Poklic učenca nam je dan ob rojstvu in nam pritiče tudi ob naši zadnji uri. Učimo se praktično vedno in povsod. Ko se družimo z nam ljubimi ljudmi, ko gledamo TV, beremo rumeno literaturo ali igramo videoigrice. Prav tako se učimo kot otroci, partnerji, starši, ljubimci, učitelji ali ko se kot neznanci na ulici nasmehnemo drugi nepoznani osebi, ki nam prihaja nasproti. Smo učenci življenja.

Ste se kdaj naučili učiti?

Najpogosteje učenje povezujemo s šolskim sistemom in poklicnim udejstvovanjem. »Že znaš današnjo snov?«, »Si rešil/-a vse matematične naloge?«, »Koliko znaš za jutrišnje preverjanje znanja?«, so vprašanja na dnevnem repertoarju staršev, ko se otroci in mladostniki borijo za ocene in vstopnico za nadaljnje izobraževanje. Od odraslih se pričakuje, da imajo usvojene veščine učenja in da vprašanje motivacije ne predstavlja nikakršnega problema.

Napotki za učinkovitejše učenje

Če vas ob misli na učenje ne preplavi vsesplošno veselje, naj vas potolažimo, da imamo za vas pripravljene 3 napotke, ki lahko vam ali vašim otrokom olajšajo učenje snovi ali reševanje matematičnih problemov. Napotke je pripravila Barbara Oakley, strokovnjakinja za učenje, ki tesno sodeluje z nevroznanstveniki in drugimi strokovnimi sodelavci, ki so vpeti v vsakdanji izobraževalni proces.

Ko se pripravljate za službo ali pa vaši otroci sedijo za zvezki s svežo snovjo, vas Barbara vabi, da poskusite sledeče:

Pripravite si prostor in stvari, ki jih boste potrebovali med učenjem

Izberite si svetel, prijeten in pospravljen prostor, ki bo predstavljal vaš učni kotiček. Pred pričetkom učenja zadovoljite svoje osnovne potrebe po hrani in pijači, pripravite si vse zapiske in pripomočke, ki jih boste potrebovali, opravite telefonske klice, ki bi vas lahko zmotili ter prosite svoje bližnje naj vas nadaljnjih 25 minut ne motijo med vašim zbranim učenjem. Utišajte mobilne telefone in drugo glasbo, saj večopravilnost pri učenju ni zaželjena.

Pomaga tudi paradižnik

Barbara svetuje, da pri učenju uporabljate Pomodoro (paradižnik) tehniko. Pri tej metodi se 25 minut osredotočeno učite snov, ki jo želite usvojiti, nato pa sledi 5 do 10 minut odmora, med katerim je priporočljivo, da počnete nekaj popolnoma drugega. Zaželjeno je, da ta cikel ponovite od 2 do 3-krat, odvisno od zahtevnosti snovi, ki se je učite. Učite se le eno snov naenkrat.

Related image

Branje in podčrtovanje za učinkovito učenje ni dovolj

Večkratno branje ene in iste snovi ter podčrtovanje večjih količin informacij daje lažen občutek znanja. Koristno je, če si ob branju na roke izpisujete pomembne informacije (zapiski) in v samem besedilu podčrtate maksimalno 3 ključne besede. Dejansko pomnenje namreč zahteva svojevrsten trening, ki se imenuje aktiven priklic. To pomeni, da si potem, ko ste prebrali A4 stran besedila, poskušate aktivno priklicati informacije, ki si jih morate zapomniti. Če želite svoje znanje utrditi, se aktivnega priklica poslužite čimvečkrat (med vožnjo, v trgovini, ko kosite zelenico…). Ko govorimo o učinkovitem učenju, pa nikakor ne smemo pozabiti na spanje. Učenje si organizirajte tako, da boste imeli na voljo dovolj dni in dovolj spanca, ki pomaga pri usidranju novega znanja.

Kaj lahko storimo, če radi odlašamo

Barbara Oakley ve tudi, kaj se dogaja z našimi možgani, da tako radi odlašamo. Pravi, da se nam ob misli na obveznosti, ki jih moramo izpolniti (učenje, pomivanje posode, sestavljanje omare,…) v možganih aktivira center za bolečino. Tega se ne da preprečiti, vendar Oakleyeva svetuje, da vztrajajmo v aktivnosti najmanj 20 minut. Po tem času premostimo krizo in na koncu smo nagrajeni z zadovoljstvom, ker smo aktivno pristopili k svojim obveznostim.

Strokovnjakinja prihaja tudi v Slovenijo

Pri učenju ni pomembno samo kako se učimo, temveč tudi kako nam je snov predana. Če vas kot starša, učitelja ali predavatelja zanimajo še drugi koristni nasveti in izkušnje strokovnjakinje Barbare Oakley, naj vam zaupamo, da septembra prihaja v Slovenijo. Od 24. do 26. septembra bo v Ljubljani vodila delavnico z naslovom Učim (se) učiti, kjer bo predala z nevroznanostjo podkrepljena znanja in trike o učenju. Več o programu najdete na spletni strani www.spoznaj.se.

Za konec pa ne pozabite – možgani so naše najmočnejše orodje, vedeti moramo le, kako izkoristiti njihovo moč!

Iva Kovačič, Zavod Spoznaj se