Kako začeti gradnjo?

Odgovor na retorično vprašanje je nedvoumen. Predvsem z razmislekom in na podlagi dejstev. Danes je vsaka gradnja strokovno zahtevna, stroške gradnje in obratovanja pa dvigajo nestrokovne izvedbe. Brez domišljenih rešitev, podpisanih pogodb z izvajalci in nadzora bodo stroški nepotrebno naraščali. Poleg denarnice bodo trpeli predvsem živci in (ne)kvaliteta bivanja. Običajno se vsak od nas spopade z gradnjo enkrat v življenju. Prav zato se je potrebno na gradnjo dobro pripraviti.

Vedno dražje ogrevanje prostorov nas sili v kvalitetno toplotno izolacijo ovoja stavbe, pomanjkanje in visoke cene stanovanj za „tamlade” pa v adaptacije. Zato je racionalizacija stroškov energije in iskanje optimalnih rešitev na dnevnem redu družinskih posvetov. Pogosto se sprašujemo kaj sploh obnoviti, čemu dati prednost, kako pristopiti, kje dobiti uporabne informacije, kaj se najbolj splača in tudi kje dobiti denar.

Kdaj je čas za adaptacijo ali novogradnjo?

Za energetsko obnovo stavbe ali novogradnjo, si vzamemo čas. Premišljen pristop je zlata vreden, ko:

 1. potrebujete nove bivalne površine,
 2. želite zmanjšati stroške ogrevanja prostorov in/ali sanitarne vode,
 3. potrebuje stavba večje vzdrževalne posege,
 4. morate zaradi dotrajanosti ali zastarelosti zamenjati elemente ogrevalnega sistema,
 5. so v stavbi moteče napake (prepih, vlaga, plesen).

Strateške odločitve

Kako se dobro odločati, kako razdeliti vloge v družini? Bo ata vodil gradnjo, mama pa finance? Boste vse to zmogli ali potrebujete pomoč? Je pri gradnji res vse jasno? Ste domislili vrstni red ali izbrali optimalne materiale? Kaj delate prav in kaj narobe?

Pred vsakim procesom odločanja kar se da natančno opišemo problem. S pomočjo energetskega svetovalca se odločate za menjavo oken, toplotno izolacijo fasade, strehe ali tlakov, boste menjali energent za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, montirali rekuperacijo zraka, odpravili toplotne mostove, itd. Pred očmi imejte vedno celotno stavbo. V neizolirani boste s talnim gretjem zmrzovali (ali bankrotirali), v pasivni hiši bo hitro prevroče. Rekuperacija zraka v stavbi s slabimi okni je nepotreben strošek, v pasivni hiši pa nuja. Dimniška cev premera 20 cm je neprimerna za plinski kondenzacijski kotel, prava pa za kamin na polena. Neizoliran temelj pritličnega stanovanja bo izvor plesni, v neogrevani kleti le povzročitelj ”lepotnih” peg na ometu. Hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema je v blokih nuja, v družinskih hišah nepotrebno.

Znanje, ne denar, je tisto, ki omogoči učinkovito rabo energije, majhne stroške, visoko stopnjo bivalnega ugodja in manjše obremenjevanje okolja. Vse omenjeno , smiselno prilagojeno, seveda velja tudi za novogradnjo.

Kam po pomoč pred začetkom del?

Pri učinkoviti  rabi energije in obnovljivih virih energije, morate skrbeti za celotno stavbo. Zato je načrtovanje novogradnje ali obnove vaš prvi in ključni korak. Na papirju in v razgovoru z energetskim svetovalcem se boste odločili o vseh elementih stavbe. Te bo potem projektant sestavi v harmonično celoto, izvajalci pa v delujoč sistem, ki ga poganja energija.

Energetsko svetovanje naročite na http://svetovanje.vitra.si. V formularju opišite svoje probleme in želje, če je smiselno priložite tudi fotografije. Izkušnje zadovoljnih strak potrjujejo, da bo to daleč najboljša investicija. Če kje, potem se pri gradnji vlaganje v znanje najbolj obrestuje.

