Kako učinkovito z denarjem v mesecu decembru?

Naj vam december ne izsuši denarnice

Mesec december je mesec praznovanj, obdarovanj, druženj. To je mesec, ko so naše denarnice veliko bolj obremenjene zaradi nakupov daril, organiziranja pogostitev, novoletnih zabav, druženj s sorodniki itn… Tudi če nismo nagnjeni k prevelikemu zapravljanju, nas omenjeni mesec zaradi vsega blišča hitro premami in povleče v situacijo, ko zapravimo več, kot si lahko privoščimo. V tem članku vam dajemo nekaj osnovnih napotkov, da se boste lahko decembra učinkovito spoprijeli z nenadnimi izdatki in seveda, da boste ob tem morebiti tudi kaj prihranili. Tisti, ki v decembru zapravijo prekomerna sredstva, prekoračijo proračun in se dodatno zadolžijo, se v mesecu januarju soočajo s finančnimi težavami. V nadaljevanju članka sledi nekaj napotkov, kako se tem potencialnim težavam izogniti.

Kakšna darila sploh podarjati?

Obdarovanje v mesecu decembru je vsekakor zelo osebne narave. Kaj podariti in kakšne vrednosti naj bo darilo je vedno stvar osebne odločitve. A potrošniška logika, ki vpliva na nas v mesecu decembru, nas hitro premami, da izbiramo draga darila in več daril hkrati. Pri darilih, ki jih podarimo, je še vedno najbolj pomembno to, da imajo osebno noto. Nekaj, kar lahko izdelamo sami ima vedno veliko večjo dodano vrednost, kot zgolj neka kupljena stvar. Zato je priporočljivo, da poleg tistih daril, ki jih bomo kupili, kakšna izdelamo tudi sami in iz tega vidika prihranimo nekaj denarja ter hkrati poskrbimo tudi za to, da smo ustvarjalni in podarimo nekaj tudi iz srca. Kot pravi pregovor, so najboljša darila še vedno zastonj: nasmeh, objem, topel stisk rok in prijazna beseda.

Naredite si učinkovit proračun za darila

Da se v mesecu decembru lažje načrtuje porabo denarja, svetujem, da si postavite mesečni proračun, ki ga imate namen porabiti za darila. Čisto enostavno si, na primer, postavite omejitev, da za darila, pogostitve in zabave ne boste porabili več kot 500 €. Ko si omenjeni proračun določite, vsak izdatek, ki je namenjen za to kategorijo, skrbno zabeležite in spremljajte, kdaj se približujete koncu porabljenih sredstev. S tem proračunom, ki ga imamo, moramo vnaprej načrtovati nakupe in izdatke, s čimer je možnost, da bomo nekontrolirano zapravljali, zelo, zelo majhna.

Pri načrtovanju prazničnega proračuna si lahko pomagamo tudi z različnimi pametnimi aplikacijami – aplikacija TOSHL ima recimo opcijo, da za nek določen mesec vnaprej določite ˝budget˝ za neko točno določeno kategorijo in potem vsak tovrstni nakup (darila, zabave, pogostitve, …) ob nakupu vnesete v aplikacijo. Aplikacija pa potem sama upošteva vse izdatke, ki so vpisani in vam vedno sporoča, koliko še ostaja sredstev za porabo in tako v vsakem trenutku veste, koliko še imate prostih sredstev za decembrske nakupe.

S tovrstnim načrtovanjem je nadzor nad porabo lahko veliko boljši. V vsakem primeru ni zaželeno, da za decembrske nakupe, darila ali počitnice posegamo po dodatnem zadolževanju, najemanju kreditov, povečevanju limitov, itn… Vsako dodatno zadolževanje namreč nekaj stane (stroški odobritve, obresti, itn…), poleg tega se nam lahko odplačevanje zavleče v prihodnje mesece, ko bi sicer morali ta denar porabiti za kaj drugega.

V primeru, da pri plačevanju uporabljate gotovino, pa je nadzor nad porabo lahko še boljši. Namreč, če venomer plačujemo zgolj in samo s karticami, nimamo tistega občutka, koliko smo za neko stvar zapravili. In ne le to, pri tovrstnem načinu plačevanja povsem izgubimo kontrolo, če seveda nimamo plačevanja povezanega s kakšno pametno aplikacijo, ki nam redno beleži naše izdatke, da jih lahko spremljamo.

Kontrolirajte porabo in pred nakupom primerjajte ponudbe

Ne le v mesecu decembru, za zdrave družinske finance je pomembno, da izdatke načrtujemo in kontroliramo vsak mesec posebej. Tako se lahko recimo že tekom leta pripravimo na malce večje izdatke, ki nas čakajo v mesecu decembru in jih načrtujemo vnaprej. Kontrola nad izdatki in določanje proračunov za večje izdatke (primer decembrskih nakupov) sta daleč najbolj učinkoviti orodji, s katerimi lahko obvladujete svoje finance. Pri vsakem izdatku pa naj velja še napotek, da lahko vedno med seboj primerjate različne ponudbe, ki jih pridobite in se na koncu odločite za tisto, ki ima najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. To vsekakor naredite tudi v mesecu decembru in denarnica vam bo zagotovo hvaležna!

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec