Doseganje in ohranjanje notranjega miru tudi v nepredvideni situaciji

Znašli smo se sredi preizkušnje, ki je nismo pričakovali, niti je ne poznamo, še manj pa poznamo njene posledice. Informacije so drugačne iz dneva v dan, pravzaprav nihče ne ve, kaj se bo zgodilo, kaj sledi, kakšni ukrepi veljalo danes in kakšni bodo veljali jutri. Zmeda je prisotna povsod in kaj hitro se zgodi, da se zmeda pojavi tudi v odnosu do samega sebe in kako naj ravnamo z vsemi svojimi občutki, ki se pojavljajo. Dejstvo je, da prav nihče od nas ni izvzet in prav vsi občutimo svoje strahove, če si jih priznamo ali pa ne.

In dejstvo je tudi, da imamo ves čas možnost izbire; lahko se v svojih strahovih utopimo, ali pa se z njimi pogumno spogledamo in jih prečutimo. Predlagam to drugo možnost, zato v nadaljevanju članka sledi nekaj namigov, kako to lahko storite dokaj enostavno in predvsem učinkovito.

V tem trenutku so na testiranju čisto vsa znanja s področja osebnostne rasti in sedaj imamo odlično priložnost v praksi izkusiti vse, česar smo se, ali pa se še nismo naučili in to na dnevni bazi.

Delo na sebi dela čudeže

Kot že rečeno, tudi sama ves čas hodim čez svoje izzive in lahko povem, da sem si neskončno hvaležna za vse preteklo delo, ki sem ga opravila. V teh trinajstih letih, odkar sem se prvič srečala z avtogenim treningom, ki je oblika meditacije, sem jih opravila že na milijone, obiskala mnogo delavnic in tečajev, preizkusila mnogo tehnik in lahko rečem, da bi brez tega danes pisala čisto drugačno zgodbo, če bi sploh še jo.

In ravno delo na sebi je tisto, s katerim lahko dosegamo in ohranjamo notranji mir. Obstaja mnogo tehnik in načinov, ki pa jih za rezultat enostavno moramo opraviti. Jaz osebno prisegam na pisanje kot terapijo, ki nam pomaga razčlenjevati naše vzorce.

Sledi branje knjig

Priročniki za osebno rast in knjige s področja duhovnosti nam odpirajo zavest in širijo obzorja. S pomočjo knjig lahko tudi spoznamo zgodbe drugih ljudi, se z njimi poistovetimo in dejstvo je, da nam takšne zgodbe vlivajo novo upanje in dajejo motivacijo, da se korak za korakom premikamo naprej. Povezavo do mojih pisarij za vas najdete pod člankom.

Odlična dopolnitev pisanja in branja pa je seveda meditacija. S pomočjo meditacije prihajamo v stik s samim seboj in s svojimi najglobljimi občutenji. Glavno bistvo vsega je, da se s svojimi občutki soočimo zares, da jih prepoznamo in si jih dovolimo občutiti. Tukaj so in želijo biti videni. Naslednji korak je, da jih prečutimo in predihamo, kolikor časa je to potrebno. Včasih je meditacijo treba večkrat ponoviti in potem ugotovimo, da intenziteta vse bolj pojenjuje, slednje pa pomeni, da na tak način počasi svoje neželene občutke spuščamo od sebe.

Če povzamem celotno vsebino članka, torej lahko rečem, da je v teh negotovih časih nujno, da ohranjamo svoj notranji mir, ki pa ga je predhodno potrebno najprej doseči tako, da si dovolimo občutiti vse tisto, kar notranji mir ni. Želim vas navdahniti in z vami deliti zavedanje, da je pot naporna in verjeli ali ne, sedanja situacija, nas je enostavno prisilila v to, da se spogledamo sami s seboj. Toda dejstvo je, da se v vsaki temni situaciji slej ko prej začnejo kazati znaki svetlobe in tudi tukaj se že kažejo. Tudi članek, ki ga berete, je eden izmed njih. Če boste opravili svoje delo in namenili svoj čas opazovanju in razreševanju svojih občutenj in vzorcev, boste dosegli svojo največjo življenjsko zmago.

Pa srečno in navijam za vas.

Maja Križnar – MičnaCvetlična, pisateljica in učiteljica meditacije