Kaj imata skupnega koronavirus in samopodoba …

»Se ti zdi, Saša, da imata virus in moja samopodoba kaj skupnega??? Se ti ne zdi, da zdaj ga pa malo mimo pihaš?«, bi mi utegnili reči. Ampak ja, veliko skupnega imata oziroma sodelujeta z roko v roki.

Kakšen je družinski dan v času korone, kjer mama nima ravno dobre samopodobe?

Zavrtimo si film …

Predstavljaj si, da govori mama s slabšo samopodobo:

»Preden se je začelo tole s tem virusom, sem imela vsaj za silo spodobno življenje. Saj mi je bilo težko, ne rečem, ampak vsaj v službi sem našla svoj mir. Za silo. Včasih mi je bilo tudi v službi težko, največkrat takrat, ko je prihajalo do kakšnih konfliktov. Nerada se prepiram in ko me kdo vpraša, kaj si mislim o nečem, sem raje tiho … Vem, da zardevam, vem, da delujem neodločno, ampak nočem se zameriti nikomur. Raje sem tiho in naredim, kar je treba. Velikokrat še za druge, samo, da je delo narejeno.

Potem pa sem po službi vedno hitela domov, vedno sem imela še kakšen opravek. Pošta, trgovina, čistilnica, knjižnica, kjer sem iskala knjige za otroke in njihovo bralno značko … vedno znova kaj, da sem izgubljala živce v gneči na poti domov. Doma pa otroka, kuhanje, delo za šolo … Da ne govorim o tem, koliko je perila, pa kopalnica-lijak lahko pomijem vsak dan. Tudi sesanje je na mojem vsakodnevnem seznamu, imamo psa in čeprav sta otroka obljubila, da bosta onadva skrbela zanj, sem zdaj jaz tista. Zvečer … Zvečer pa bi se mož rad malo stisnil z mano, ampak jaz sem že tako utrujena, da samo padem. Zaradi tega se tudi večkrat prepirava. Očita mi, da nisem dobra žena, a kaj, ko on vsak dan počiva, jaz pa niti v sanjah ne morem.

Zdaj pa še ta korona! Zdi se mi, da se mi bo zmešalo. Otroka delata za šolo preko računalnika. Jaz imam svojega, ki ga potrebujem za službo, delam od doma, ampak jima moram vedno znova nekaj pomagati. Mož ima tudi računalnik, ampak on nima živcev za otroka, raje jaz pomagam.

Zadnjič sem imela online sestanek. Prosila sem moža, naj zamoti otroka, da ne bi kdo prišel v sobo, kamor sem se umaknila. Ampak seveda sta oba pridirjala, na ves glas sta se prepirala in kričala kletvice. Skoraj me je kap od sramu pred šefom. Ko sem rekla možu, zakaj ni umiril otrok, se je samo smejal in rekel, da sem ju očitno slabo vzgojila. Ja, saj vem, da delam napake pri vzgoji, ampak res sem pričakovala, da ju bo lahko imel mož vsaj tisto eno uro.

Vsak dan je treba kuhati kosilo. Otroka sta že ob dvanajstih lačna in me hodita spraševat vsakih pet minut, kdaj bo kosilo. Jaz moram pa delati za službo in čutim, da sem res že zelo na koncu. Vmes gledam poročila, vso to grozo … Prav tesnobo čutim v prsih, ko vidim, da je ves svet v nočni mori. Ne vem, kako bo z nami, kaj bo z mojo službo, imam kredit, sama plačujem stroške, ker mož noče imeti skupnih financ. No, bom že nekako.

Ja, mož … Ljubim ga zelo, ampak se mi zdi, da je najin odnos vedno slabši. Zdaj ne more hoditi ven s prijatelji, ne na športne dejavnosti in je res razdražljiv. Zelo moram paziti, kaj rečem, kaj naredim. Zadnjič je znorel pri kosilu, ker sem preveč solila solato. Ne vem, se mi je, kot kaže, sol usula in res je bila preslana. Pa saj ne naredim tega zanalašč!!!

No, to je moja zgodba. Upam, da korona mine čim prej, ker sem že zelo na koncu. Čeprav smo doma, nimam niti trenutka zase. Redim se, roke se mi tresejo in opažam, da tudi jaz postajam zadirčna na otroka. Prosim, prosim, naj čim prej mine karantena, da grem lahko v službo, kjer se vsaj malo odpočijem.«

No, kako se vam je bralo tole?

Ko se mi je vrtel film mame, žene, z očitno slabo samopodobo, sem pomislila, »ko bi ti vedela, kako malo je potrebno, da bi se stvari spremenile!«.

Ampak, kot pri vseh stvareh, je tudi za krepitev dobrega mnenja o sebi, krepitev samospoštovanja, samozavesti, ljubezni do sebe, potrebno narediti prvi korak. Brez akcije ni spremembe.

Te zanima, kako bi se odvrtel film mame z dobro samopodobo?

Saj veš, da je zdaj čas za oglase. Potem pa se vrnem z novim zapisom …

Oglas? Ne, ni oglas, je le povabilo, da narediš prvi korak. Z online delavnico Za dobro samopodobo!

Saša Einsiedler, licencirana trenerka uspešnosti po Jacku Canfieldu, mednarodna trenerka Persolog® osebnostni profil – DISK®, komunikacijska trenerka in svetovalka, mediatorka, licencirani DreamBuilder coach.