Na pomoč! Ne uspem nič prihraniti!

Vsi bi imeli vse….in to takoj!

Naš svet se danes vrti zelo hitro in v tem svetu je ˝počakati na nekaj˝ že prav redka vrednota. Ravno zaradi te ˝hitrosti˝ ter ˝neučakanosti˝ je naš svet danes  prepoln ljudi, ki imajo finančne težave. Pa s tem ne mislim na ljudi, ki živijo na tistih delih sveta, kjer jim standard ne omogoča niti osnovnega preživetja in živijo v revščini. Ti ljudje imajo svoje izzive in težave, povsem verjamem in upam, da bomo na globalni ravni v prihodnosti naredili več, da bo razlik med najbolj bogatimi ter najbolj revnimi manj.

Ljudi, ki imajo težave z izdatki, denarjem in obvladovanjem svojih financ v razvitih, nadstandardnih zahodnih državah, tudi v Sloveniji, je res veliko. Nekatere statistike so naravnost zastrašujoče. Slabo znanje in posledično slabo upravljanje z denarjem zelo velikokrat pripelje ljudi do najemanja dodatnih posojil, koriščenja limitov in splošnega životarjenja. Iz meseca v mesec, od plače do kredita, iz manj limita v več limita in obratno. Takšno življenje je nadvse stresno, a temu stresu je moč ubežati.

˝Ljudje kupujejo stvari, ki jih ne potrebujejo, z denarjem, ki ga nimajo!˝

Najprej si mora posameznik priznati, da ima problem. Problem ima, če na mesec zapravi več, kot zasluži, če je v kratkoročnih in dolgoročnih dolgovih, če nima nič prihranjeno ˝na strani za rezervo˝ in če nima osnovnega znanja in ne pozna osnov finančne pismenosti. Še večji problem ima posameznik takrat, ko skupaj k celotni zgoraj opisani situaciji prištejemo še agresiven potrošniški aparat, ki ga ˝sili˝, da zapravlja denar, ki ni njegov, za stvari, ki nimajo nobene koristi. Kajti, da bi čakali in investirali, da bi lahko potem nekaj kupili iz svojega denarja in obresti – kako dolgočasno se to sliši…

Temeljito analizirajte, kam odteka vaš denar na mesec

Če želite imeti v prihodnosti svoj notranji mir, urejene osebne finance, psihološko trdnost glede lastnih investicij ter predvsem zelo dober občutek, potem je čas, da storite korake do vsega tega. V prvem koraku po tem, ko si priznate, da imate problem, morate skrbno analizirati svoje prihodke, predvsem pa izdatke, ki jih imate. V prvi vrsti si morati zapisati vse vaše mesečne izdatke in ugotoviti, kam gre vaš celotni mesečni prihodek. Analiza skrbno pokaže, ali nam ostaja dovolj denarja glede na naše prihodke in / ali ga preveč uhaja za stvari, ki niso nujne in jih ne potrebujemo ta hip.

Praktičen nasvet: Vodenje mesečnih izdatkov lahko zelo enostavno opravljate preko kakšne aplikacije na pametnih napravah. Sam vsekakor priporočam TOSHL!

Analizo odhodkov delajte vsaj zaporedne 3 mesece, da pridobite vse vzorce, potem pa je potrebno skrbno analizirati, katere stroške je potrebno porezati, katere optimizirati in katere ohraniti. Glavni cilj mora biti, da prične v vašem mesečnem proračunu ostajati vsaj med 10 – 20% denarja, ki ostane na voljo za varčevanje / investiranje. Če je posameznik zelo zadolžen, prve pozitivne ostanke denarja namenjamo poplačilu posojil, posebej tistih, ki odnašajo veliko in imajo slabše obrestne mere.

Živeti morate naravni standard

Ko gre za naše izdatke, opažam, da smo ljudje precej čustvena bitja. Določeni nakupi so namreč, psihološko gledano, nadomestilo za kakšen manko v življenju. Najprej se moramo namreč zavedati, da vse nakupne odločitve sprejemamo čustveno. In če nas vodijo čustva, ki z nakupi hranijo praznino, ki jo imamo, potem imamo zares veliko težavo. Zato poskušajte – čim večkrat, ko je mogoče – na nakupe gledati tudi racionalno.

Pa ne, da si zdaj ne smemo nič več privoščiti. Ne, vsekakor zagovarjam pravo ravnovesje  med zapravljanjem in varčevanjem in predvsem vam privoščim, da ste več v ˝zavesti obilja˝ kot v ˝zavesti pomanjkanja˝. A če želite poleg kvalitetnega življenja tudi finančno stabilnost, morate na vaše izdatke večinoma gledati tudi racionalno. Pred naslednjim nakupom se tako mogoče vprašajte naslednja vprašanja:

 • Ali res rabim vse, kar danes kupujem?
 • Je tisto, kar kupim, resnično moja nujna potreba?
 • Je tisto, kar kupim, resnično moja lastna želja?
 • Koliko od mojih vsakodnevnih nakupov je nujnih in potrebnih za moje golo preživetje?

