Jesenski borzni zlom ali izjemna priložnost za vstop?

Kje začeti? Najbolje pri koroni. Letošnje borzno dogajanje je namreč izjemno prepleteno z eno večjih zdravstvenih kriz v zadnji znani zgodovini človeka. Epidemija je povzročilo zastoj gospodarstva in s tem zelo pretresla tudi finančne trge v marcu.

A če danes pogledamo na borzne tečaje, lahko pri večini naložb, indeksov in delnic ugotovimo, da je celotno dogajanje v marcu že pozabljeno. Večina svetovnih borznih indeksov je namreč že nazaj – bodisi, da so na enakih nivojih kot pred ˝korona krizo˝, bodisi, da so že višje, na novih rekordnih vrednostih.

A ne le to. Izjemno visoke likvidnostne injekcije s strani centralnih bank (predvsem FED-a in ECB-ja) so določene naložbe pognale v nebo. Posebej tehnološki sektor se trenutno kaže kot zmagovalec prvega vala epidemije, prav tako tudi naložbeni razredi, ki se zbudijo ob poplavi novega denarja (plemenite kovine in kriptovalute ter nekatere preostale surovine).

Nesorazmerja na trgih napovedujejo zelo pestro gibanje

Rast določenih naložb je bila od marca letos zares izjemna in na to nas opozarjajo trenutna nesorazmerja na trgih, ki jih kar mrgoli:

 • Podjetje Tesla je doseglo tržno kapitalizacijo, s katero je trenutno vredno več kot 10 drugih preostalih avtomobilskih podjetij skupaj!
 • Apple je postal prvo podjetje v zgodovini s tržno kapitalizacijo nad 2.000 dolarji in je bil v enem obdobju vreden več kot celoten borzni indeks FTSE (Londonski borzni indeks, ki zajema 100 največjih podjetij, ki kotirajo na Londonski borzi.)
 • Število novih ˝retail˝ vlagateljev (v večini novi vlagatelji, ki v navalu prihajajo na borzo v letošnjem letu zaradi znanih dejavnikov – priložnosti, ˝lockdown˝ ter pohlep!) je največja v zgodovini – vedno, ko se je pojavil močan val novih vlagateljev, je v nadaljevanju sledila borzna korekcija.
 • Večina tehničnih indikatorjev, ki jih spremljamo, je krepko v ˝razprodanem˝ območju – tako RSI kot tudi CCI nakazujeta in napovedujeta spremembe smeri na borzi.

Z omenjenimi nesorazmerji tako dobivamo veliko opozoril, da bo jesen zelo pestra. Sicer je tako tudi tradicionalno, saj sta jesenska meseca – oktober in november – v večini let v zgodovini predstavljala veliko volatilnost in v marsikakšnem primeru tudi ˝letni low˝ na borzah.

˝Navadni˝ vlagatelji zadnje tedne močno kupujejo in investirajo, ˝smart money˝ se je, kot vse kaže, umaknil s finančnih trgov!

Prav tako ne smemo izpustiti izpred oči dejstva, da je večina naložb, ki so letos okrevale in porasle, naredilo rekordne donose v rekordno hitrem času. Če gledamo nazaj v zgodovino, so takšne trende vedno prekinjali precej ˝divji˝ kratkoročni padci vrednosti. Samo za primer: terminske pogodbe za indeks S&P 500 so od najnižjih vrednosti v marcu zdaj že več kot 60 odstotkov višje.

Ameriške predsedniške volitve in potencialni drugi val Korone

Ameriške predsedniške volitve bodo vsekakor pomembno prispevale k letošnji jesenski negotovosti. Zanimiva je namreč statistična analiza preteklih predsedniških volitev, kjer lahko opazimo, da je v večini primerov borzni trg – kratkoročno – po volitvah zdrsel navzdol. V nekaj primerih je padel tudi pred volitvami, v večini primerov pa so borze do volitev načeloma v preteklosti rasle.

A letošnje volitve bodo – kot sicer Američani radi rečejo za vsake do sedaj – najbolj pomembne v zgodovini njihove države. Vsekakor bodo pritegnile veliko medijske pozornosti, še posebej v trenutnem času ob potencialnem slabšanju epidemioloških razmer. Skratka: ameriške volitve imajo letos resen potencial, da prinesejo s seboj veliko drame in negotovosti, ki je borzni trgi vsekakor ne prenašajo najbolje.

