Energetsko svetovanje in začimbe

Pravilne začimbe so tisto, kar da jedem odličen okus. Brez začimb nastane tudi iz prvovrstnih sestavin le povprečna jed, prave začimbe pa še preprosto jed povzdignejo. Podobno je energetsko svetovanje, strokovni nasveti, ki zagotovijo, da so izbrani ukrepi pravilno izvedeni.

Začimbe so kot energetsko svetovanje. Izboljšajo jed.

 

Ni brezplačnega kosila. Tudi strokovni nasveti ne morejo biti zastonj, so pa občutno cenejši kot koristi, ki jih prinašajo. Energetsko svetovanje začini vaše ukrepe do odličnosti.  Strokovno vam svetujemo, za vas pripravljamo energetsko svetovanje, pripravljamo tudi energetsko delavnico. Prijavite se, pišite nam.

Energetsko svetovanje za učinkovito rabo energije

Evropske direktive in nacionalna zakonodaja ukazujejo učinkovito rabo energije, uvrščajo jo na prva mesta pri gradnji stavb. Energetska učinkovitost je podlaga nacionalni energetski politiki. Je to res pomembno za občane? Prepričan sem, da je večini pomembnejša kakovost bivanja in stroški.

Seveda so raba energije, pestrost palete energijske mešanice in vplivi na okolje pomembni tudi občanom, vendar le toliko, da omogočajo kakovostno in poceni bivanje. Občani imamo pravico do kakovostnega bivanja brez kompromisov, ob majhnih stroških, majhni rabi energije in majhnem obremenjevanju okolja. Energetsko svetovanje vam ponuja celovito informacijo.

Stavb, ki ne potrebujejo energije za ogrevanje, prezračevanje in razsvetljavo, je veliko. To so grobnice. Vendar ne nudijo želenih bivalnih pogojev

 

Energetsko svetovanje in gradbeni materiali

Le najboljše je dovolj dobro. Hiša mora delovati mnogo let, kar je možno zagotavljati le z ustreznimi gradivi in konstrukcijami. Kaj pa je najboljše? So to najdražji materiali, najsodobnejše tehnične rešitve, najpopularnejše blagovne znamke? Ne, usklajeno mora biti z lastnostmi stavbe. Če hočete dobro smučati, ni dovolj, da si kupite smuči, na kakršnih zmaguje Ilka. Odlične in simpatične smučarke ne boste dosegli zgolj s posnemanjem njene opreme. Tudi okna z najboljšimi tehničnimi lastnostmi ne pokažejo svojih odlik v povprečni stanovanjski stavbi. Če iščete najboljše zase, ne sprašujte proizvajalcev in trgovcev, ki ne poznajo vaše stavbe. Vprašanje naslovite na tiste arhitekte in inženirje, ki se vam in vaši stavbi posvetijo. Preberite članek »Gradnja stanovanjske hiše«.

Videz stavbe je pomemben. Primer: sodobna kovinska ali plastična okna se ne skladajo s starimi, z občutkom oblikovanimi stavbami. Naj bo vaša hiša mikavna tudi po obnovi. Ilki je množico všečkov zagotovo prinesel tudi nasmeh, ne le smučarski uspehi. Vir fotografije: Facebook

Varčevanje z energijo

Energija je dragocena in draga, z njo pa smo zelo razsipni. Veliko toplote odteka iz stavb, skupaj z zrakom, skozi odprta okna in rege, zato je razumljiv poziv za tesnjenje stavb in spodbujanje tega ukrepa. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da je pravilno prezračevanje ključno za zagotavljanje kakovostnega notranjega zraka. V članku »Prezračevanje skoraj nič-energijskih stavb« je obrazložena nujnost po hkratnem tesnjenju in prezračevanju stavb. Za varčevanje z energijo je potrebno dvoje, primerne bivalne navade in energijsko učinkovita gradnja, tudi o tem uči energetsko svetovanje.

Če v obstoječi stavbi izključite ogrevanje, prenehate prezračevati in ugasnete luči, poslabšate svoje bivalne pogoje, kar bo v nekaj letih vplivalo na vaše zdravje in na stroške vašega zdravljenja.

Varčevanje z energijo je pomembno, vendar naj ima prednost kakovost bivanja. Če ste v dvomih, nas vprašajte, svetovali vam bomo.

Komur je najpomembnejše varčevanje, naj naloži denar v banko ali donosne sklade. Varčevanje naj postane rutina, poglejte nasvet. Lahko imate oboje, kakovostno bivanje in dobro naložen denar. Energetsko svetovanje je sopotnik finančnega svetovanja.

Energetsko svetovanje za usklajene ukrepe

Stavba je zgrajena iz množice elementov. Naj bodo medsebojno usklajeni. Dobra stanovanjska stavba zagotavlja kakovostne in zdrave bivalne pogoje ob majhni rabi energije, majhnih obratovalnih stroških in sorazmerno nizki ceni. To pa je možno zagotoviti le s primernim načrtovanjem, projektiranjem, izvedbo in uporabo.

Vsaka stavba je kompromis med možnim, želenim in potrebnim. Pri novogradnji se je treba usklajevati z danostjo lokacije, pri prenovi pa tudi z obstoječo stavbo. Vsi ukrepi, tako pri novogradnji ali prenovi, naj bodo usklajeni.  Toplotno izolacijska fasada naj prekriva toplotne mostove, prednost naj ima posodobitev pred zamenjavo oken, pri načrtovanju ogrevalnega  sistema naj vas vodi dolgoročna  vizija energijske oskrbe, prezračevanje naj zagotavlja kakovostno notranje okolje ob majhni rabi energije, rabo vode in energijo za segrevanje vode je treba minimalizirati,  pri razsvetljavi ima prednost dnevna svetloba, raba energije za razsvetljavo, kuhanje in gospodinjske aparate naj bo majhna… Energetsko svetovanje odgovori na ta vprašanja.

Kakovost notranjega zraka, toplotno in zvočno ugodje ter dnevna svetloba so tri ključne lastnosti zdravega doma, o katerih govori vodič »A guide to healthier homes and a healthier planet«, ki ga ja izdal WGBC.

 

Energetsko svetovanje in kakovost bivanja

Namen stanovanjskih stavb ni varčevanje z energijo, temveč kakovostno bivanje. To naj bo vaše vodilo pri načrtovanju gradnji ali prenovi in pri spremembi bivalnih navad. Tudi pri želeni velikosti stanovanjske površine ni treba pretiravati. Ne pozabite na pomen besede »skromnost«. Zato svetujemo, da stremite za kakovostnim bivanjem, ob majhnih stroških in majhni rabi energije. Energetsko svetovanje v treh besedah: bolje, ceneje, prijazneje.

 

Prispevek pripravil: Matjaž Valenčič, dipl. inž. str., neodvisni energetski strokovnjak

www.zaensvet.si