Namreč, finančno zdravo je živeti v naravnem standardu, kjer posameznik živi v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi. V umetnem standardu, ki je nasprotje naravnega, posameznik živi nad svojimi finančnimi zmožnostmi – večinoma v dolgovih in večinoma prezadolžen. Zavedajte se zelo pomembnega dejstva: V umetnem standardu VI plačujete obresti, pri naravnem standardu VI prejemate obresti! Kaj to pomeni? Če imate limite, kratkoročne kredite itn., za izposojen denar plačujete obresti in vrnete vedno več, kot ste si izposodili. V primeru, da nakup opravite iz vaših investicij, ki so bile donosne, pa plačate manj svojega denarja, za ostalo poskrbijo obresti iz investicij.

8 učinkovitih napotkov za dodatne prihranke

Aleš Babič, avtor knjige Zakaj smo brez denarja, v svoji knjigi poda še veliko več napotkov za dodatne prihranke, v tem članku izpostavljamo 8 najbolj učinkovitih, s katerimi lahko že od jutri naprej poskrbite, da boste tudi vi prihranili nekaj več, kot do sedaj.

 1. Pri vsakem ˝strošku˝ preglejmo konkurenčne ponudbe in nikakor ne kupimo pri prvemu trgovcu, ponudniku.
 2. Prihranki pri ogrevanju – kako se ogrevate in na kakšen način bi se lahko ceneje?
 3. Moder nakup energijskih aparatov na dolgi rok prihrani veliko.
 4. Koliko hrane zavržemo v smeti? Neracionalno obnašanje tukaj odnaša zelo veliko denarja.
 5. Otroci imajo preveč igrač. Dejstvo. S koliko igračami se potem igrajo? Ali ni bližina staršev najboljši povod za igro?
 6. Prihranek, če kupujemo kvalitetne stvari. Prav tako dejstvo, ki zelo drži. Velikokrat zapravimo preveč denarja na prepoceni stvareh, ki jih menjamo večkrat in nas na koncu stanejo več, kot če bi kupili eno stvar, ki bi bila kvalitetna.
 7. Preverite svojo zadolženost – najprej vaše limite in vašo kreditno zadolženost. Na dolgi rok je potrebno živeti povsem brez tega.
 8. Kreditne kartice. Če je le mogoče, uporabljajte samo tiste ˝pre-paid˝, kar pomeni, da lahko zapravite samo toliko, kolikor ste nakazali na kartico. Nikakor ne imejte kreditne kartice, kjer lahko koristite limit. Če jo imate, preverite vaše letne obresti na negativno stanje.

Pot iz dolgov je lahka, sprememba miselnosti pač ne…

Velikokrat slišim, da se je težko izkopati iz težkih finančnih situacij. Sam v to ne verjamem. Precej praktičnih primerov imam, ko smo z ustreznim finančnim načrtom rešili negativno situacijo v družinskem proračunu in smo prišli do ˝zelene veje˝ ter potem naprej začeli ustvarjati prihranke, ki smo jih lahko investirali naprej. Optimiziranje stroškov vedno pripelje do tega, da se prične ustvarjati pozitivna razlika, ki je potem na voljo za varčevanje.

Veliko težje, vsaj po mojih izkušnjah, je ljudem spremeniti miselnost na področju trošenja in služenja denarja. Pri večini posameznikov, ki imajo finančne težave, prevladujejo povsem isti miselni vzorci, s katerimi se vedno znova ujamejo v past in se – tudi če dobijo najboljše nasvete – težko ločijo od ˝zavesti pomanjkanja˝, ki jih načeloma vodi v zapravljanje, ki gre vedno čez mejo proračuna. Zato, če imate finančne težave tudi vi, morate najprej preveriti vaše mentalno stanje – miselnost na tem področju – in šele potem racionalno analizirati, kaj se dogaja z vašimi mesečnimi prihodki in odhodki.

Če si dolgoročno želite finančne stabilnosti in varnosti, morate najprej poskrbeti za mentalno stabilnost. Ali, če obrnem drugače: Ko boste mentalno povsem stabilni, se čudežno uredijo tudi finance. Še posebej, če so prisotni pravi nasveti!

Matjaž Štamulak, investicijski in finančni svetovalec, www.cresus.si

CELODNEVNA DELAVNICA – Kako doseči finančno neodvisnost

Neobvladovanje osebnih financ povzroča skrbi. Vsak ima potencial, da postane finančno pismen in na dolgi rok doseže finančno neodvisnost. Finančna neodvisnost pa je pot v svobodo. 

Celodnevan delavnica  Kako doseči finančno neodvisnost, z Matjažem Štamulakom bo v soboto, 23. novembra  2019

Na celodnevni delavnici boste:

– spoznali, kakšna je vaša kontrola nad denarjem ter stanje vaših osebnih financ

– analizirali, kakšna je vaša miselnost oziroma vaš odnos do denarja in

– spoznali 6 korakov, ki jim morate obvezno slediti za dosego vaše lastne finančne neodvisnosti!

VEČ O DELAVNICi