Ne le volitve, zanimivo bo predvsem tudi potencialno zaostrovanje zaradi Covid 19 in vseh posledic, ki jih lahko prinese s seboj: zapiranje in potencialno dodatno omejevanje družbe, gospodarstva ter ekonomije. Gospodarstvo in ekonomija sicer v vsakem primeru letos precej zaostajata za tem, kar vidi borza. Lahko, da je ravno zdaj čas, ko se bosta ekonomija in borza bolj zbližali.

Zgodovinska situacija od nas zahteva novo znanje in nove prilagoditve

Zavedati se je treba – ne glede na to, kaj nam prinesejo letošnji jesenski meseci – da se kot investitorji nahajamo v zgodovinsko gledano zelo zanimivih časih. Ko se namreč danes vprašamo, kam in kako bi bilo treba investirati, moramo imeti pred očmi ˝duh časa˝, v katerem je še posebej pomembno, da se zavedamo:

 • svet se še vedno sooča s padcem BDP in prehodom v globalno recesijo,
 • živimo v času nizkih in celo negativnih obrestnih mer,
 • smo v okolju, kjer so države in korporacije rekordno zadolžene,
 • svet se spreminja in z njim tudi potrošniške navade,
 • edina preostala rešitev za centralne banke je v tem trenutku tiskanje denarja!

Ob vseh omenjenih faktorjih je tako vlagateljeva naloga v prihodnjih letih razdeljena na dva ključna dela:

 1. Kako ustrezno zaščititi in ohraniti svoje premoženje in kupno moč denarja?
 2. Kako povečati svoje premoženje in ob tem doseči realne donose?

Odgovor na omenjeni dve vprašanji ne more biti splošen in enoznačen, saj je v celoti vezan na posameznikovo trenutno finančno stanje, prihodnje finančne cilje in predvsem zmožnosti ter odnosom do tveganj. A jasno je vsekakor, da bo potrebno že za samo ohranitev kupne moči denarja v prihodnosti tvegati – ali bolj ali manj, je že drugo vprašanje!

Eno dejstvo je vsekakor trenutno znano: časi, ko nismo investirali in smo ohranili kupno moč, so mimo!

Zato je v prvi vrsti izjemno pomembno, da vsak dolgoročni investitor zna pogledati na trg tudi kratkoročno. Torej, ne glede na to, na kako dolgi rok investirate, pomembno je, da se znate pravilno odzivati tudi na kratkoročne priložnosti na trgu. Kajti, turbulentni časi so tukaj samo za to, da v njih prepoznate priložnost in dodano vrednost (npr. dodatni poceni nakupi kvalitetnih delnic, surovin ipd…).

Tri ključna znanja za investiranje v turbulentnih časih

Za investiranje v turbulentnih časih se je kot zelo primerna izkazala sledeča strategija treh ključnih znanj, ki so podana tukaj:

1.Razpršitev

V prvi vrsti je potrebno vedno pri investiranju poskrbeti za dobro razmerje med tveganimi in manj tveganimi naložbami. Ko imamo ta del narejen, moramo zelo natančno in podrobno izbrati naložbene razrede, kamor bomo investirali in seveda, za kaj smo jih sploh izbrali (primernost naložbe glede na vsakega vlagatelja posebej!).

Zelo pomembna je nadalje tako imenovana alokacija sredstev (koliko odstotkov svojega portfelja pustim v denarni obliki, koliko odstotkov gre v tvegane investicije (delnice, kriptovalute, itn….), koliko portfelja gre v konzervativne naložbe (obveznice, itn…). Ko je narejena primerna razpršitev ter primerna alokacija, je naša naloga sila enostavna – ta razmerja je potrebno v naslednjih letih držati tako, kot smo jih določili.

Ta zadnji stavek je veliko lažje zapisati, kot se ga je držati. In to govorim iz prakse. Zato je zelo pomemben tudi pravilen ˝dolgoročni investicijski mindset˝, kjer v krizi vidimo priložnosti (in jih lahko, če imamo prava razmerja in dodatna denarna sredstva, tudi vedno izkoristimo) in kjer v totalni ekspanziji in rasti vidimo opozorila!

Ne pozabite, da nepravilne čustvene reakcije še vedno odnesejo veliko več denarja kot pa dolgoročna strategija ˝buy and hold˝. Če ne veste, kaj storiti in ste ob tem bodisi še razburjeni ali vas ob pogledu na tečaje skrbi, potem bo bolje, da ne naredite nič.

2. Redno balansiranje

Redno balansiranje ali uravnoteženje našega portfelja od nas zahteva, da se najmanj enkrat ali dvakrat letno posvetimo svojim naložbam, naredimo pregled, preverimo odstotke alokacije, ki smo jo določili v prvi točki in sprejmemo odločitve.

Namreč, nekatere naložbe so nižje vrednotene, kot so bile na začetku, nekatere so vrednotene višje. Brez čustev bi morali vsako leto uskladiti odstotke nazaj, kot so bili razporejeni na začetku, kar pomeni, da prodamo in realiziramo del dobička pri ˝zmagovalcih˝ ter dokupimo ˝poražence˝.

Omenjena strategija je dobra predvsem zaradi tega, ker izključuje čustva, ki so vedno slab svetovalec pri finančnih odločitvah. Hkrati pa omenjena strategija poskrbi tudi za to, da vedno znova realiziramo nekaj dobička in vedno znova dokupujemo dobre naložbe v razprodajah oziroma po nižjih cenah. To lahko na dolgi rok precej poveča našo letno dobičkonosnost, predvsem pa onemogoča enkratne in s čustvi nabite nenadne reakcije, ki po navadi ne prinesejo ničesar dobrega.

3. Aktivno upravljanje s tveganji

Vsak investitor – tako tisti, ki investirajo dolgoročno, kot tudi tisti, ki izkoriščajo zgolj kratkoročne priložnosti, se morajo znati naučiti obvladovanja s tveganji.

To, da so pri večini investiciji prisotna tveganja, je dejstvo. Težave nastopijo takrat, ko tveganj ne znate obvladovati.

Obvladovanje tveganj lahko v osnovi razdelimo na dva zelo pomembna sestavna dela:

Kako omejevati izgube v skladu s strategijami in ob pogledu na trenutno tržno situacijo?

S kakšnimi orodji si lahko pomagam pri obvladovanju tveganj?

Zakaj je obvladovanje tveganj pomembno? Primer: če vložite 10.000 € in pridelati 50 – odstotni minus, imate na računu stanje 5.000 €. A zdaj pozor. Koliko odstotkov donosa potrebujete, da pridete nazaj na svoj vložek? Da, odgovor je 100 odstotkov! Torej, enkrat več, kot ste izgubili. Zato je vitalnega pomena, da se naučite obvladovanja tveganj, ki vam koristi pri omejevanju izgub.

Omejevanje izgub pomeni tudi, da morate znati na poti do finančnih ciljev prav tako realizirati dobičke, ki jih ustvarjate. Le tako boste lahko na dolgi rok (ob primerni alokaciji ter letnem prilagajanju) dosegali nadpovprečne donose za vaše investicije.

Bo jesen ponudila generacijsko nakupno priložnost?

Situacija, v kateri se nahajamo trenutno in jo bomo spremljali tekom jeseni bo zagotovo turbulentna. Nemogoče je dati natančne prognoze, a če gre soditi po dogodkih v mesecu marcu ter kasneje v aprilu in maju morate priložnosti, ki bodo prišle, hitro izkoristiti.

Živimo namreč v okolju, ko centralne banke očitno ne bodo dopustile prevelikih odstopanj od trenutne finančne ureditve in usmeritve. V preteklosti, to iskreno priznam, si je bilo kar težko priznati, da bomo enkrat živeli v finančnem sistemu, kjer bo edina možnost, da se sistem ohranja pri življenju, tiskanje denarja.

Zdaj, ko smo tukaj, lahko rečem le: posledice tega, kar se dogaja danes, vas lahko naredijo bodisi zelo bogate bodisi zelo revne v prihodnosti. Zato pazljivo načrtujte vaše poteze, prvič že tole jesen.

Uspešno investiranje!

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, www.cresus.si

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >