Uspešen investitor se ne rodi, uspešen investitor lahko postane vsak!

Če ste se do danes v življenju že srečali s pojmi kot so investiranje, borza, delnice, skladi, donosi, itn…, potem ste skoraj zagotovo že slišali za Warrena Buffeta! Gre za gospoda, ki je letos praznoval že 89-i rojstni dan in ga širni svet pozna po tem, da velja za enega najuspešnejših investitorjev vseh časov. Ne le to, trenutno je Buffet s svojim premoženjem (več kot 82 milijard dolarjev) tretji na lestvici najbogatejših ljudi na svetu.

˝ Ne investirajte tisto, kar vam ostane po tem, ko ste zapravili denar. Zapravljajte tisto, kar vam ostane, ko ste že investirali vaš denar. ˝

Zgodba življenja, ki jo Warren Buffet še vedno piše, se bere kot prava uspešnica. Že pri mladih letih ga je zanimalo investiranje, temeljito je, med svojimi prvimi knjigami, preučil Modrega investitorja (avtor knjige Benjamin Graham) in v dolgih letih oblikoval nešteto uspešnih investicij in še vedno uspešno vodi svoje podjetje Berkshire Hathaway. Vse, kar danes Buffet zna, z veseljem deli med širše občinstvo, znan pa je tudi po svoji skromnosti (še vedno vozi zelo star avto in živi v prvi hiši, ki jo je kupil v mladosti) in svoji dobrodelnosti – veliko svojih zaslužkov iz borze namreč podari v dobrodelne namene.

Kako Warren Buffet dejansko razmišlja o investicijah?

Leta 1999 je Robert G. Hagstrom napisal legendarno knjigo Portfelj Warrena Buffeta, v kateri je bralcem razkril, kako Buffet dejansko razmišlja o naložbah. Knjiga se poglablja predvsem v psihološko miselnost, zaradi katere je Buffet sploh postal tako zelo bogat.

˝Vedno sem vedel, da bom bogat. Mislim, da nisem niti za sekundo podvomil v to!˝

Reki Warrena Buffeta, ki jih navajamo tudi v tem članku, so danes že brezčasni. Njegovi nasveti niso le praktični, ampak se vedno znova navezujejo tudi na ˝mindset˝ oziroma psihološko miselnost, s katero je Warren Buffet postal in ostal zelo uspešen investitor. Namreč, kot investitor je vedno ostal hladen, ko je imela javnost vroče glave in je bil vedno zelo agresiven, ko je javnost že oznanjala ˝konec finančnega sistema˝, ˝konec donosov na kapitalskih trgih˝, itn. Njegove modrosti in nasveti lahko danes pomagajo vsakomur – tako tistim, ki ste šele na začetku investiranja kot tudi vsem tistim izkušenim, prekaljenim mačkom.

Modri nasveti Warrena Buffeta

Delnice so posel!

Veliko vlagatelje o delnicah razmišlja na način, da so to zgolj ˝kosi papirja˝, ki menjajo lastnika na borzi. Gledano zelo splošno je to celo dobro, saj omenjeni pogled preprečuje, da bi v določenem položaju na borzi vlagatelji postali preveč čustveni, a to še vseeno ne pomeni, da zaradi takšnega pogleda sprejemajo najboljše možne odločitve.

Buffet meni, da morajo delničarji o sebi vedno razmišljati na način, da so ˝solastniki˝ podjetja, v katerega vlagajo. S takim razmišljanjem se bodo namreč vlagatelji izogibali čustvenim odločitvam kratkoročno (ko trg recimo pade) in se bodo lažje osredotočali na dolgi rok. Tako imenovani dolgoročnejši ˝lastniki˝ po navadi podrobneje analizirajo situacije in nato veliko razmišljajo o odločitvah o nakupu ali prodaji. Omenjena miselnost v kombinaciji z dobro analizo namreč vedno vodi k boljšim donosom na izbranih naložbah.

˝Borzni trg je mehanizem, preko katerega denar od nepotrpežljivih vlagateljev prehaja k potrpežljivim!˝

Povečajte svoje naložbe

Warren Buffet sicer zagovarja razpršenost sredstev, a hkrati opozarja, da je prevelika razpršenost lahko zelo slaba, saj zavira donos celotnega portfelja sredstev. Raje kot preveliko razpršenost Buffet svetuje, da vsak vlagatelj pred vlaganjem naredi ˝domačo nalogo˝ preden investira svoj denar. Po tem, ko se opravi temeljita analiza podjetja, v katerega nameravamo investirati, se moramo kot vlagatelji, počutiti dobro. Kot investitor si je Buffet vedno vzel dovolj časa, da je svoja sredstva razporedil pravilno, še posebej, ko je dodajal nov, sveži kapital. Če namreč najboljše podjetje, ki ga že imate v portfelju, predstavlja najmanj finančnega tveganja in ima najugodnejše dolgoročne možnosti, zakaj bi potem sploh investirali svoj denar v svoje npr. 40-o najljubše podjetje, namesto da denar dodajate v prvo podjetje?

˝Cena je tisto, kar plačate. Vrednost je tisto, kar dobite!˝

Zmanjšajte promet na borznem računu

Hitro in prekomerno trgovanje na borznih računih lahko posameznikom, ki resnično vedo, kaj delajo, prinese veliko denarja. A po Buffetovem mnenju preveliko število nakupov / prodaj dolgoročno vsekakor ovira donosnost naložbe. Promet (nakupi in prodaje) namreč vedno povečajo znesek davkov in povečajo tudi število provizij, ki jih je potrebno plačati ob vsakemu nakupu / prodaji. Buffet ostaja pri svoji filozofiji, da mora vsak vlagatelj razmišljati predvsem dolgoročno – s takšno miselnostjo se lahko izogne plačilu previsokih provizij in davkov – dodatno pa na dolgi rok precej izboljša svojo letno povprečno donosnost.

˝Če ne najdete načina, kako delati denar tudi takrat, ko spite, boste morali delati do smrti!˝

Imejte vedno pred očmi alternativne primerjalne vrednosti

Benchmark ali primerljiva vrednost je naslednji zelo pomemben Buffetov nasvet. Namreč, cene delnic so lahko morda najboljši barometer uspeha ali neuspeha pri določeni naložbeni izbiri, a se Buffet ne ozira na to. Namesto tega sam vedno analizira temeljno ekonomijo določenega podjetja in sektorja, v katerem se neko podjetje nahaja. Če namreč podjetje naredi vse, kar je potrebno, da se dobički podjetja povečujejo skladno z rastjo sektorja ali celo bolje, bo na koncu cena delnice to vsekakor tudi pokazala – z rastočim tečajem, seveda! Uspešen vlagatelj si mora vedno ogledati podjetja, ki jih ima ˝v lasti˝ in preučiti njihov resnični dobiček. Če so temelji trdni in se podjetje trudi vsako leto povečati dobiček, se bo to dolgoročno odražalo tudi na ceni delnice tega podjetja.

Razmišljajte o verjetnostih

Pri svetu investicij in financ žal ni nič 100%, še posebej ne napovedi in pričakovanja za prihodnost. Zato Buffet pravi, da je potrebno pri investiranju vedno operirati samo z verjetnostmi in se odločati takrat, ko je verjetnost za neko prihodnjo rast zelo velika. Vlagatelji se tako morajo osredotočiti na poslovanje podjetij, ki jih imajo v lasti ter na podlagi teh podatkov pretehtajo verjetnost, da se bodo določeni dogodki iztekli ali ne. Investitor mora vedno dati poudarek ekonomskemu vidiku enačbe in nikakor ne cenovnemu vidiku delnice, ki je na trgu danes. Primer: vlagatelj, ki razmišlja o verjetnosti, da bo podjetje v 3 ali 5 letnem obdobju poročalo o določeni stopnji dobička, lahko z nakupom takšnega podjetja naredi veliko za zmanjšanje kratkoročnih nihanj cene delnice.

Razumevanje psihologije

Vsak uspešni vlagatelj ve, da je ključ do uspeha pri investicijah pravilna psihološka naravnanost. Uspešen vlagatelj se bo tako vedno odločal na podlagi verjetnosti ter gospodarskih vprašanj – s čimer se odloča racionalno in ne pusti, da bi ga pri odločitvah na borznih trgih vodila čustva (strah ali pohlep). Buffet poudarja, da so lastna čustva vedno vlagateljev največji sovražnik. Ključ do premagovanja čustev je v tem, da ohranite svoje prepričanje v resnične temelje poslovanja podjetja, ki ste ga izbrali in se pretirano ne ukvarjate s ceno na borzi ali vzdušjem, ki ga trenutno pokrivajo mediji. Psihološka miselnost je namreč tista ključna razlika, ki loči uspešne vlagatelje od neuspešnih.

˝Zaprite vrata, povedal vam bom, kako postati bogat. Bodite pohlepni, ko so ostali prestrašeni in bodite prestrašeni, ko so ostali pohlepni.˝

Ignorirajte tržne napovedi

V vsej zmedi, ki jo danes povzročajo mediji, Buffet predlaga, da se vlagatelji usmerijo v izolacijo in vlagajo svoja sredstva predvsem v tiste delnice, ki jih danes trg ne ceni dovolj natančno. Logika je namreč v tem, da ko se bodo vlagatelji na borzi začeli zavedati tega dejstva, bo temu sledilo večje povpraševanje in temu višja cena. Na takšen način lahko vlagatelj, ki je poslušal sebe in ne medijev, ustvari nadpovprečne donose. Medijske objave, ki večinoma igrajo na strah (prihaja recesija, konec je z donosi na borznih trgih, trgi so preveliki, ipd…) so namreč koristne samo medijskim hišam, ker s tem pridobijo pozornost. Dolgoročno uspešni vlagatelji ne gledajo kratkoročnih napovedi in novic ampak raje temeljito analizirajo podjetje in sektor ter investirajo takrat, ko so vrednosti nizke.

V tem avtorskem članku sem povzel določene modrosti in izreke iz knjige Modri investitor in knjige Portfelj Warrena Buffeta. Vsekakor priporočam v branje vsem, ki želite postati uspešen investitor!

Matjaž Štamulak, investicijski in finančni svetovalec, www.cresus.si

CELODNEVNA DELAVNICA – Kako doseči finančno neodvisnost

Neobvladovanje osebnih financ povzroča skrbi. Vsak ima potencial, da postane finančno pismen in na dolgi rok doseže finančno neodvisnost. Finančna neodvisnost pa je pot v svobodo. 

Celodnevan delavnica  Kako doseči finančno neodvisnost, z Matjažem Štamulakom bo v soboto, 23. novembra  2019

Na celodnevni delavnici boste:

– spoznali, kakšna je vaša kontrola nad denarjem ter stanje vaših osebnih financ

– analizirali, kakšna je vaša miselnost oziroma vaš odnos do denarja in

– spoznali 6 korakov, ki jim morate obvezno slediti za dosego vaše lastne finančne neodvisnosti!

PRIJAVA NA DELAVNICO