Obvladovanje sebe – najpomembnejši korak za finančno neodvisnost!

Doseči finančno neodvisnost je veliko lažje, kot si predstavlja večina. Potrebno je samo slediti določenim pravilnim korakom, se oborožiti s pravo dozo potrebnega znanja, imeti gorečo željo in voljo ter biti discipliniran. Ob tem je osnova seveda pravilen način razmišljanja ter kontrola svojih misli. Dodajmo še čas in tukaj imate recept za dosego vaše finančne svobode.

Za dosego finančne neodvisnosti je, kot veste, potrebno nujno investirati, saj lahko le na ta način na dolgi rok ˝zaposlimo˝ naš denar, ki nam potem prinaša ˝obresti˝. Pri osnovnem znanju investiranja pa je daleč najbolj pomembno, da obvladate sebe in svoja čustva. Posebej v časih, ko borze padajo in so mediji polni dramatičnih novic in ˝slabih˝ napovedi. Trenutno smo v času, ko so živci vlagateljev in njihova psihologija precej na udaru in ko lahko zaradi napačnih odločitev marsikdo naredi kakšno usodno napako.

Turbulenten začetek leta

Borzni indeksi širom sveta so v leto 2019 vstopili z izjemnimi nihanji tečajev. Tako se torej nadaljuje negotovo stanje iz konca leta 2018, ki je večini borznih indeksov po svetu prinesel precejšnjo ohladitev. Trenutno na borznih trgih ni izjem, saj so se znižale vrednosti ameriških delnic (najbolj tehnoloških velikanov), svetovnih delnic, delniških skladov, kriptovalut itn. Večina naložbenih razredov je tako leto 2018 končala v negativnem stanju in mnenja določenih analitikov so, da bo turbulentno tudi leto 2019.

Glede na več kot 10 letno trajajočo rast večine borznih indeksov  po svetu, je trenutna situacija nekaj, kar so pametni investitorji pričakovali. Kajti, kar zraste, mora pasti. In kar pade, mora zrasti, sta dve borzni pravili, ki bi jih bilo dobro upoštevati ob trenutni situaciji na trgih. A večini vlagateljev je trenutno težko ravnati racionalno, kajti v igri so čustva.

Strah ali pohlep?

Pri večini vlagateljev se ob padcih na borzi ˝vklopi˝ tako imenovan ˝mehanizem preživetja˝ pri katerem ne reagirajo racionalno ampak čustveno. K napihovanju dramatičnega in slabega stanja nato pripomorejo še množični mediji, ki hitro pograbijo slabe novice iz borze in jih še dodatno začinijo. Nič drugače ni bilo leta 2008 in nič drugače ni niti v teh dneh. Občutek strahu se povečuje in vlagatelji zaradi tega sprejemajo slabe finančne odločitve.

Dejstva namreč govorijo popolnoma drugačno zgodbo od čustev. Dejstvo je, da so korekcije in padci na borzi sestavni del finančnih trgov. Od leta 1900 naprej so se korekcije na borzi (padci tečajev) dogajale prav vsako leto. Torej, če ste investirani ali če imate namen investirati, morate to sprejeti. Borzna ni enosmerna ulica in tečaji ne gredo samo navzgor. Korekcije so zdrave, da trg ne poraste prehitro in v prevelikem obsegu in so sestavni del investiranja na borzi.

Razvoj korekcije v medvedji trend (padajoči trend) pa se na borzi v povprečju zgodi na vsake 3 do 5 let, kar pomeni, da takrat spremljamo malce večjo korekcijo tečajev oziroma daljše padanje vrednosti na borzi. A prav nikoli medvedji trendi niso ostali na borzi za vedno, medvedu je namreč prav vedno do sedaj sledil bik (rastoči trend).

Warren Buffet, eden izmed najbolj uspešnih investitorjev vseh časov, je v letu 2008, na dnu delniških tečajev in senzacionalnih napovedi o koncu finančnega sistema, priporočal vlaganje in ponovil svoj zelo znani rek:

˝Bodite pohlepni, ko so ostali prestrašeni in bodite prestrašeni, ko so ostali pohlepni!˝

Trenutna situacija na trgih že kaže na precej podobno stanje in vsekakor bi bilo že pametno pričeti razmišljati o vstopu na trg, saj so trenutna vrednotenja določenih podjetij in skladov že zelo ugodna.

Investirajte za svoje cilje, ne glede na situacijo na borzi

Veliko ljudi ne doseže svoje finančne neodvisnosti skozi investicije ker se odločajo izrazito kratkoročno in predvsem na podlagi trenutnih vzgibov in čustev. Trenutno, ko mediji skušajo predstaviti slabo sliko na borzi, je čas za vstop in nakupe. Logično se nam namreč zdi, da kupujemo življenjske dobrine najraje takrat, ko so cene znižane. Na borzi pa ljudje raje investirajo takrat, ko vidijo, da je za delniškimi indeksi že rast, na katero se lahko oprejo. Torej, ravno obratno.

Za dosego dolgoročnega finančnega uspeha je potrebno kupovati takrat, ko je nizko in prodajati takrat, ko je visoko. Torej, drzni moramo biti v teh trenutkih, ko so delnice in skladi na razprodaji in prestrašeni moramo biti takrat, ko že praktično vsi govorijo o tem, da se da na borzi zaslužiti (primer kriptovalut iz decembra 2018).

Za vaš osebni finančni uspeh pri investiranju je tako zelo pomembno, da imate v osnovi narejeno dobro razpršitev vaših sredstev, ne stavite vse na enega konja in predvsem – da v trenutkih strahu na borzah kupujete agresivno in predvsem tisto, kar se je pocenilo najbolj in ima kljub pocenitvi dobre fundamentalne podatke. Pomembno je, da ostanete fokusirani na svoj dolgoročni cilj, ki ga imate namen doseči z investiranjem in se ne pustite zmotiti vmesnim ˝distrakcijam˝ iz strani medijev, vlad, sosedov, itn…

Statistika nam pravi, da je vsakemu medvedjemu trendu na borzi sledilo obdobje rastočih tečajev. Vprašanje je le, koliko časa je trajala korekcija in kako hitro so se potem vrednosti znova popravile in dosegle nove, najvišje vrhove. Če bi tokrat stavili proti temu, stavimo praktično proti celotni zgodovini in proti svobodnemu trgu. Dosedanje stave proti temu so brez izjeme propadle.

Preden investirate na borzo, nujno skočite v lekarno

Poleg ustrezne razpršitve je zelo pomembno da pred samim investiranjem dobro razmislite o časovnem roku vaših ciljev. Daljši kot so, več tveganja si lahko privoščite in obratno. Zato lahko za dolgoročne cilje investirate na bolj tvegane trge (delnice), kjer je, kljub korekcijam in medvedjim trendom, povprečna rast še vedno med 9 in 10% na letni ravni v zadnjih več kot 115 letih. Za bolj kratkoročne cilje pa vsekakor izberete manj tvegane naložbe, ki žal prinesejo tudi manj donosa.

Ni vsako tveganje tudi tveganje, da boste izgubili denar, če boste lahko na borzi ostali dovolj dolgo in boste imeli dobre živce. Če imate čas, super. Če nimate jeklenih živcev, pa bo pred investiranjem na borzo potrebno obiskati še lekarno. Zakaj? Kot je dejal eden izmed najboljših borznikov vseh časov, Andre Kostolany: ˝Vlagatelji morajo najprej v lekarno, si kupiti uspavalna sredstva in potem spati. Zaradi neviht in bliskov, ki se med spanjem dogajajo, se ni potrebno vznemirjati.˝

Matjaž Štamulak, investicijski in finančni svetovalec

Neobvladovanje osebnih financ povzroča skrbi. Vsak ima potencial, da postane finančno pismen in na dolgi rok doseže finančno neodvisnost. Finančna neodvisnost pa je pot v svobodo. 

Delavnica Kako doseči finančno neodvisnost, z Matjažem Štamulakom, 19. januar 2019.

Na celodnevni delavnici boste:

– spoznali, kakšna je vaša kontrola nad denarjem ter stanje vaših osebnih financ

– analizirali, kakšna je vaša miselnost oziroma vaš odnos do denarja in

– spoznali 6 korakov, ki jim morate obvezno slediti za dosego vaše lastne finančne neodvisnosti!

PRIJAVA NA DELAVNICO