo verjetnost za uspeh ali pa posežemo v kreiranje itd…

Pomembno je, da se zavedamo, da so rezultati, ki jih imamo danes posledica naših zavednih ali pa ne zavednih želja, ciljev, misli, vrednot in prepričanj iz preteklosti, zato se moramo tudi na tak način lotiti postavljanja novih ciljev.

Koncentracija, fokus, motivacija…

  • Prva točka za dobro postavljanje ciljev je analiza preteklosti. To pomeni, da najprej preverimo naše vrednote, dejanja, misli in dosežke od našega otroštva, do današnjega dne. Bolj, kot bomo temeljito naredili ”domačo nalogo” in si zares vzeli čas, bolje si bomo lahko postavili dobre dolgoročne in kvalitetne cilje, ki nas bodo zares izpolnjevali.
  • Druga točka je res temeljita analiza trenutne situacije, sedaj in tukaj. Da si vzamemo potreben čas za to, da zapišemo, kaj se trenutno dogaja z nami in kakšne vzorce imamo, kaj verjamemo, kako in kaj razmišljamo, kakšne so naše vrednote in dejanja ter rezultati danes.
  • Tretja točka je urejanje prepričanj in vrednot, ki jih bomo potrebovali za to, da bomo dosegli zastavljen cilj. Pri tem nam bo pomagalo to, da se bomo postavili v vlogo, ko bomo naš cilj že realiziran in razmislili o tem, kakšni ljudje moramo postati zato, da bomo lahko živeli s temi novimi cilji.

Na naše cilje bodo najbolj vplivale spodnje točke:

  • Preteklost – kakšne vrednote in prepričanja imam danes?
  • Sedanjost – kaj se dogaja sedaj? Kakšne so vaše želje in cilji v prihodnosti?
  • Prihodnost – kaj bo v prihodnosti? Katere vrednote in prepričanja boste potrebovali, da boste do cilja prišli?

Za zastavljanje in doseganje ciljev Silvester predlaga realističnen in dosegljiv cilj. Fokus naj bo na naša prepričanja iz preteklosti in kakšna prepričanja potrebujemo za to, da bomo lahko to realizirali danes. Zelo pomembno je tudi to, s kom bomo svoje cilje delili, kdo nas bo pri doseganju ciljev podpiral in kdo nas bo pri tem oviral.

Ko imamo cilje postavljanje je dobro, da se vrnemo na začetek in še enkrat preverimo ter pregledamo, kaj natančno bo to pomenilo za nas v celoti in kakšne spremembe bomo živeli takrat ter kaj bo to pomenilo tudi za našo okolico.

Videoposnetek je za vas pripravil Silvester Kmetič, Transsolucijski in NLP coach ter poslovni trener.