Kdaj je pravi čas?

Pravi čas je sedaj. Zastavite si nekaj preprostih vprašanj:

 1. Imate dovolj časa, energije in znanja, da prevzame nove naloge gradnje?
 2. Imate dovolj izkušenj za dogovore z izvajalci in kontrolo njihovega dela?
 3. Imate dovolj znanja in informacij za pariranje izvajalcem, ki vam bodo vsiljevali svoje rešitve?
 4. S kom se boste pogovorili, ko bo zaškripalo na poti od ideje do realizacije?
 5. Kako sploh izbrati optimalnega svetovalca, projektanta, izvajalca in nadzornika?
 6. Boste z izvajalcem podpisali pogodbo ali mu kar slepo zaupali?

Če ste vsaj na enega od vprašanj odgovorili pritrdilno, mi pošljite opis vaše zadrege oz. izziva. Poslal vam bom ponudbo, na podlagi katere bova skupaj poiskala rešitev.

Kje se skriva 1000 možnih napak?

 • Ovoj stavbe je alfa in omega (ne)kvalitetnega bivanja. Pri optimalni izvedbi, ste na dobri poti majhnih  stroškov.
 • Toplotni mostovi nastanejo na ovoju stavbe, kjer toplotna izolacija ni dovolj debela, je napačno vgrajena ali je celo ni. Posledično se na notranjih površinah zunanjih zidov pojavlja kondenz in plesen. Obnoviti hišo brez toplotnih mostov je težko, zato zahtevajte od projektanta ali energetskega svetovalca, da jih reši na papirju, od izvajalca pa, da izvaja natančno po projektu.
 • Ogrevalni sistemi. Ponudba možnih sistemov na trgu je velika in pestra. Z večanjem možnosti izbire se večajo tudi dileme. Načeloma se vedno odločate po treh kriterijih. To je enkratna investicija, vsakoletno plačevanje energenta ter stroški vzdrževanja v življenjski dobi. Potem pa se odpre neskončno mnogo dilem, ki jih pred gradnjo razrešite s svetovalcem.

Ukrepi za zmanjšanje porabe energije

Na podlagi posvetov boste zasnovali koncept novogradnje ali obnove hiše. Lahko se gre v celovito obnovo naenkrat ali po korakih. V tem primeru začnete z organizacijskimi ukrepi, ki vplivajo na spremembo odnosa do rabe energije. Sledijo cenejši ukrepi oziroma ukrepi s kratko vračilno dobo, ki jih lahko izvajate že pri rednem vzdrževanju objekta. Temu sledijo ukrepi z daljšo vračilno dobo in zahtevajo večja investicijska vlaganja. Za vas so pri odločanju ključni podatki o vračilni dobi, višini naložbe, pričakovanih prihrankih pri energiji in stroških ter izboljšanju toplotnega ugodja. Ob vsem tehtanju ne spreglejte, da vas bo 40 cm izolacije v strehi podstrešnega stanovanja ščitilo pred zimskim mrazom in poletno vročino več desetletij.

Z naložbo zaslužite

Trditev izgleda kot znanstvena fantastika. Pa ni. Poglejmo podrobno. Na vsaki stavbi najdemo več ukrepov, ki se s prihranki energije sami izplačajo, nekateri tudi prej kot v pol leta. Toplotna izolacija tal na podstrehi se povrne prej kot v 2 letih. Polena in lesni sekanci so le 20 %, peleti pa 50 % cene kurilnega olja. Pri fasadi se naložba v toplotno izolacijo povrne že v 5 – 8 letih pri ”normalnih” energentih, pri UNP (utekočinjen naftni plin) pa v treh. Cena izolacijskega materiala predstavlja samo desetino stroška nove fasade, zato je ”šparanje” pri debelini nepotrebna dilema. Vse to in veliko več boste spoznali v enodnevni delavnici https://neodvisnost.si/delavnica-novogradnja-prenova/

Članek je za vas pripravil energetski svetovalec, Bojan Žnidaršič, udika

http://svetovanje.vitra.si

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >