Imunska odpornost je naša odločitev

Pred virusi prehlada, gripe, koronavirusi in drugimi virusi se lahko zavarujemo tako da okrepimo lastni imunski sistem.Dobro delovanje imunskega sistema poleg vrste drugih dejavnikov omogoča tudi kvalitetna prehrana.

Moje osnovno vodilo v jesenskem času je, da rastline, ki slovijo kot zdravilne in jih večinoma uporabljamo v čajih, uporabljam malo drugače – v vsakdanjih obrokih. Dodajam jih osnovnim jedem, zelenjavi, jih vključim v malice, včasih pa popijem tudi t.i. zelenjavni čaj. Nekateri bi rekli, da je to narobe svet.

Poglejmo narobe svet malo drugače?

Jesen je čas, ko dozorijo jabolka in hruške, ko spravljamo pridelke v kleti in kisamo zelje. Vse to so naši predniki naredili, ker jih je čakala dolga zima. Kar ni bilo vredno spravila, so takoj porabili ali posušili za čaj. Taki so na primer listi peteršilja, listja korenje, fižolove lupine, laski koruze. Vse to pa so ne le nepotrebno deli rastlin, ampak za tiste, ki se znajdejo, čudovito sredstvo za krepitev imunskega odziva.

V zadnjem času zime niso tako dolge, včasih jih sploh ni. To v življenju nabiralca pomeni, da tudi neploden del leta nabiramo sveže rastline in izkoriščamo njihovo visoko hranilno vrednost. Zdravilne rastline, ki jih bomo dodajali vsakdanji kuhi, pa vedno izbiramo glede na njihov okus. Šele nato pride na vrsto njihova zdravilnost in vrednost njihovih zdravilnih učinkovin. Pustimo domišlji, da kuha namesto nas.

Zdravilne rastline, ki rastejo na travnikih, obronkih in mejicah, lahko uporabljamo kot zdravilne le, če jih dobro poznamo. Nekaterih med njimi ni težko prepoznati tudi naključnim sprehajalcem, medtem ko so druge rezervirane le za izkušene nabiralce.

Pripravki za dobro imunsko odpornost – učinkoviti in hkrati lokalni?

V sezonskih rastlinah se skriva veliko snovi, ki vstopajo v oblikovanje našega imunskega sistema in ga krepijo. Poglejmo si nekaj najbolj običajnih lokalnih rastlin, ki so hkrati tudi zdravilne rastline. Če jih uporabljamo v vsakodnevnih obrokih, zmanjšamo možnost, da se nas dotakne kakšen virus.

Klasičen trojček za dvigovanje imunske odpornosti v jesenskem času je ameriški slamnik, bezeg in sladki pelin.

  • Ameriški slamnik lahko kupimo v lekarni v obliki čaja, tinkture ali sirupa. Enakovreden pripravek lahko naredimo tudi sami doma. V ta namen uporabljamo cvetove, liste in korenino ameriškega slamnika, ki jih namočimo v alkohol in pripravimo v obliki tinkture. Ameriški slamnik ima lahko tudi stranske učinke, zato se o njegovem zdravilnem delovanju ustrezno pogovorimo z usposobljenim zeliščarjem, zdravnikom ali farmacevtom.
  • Tudi pri bezgu zaupamo doma pripravljenim pripravkom ali ga kupimo v lekarni. Bezeg je posebej učinkovit v času, ko začutimo prve znake prehlada ali gripe. Skupaj s počitkom zagotavlja naravno spodbudo imunskega sistema, ki lahko prepreči, ali vsaj zmanjša trajanje prehlada. Njegov učinek je bil dokazan v številnih kliničnih raziskavah.
  • Sladki pelin je znan predvsem med bolniki na kemoterapijah, saj blagodejno deluje na želodčno sluznico in pomaga pri prenašanju stranskih učinkov kemoterapij. Lahko je primeren tudi za bolnike, ki se zdravijo za boleznimi ščitnice, avtoimunskimi boleznimi ali srčno-žilnimi boleznimi. Kljub temu da so raziskave pokazale zanemarljive stranske učinke, gre za zdravilno rastlino, s katero ne pretiravamo.

Vse omenjene zdravilne rastline so v uporabi vsaj stoletja in so se uporabljala že preden smo poznali zdravila. V naši okolici najdemo še veliko rastlin, ki so jih naši predniki prav tako s pridom uporabljali, saj pogosto niso imeli dostopa do zdravniške oskrbe.

Med tradicionalnimi zdravilnimi rastlinami še posebej izstopa trpotec. Predvsem je znan trpotčev sirup, ki ga proti kašlju poznamo vsi starši. Je učinkovit in otroci ga imajo radi. Ker pa so v zadnjih letih naše zime bolj mile, imamo lepo priložnost, da to zdravilno rastlino, ki so jo včasih lahko uporabljali le v obliki pripravkov, nabiramo dolgo v jesen in celo pozimi. Trpotec ni tako občutljiv na zmrzal, njegovi listi obstanejo tudi pod snežno odejo. Zato ga lahko svežega naberemo celo pozimi. Trpotec je zdravilna rastlina, ki pomaga celiti rane, zdravi dihalne poti in vnetja v črevesju. Predvsem nas zanimajo notranji listi, ki so najmlajši, najmehkejši in prijetno okusni. Trpotec ima med rastlinami posebno mesto zaradi svojega okusa. Ima namreč aromo po gobah.

Še ena rastlina, ki je zelo dobrodošla v času prehladov, je šipek. Izstopa po vsebnosti vitamina C, saj ga ima vsaj 10-krat več kot katerakoli druga rastlina iz naše okolice. Zato ga lahko imenujemo kar superhrana. Vitamin C je termično slabo obstojen, zato je pomembno, kako šipek pripravimo. Z dolgotrajno kuho se ves vitamin C razgradi. Šipek vsebuje tudi druge spojine, ki spodbujajo delovanje našega imunskega odziva in so varovalne. To so številni flavonoidi, ki delujejo antioksidativno in so termično obstojni. Če pa želimo iz šipka izkoristiti vitamin C, ga pripravimo surovega v obliki prahu. Zaužijemo ga kot dodatek jogurtu, smutiju ali zmešan z medom in namazan na kos kruha.

Ključno sporočilo za dobro jesensko odpornost:

  • Sprehodimo se po naravi in opazujmo, kaj vse je na voljo v jesenskem času.
  • Naučimo se nabirati preproste rastline in zdravilne plevele.
  • Izogibajmo se nesezonskim živilom iz trgovinskih polic.
  • Poiščimo si nabiralca ali zeliščarja in posežimo po naravnih pripravkih za krepitev imunske odpornosti.

Dr. Katja Rebolj, nabiralka

Kmalu v prodaji: Knjiga Narava vedno zmaga