Iz omejujočih prepričanj do svobode!

Tak pač sem. Ne morem prenehati s kajenjem. Ni več dobrih ljudi. Dobrota je sirota. Denar je težko zaslužiti. Država podpira lopove. Vsi ljudje, ki imajo denar, so ga pridobili na nepošten način. Moj delodajalec je sebičen človek. Nemogoče je imeti dobrega zaupnega prijatelja. Vse dobre punce / fantje so že oddani …

Se v katerem od navedenih stavkov zgoraj najdete? Naj vam najprej povem, da niste edini. Za vsakogar je katera od zgoraj naštetih trditev izziv in rečemo jim omejujoča prepričanja. A ljudje smo izjemi in v tem prispevku bi vam rad povedal, da lahko svoja omejujoča prepričanja omejimo in naše življenje naredimo vredno izkušnje.

Preden pa se dotaknemo vprašanj, kot so, kaj so omejujoča prepričanja? Kako pridobimo omejujoča prepričanja ter kako se na zdrav način lotiti naših omejujočih prepričanj? Rad bi vam povedal, da je ključ do tega, da nas naši možgani in podzavest, ki sta zanje glavna ‘’krivca’,’ v generalu podpirata pri izbiri prepričanj pa naj bodo slaba ali dobra. Ključ do tega, da nas naša prepričanja ne omejujejo preveč, je ravnovesje v našem življenju.

Prepričanja

Kaj je torej prepričanje v širokem pomenu besede? Preprosto to pomeni, kar mi verjamemo, da je res o določeni stvari, osebi ali dogodku. Omejujoče prepričanje je torej nekaj, kar verjamemo, da ni mogoče ali pa da je preprosto slabo.

Besede, ki predstavljajo omejujoča prepričanja:

Ne gre, ne znam, ne morem, ni mogoče, drugi bodo, drugi so odgovorni, nisem dovolj sposoben, nimam časa …

Občutki, na katerih temeljijo omejujoča prepričanja:

Največkrat je to čustvo strah, lahko pa rečemo, da so vsa omejujoča prepričanja povezana z negativnimi občutki, kot so nesigurnost, neuspeh, jeza, žalost, depresija, kritika, ljubosumje …

Naša prepričanja so del naše podzavesti (notranji procesi možganov, ki so večinoma brez našega nadzora). Ta uravnava naše celotno delovanje in popolnoma vse kar počnemo v življenju. Deluje samodejno. Zaradi podzavesti je naše življenje v določenih pogledih precej lažje, sicer bi morali misliti na čisto vsako celico in organ v našem telesu.

Skozi čas, okolje in misli pa v življenju razvijemo tudi prepričanja, ki nam ne služijo in te imenujemo omejujoča prepričanja. Na žalost nas naše okolje, verski, šolski in državni sistem večinoma ne spodbujajo k delovanju na zdrav način. Vse preveč je poudarka na strahu in na tem, kaj se sme in česa ne. In s to miselnostjo ter takimi vzorci začnemo naše življenje že zelo zgodaj.

Vsa prepričanja so v večini avtomatska, tako dobra kot omejujoča. Dogajajo se v naši podzavesti, zato jih je precej težko spreminjati, ni pa nemogoče.

Podzavest, naš prijatelj in sovražnik

Naša podzavest ne loči med dobrim in slabim in med besedama mogoče ali nemogoče. Mnogi strokovnjaki pravijo, da naša podzavest vse sprejema absolutno. To pomeni, da je zanjo vse resnica. Prav zato je mogoče, da si skozi svoja življenja privzgojimo negativne vzorce oz. omejujoča prepričanja. Ko si govorimo to, je nemogoče, nimam časa, ne morem, ne znam in se vedno znova in znova znajdemo v enakih situacijah z enakimi občutki, mislimi in dejanji.

Na naša prepričanja vpliva več dejavnikov. Okolje, znanje, izkušnje, čustva in misli. Bolj, kot ponavljamo celoten cikel, bolj smo o nečem prepričani in seveda težje razdremo ta krog.

Kako pride do omejujočih prepričanj?

Do omejujočih prepričanj pride, ko naša prepričanja postanejo nekaj, kar nas ovira, da bi v življenju rasli in napredovali.

Znani avtor Joe Dispenza, katerega knjige in vsebine vam toplo priporočam, zelo lepo razloži, kako delujejo naši možgani in z njimi povezana prepričanj. Na kratko bi lahko povzel, da gre celoten krog takole:

Okolje spodbuja naše misli, naše misli spodbujajo naše občutke, naši občutki pa ponovno naše okoliščine. Telo in možgani si zapomnijo, kakšne okoliščine so povzročile določene občutke in potem vsakič, ko se znajdemo v podobni situaciji, reagiramo na enak način.

Kako se lotiti omejujočih prepričanj?

Najpomembnejši nasvet bi bil: nikar ne na silo in vse na enkrat. To pomeni, da si ne zastavimo prevelikega cilja za spreminjanje svojih prepričanj, saj bomo dosegli ravno nasproten učinek – pridobili bomo dodatna omejujoča prepričanja, ker nam bo gotovo spodletelo. Začnite z najbolj perečim omejujočim prepričanjem in postopoma gradite samozavest ob spreminjanju le tega.

Nekaj nasvetov:

  • Naredite povzetek prepričanj, ki jih imate, kaj v resnici verjamete? (Presenečeni boste, ko boste ugotovili, koliko vzorcev in prepričanj ste prevzeli po ljudeh, ki so vam blizu in po kulturi, v kateri živite).
  • Dobro se spoznajte.
  • Konstantno se učite.
  • Spoznajte nove ljudi.
  • Opazujete se in bodite s sabo iskreni, o tem, kako se počutite in zakaj.
  • Predstavljajte si vašo prihodnost, ne preteklosti – vizualizacija.
  • Spremenite okolje, ki v vas vzbuja slabe občutke.
  • Pišite o tem, kaj si želite in kako se počutite.
  • Bodite uravnovešeni na vseh področjih življenja (telo, misli, okolje, finance, odnosi).

Iz omejujočih prepričanj v svobodo

Imamo čudovite možgane in podzavest, ki jih lahko oblikujemo, kot želimo. Zato je seveda potreben čas in trud. Pomembno pa je, da se lahko rešimo večine omejujočih prepričanj. To je izjemno dobro sporočilo!

Odpravljanje omejujočih prepričanj je dolgotrajen proces in zahteva veliko mero potrpežljivosti in zmernosti, zato se ne kaznujte, če vam spodleti. Svoje vzorce ste verjetno gradili leta. Zato bi bilo zelo ne smotrno pričakovati, da bodo spremembe prišle čez noč. Pomembno je, da si zadamo smotrne cilje in zastavimo majhne korake.

Naša prepričanja se z vsakim dejanjem utrjujejo in delo na tem bo vedno prisotno, tudi ko bomo že precej napredovali, bomo našli izzive, glejmo nanje kot na priložnost za rast in ne kot oviro, sicer bodo tudi omejujoča prepričanja postala omejujoče prepričanje, česar pa sem prepričan, da si ne želimo.

Vzdržujmo uravnovešeno življenje in prepričanja jim bodo sledila!

Denis Bornšek, soustanovitelj