Je lahko sedenje zdravo in brez bolečin?

Sedenje mnogo ljudem v naši družbi povzroča bolečine v križu in mišično-skeletne težave. Tudi vas kaj zaboli, če predolgo sedite? Ne boste verjeli, vendar ima problem sedenja popolnoma drugačne razsežnosti, kot si morda predstavljate. Preberite več o tem, zakaj imamo težave in kako si lahko delovno mesto prilagodite doma ali v službi. Vse to vas bo vodilo do tega, da bo vaše počutje boljše in hrbtenica razbremenjena.

Samo sedenje ni težava

Če bi znali dobro sedeti, potem sedenje ne bi bil problem. Naše telo je odlično zasnovan instrument, ki zmore dolgotrajno hojo, stanje, prepogibanje med nabiranjem ali delom ter tudi dolgotrajno sedenje. V razviti družbi smo za razliko od bolj ruralnih in primarnih družb žal pozabili, kako ta instrument dobro uporabljati v vseh položajih čez dan.

Oblika hrbtenice je ključ

Oblika ključa je dobra prispodoba za obliko naše hrbtenice, ki je po naravi ravna, razen križnice (zadnjica), ki gre nazaj. Lep primer take oblike je na sliki.

Pomembno je, da to obliko spoštujemo, ko sedimo. To pomeni, da se ne trudimo prsi držati gor, saj to krivi ledveno hrbtenico. To pomeni tudi, da ramen ne vlečemo nazaj in da se na splošno ne trudimo držati pokonci. Nam naravno je namreč sproščeno pokončno sedenje. Pri tem pa je pomembno, da izkoristimo naravno danost zadnjice, ki deluje kot blazinica, če jo le postavimo dobro.

Kako torej dobro sedeti?

Za vas ima dva prikaza dobrega sedenja. Prvi način je tak, da izkoristimo naslonjalo za razteg hrbtenice. Drugi pa tak, da izkoristimo dober položaj medenice in naravno obliko hrbtenice za sproščenost in pokončnost. Oba načina pasivno raztezata hrbtenico in sta del učenj Gokhale metode.

Sedenje z naslonjalom

Kadar uporabimo naslonjalo za razteg, je pomembno, da hrbtenico podpremo v prsnem delu (in ne ledvenem). Pri takem sedenju sama najraje uporabljam Gokhale blazinico za lažje doseganje raztega. Vrat poravnamo nad linijo hrbtenice, ramena pa vsako posamično zaokrožimo nazaj in sprostimo. Zapestje lahko počiva na mehki blazini in v horizontalni liniji, da se ne krivi. Tipkovnico in vse, kar uporabljamo, je pri delu pametno imeti čim bližje. Ekran računalnika pa naj bo postavljen v linijo, ki se iz sredine ušesa spušča proti konici nosu, kar pogled usmerja rahlo navzdol.

Razteg v hrbtu pri sedenju dosežemo na način, ki je na zgornji fotografiji.

Pokončno sedenje brez naslanjanja

Drugi način sedenja je sedenje brez naslonjala. Pri tem je ključno, da svojo medenico postavimo dobro in podložimo z brisačko ali blazino (glej sliko zgoraj). Ko se sprostimo, ostane ledveni del hrbta raven, kar je naš cilj. Tako sedenje je sproščeno in pokončno. Vsi, ki se soočate z hernijo diska v L4-S1 predelu, vam bo tako sedenje verjetno neudobno, Za vas je prvi korak zmerno in pravilno podaljševanje hrbtenice s pomočjo naslonjala.

Na čem to temelji in kako izvajati varno?

Vsa ta znanja so kot omenjeno del Gokhale metode. Le ta nas uči, kako sedeti dolgo in zdravo, z dobro prekrvavljenim telesom in nežno raztegnjenim hrbtom. Kljub temu pa je treba paziti! Nobeden od omenjenih položajev ne sme boleti ali povzročati napetosti. Če boli, pomeni, da nekaj delate narobe in da je treba nekaj prilagoditi.

Sedenje torej JE lahko zdravo in brez bolečin. Sedenje je lahko popolnoma sproščeno in pokončno. To se zgodi takrat, ko je položaj v skladu za našo anatomsko zasnovo.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode (primarne telesne drže za življenje brez bolečin)

Izboljšajte svoje počutje in zaživite brez bolečin!

Na voljo je videoserija, ki jo je za vas posnela Sabina Blumauer.

Gre za kratke gibalne odmore, ki podpirajo zdravje vaše hrbtenice, razmigajo telo, sprostijo um ter vas usmerjajo v večje zavedanje tega trenutka, večjo sprostitev in kakovost življenja.

Vaje lahko opravljate tako doma kot tudi v službi!

VEČ INFORMACIJE IN NAROČILO VIDEOSERIJE