Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Kako si postaviti cilje?

Pri postavljanju cilja bodite jasni glede tega, kaj si želite doseči. Dovolite si, da brez vseh omejitev začutite svojo željo in z njo povezan cilj. Da bi se to lahko zgodilo, morate najprej (s)poznati sebe, svoje vrednote. Cilj mora biti v vsakem trenutku usklajen z vami in ob postavljanju cilja, ter poti, ki pelje do uresničitve, se morate počutiti lahkotno.

Če ste si zastavili »visokoleteč« dolgoročni cilj, se vam ni treba obremenjevati s tem, kako boste prišli do njegove realizacije. Zapišite si ga, čim bolj jasno ga opredelite in si zamislite, kaj bi lahko bil prvi korak.

Dobro je, če si svoj cilj zapišete. Kar ni zapisano, z določenim datumskim rokom, ni cilj, ampak še vedno naša želja. Lahko si pomagate tudi z eno izmed znanih metod, ki jo pogosto uporabljamo tudi v coachingu, in to je  S.M.A.R.T.  metoda. Po tej metodi naj bi bil cilj oblikovan po sledečih kriterijih:

S = Specifičen, konkreten (oblikovan jasno in enostavno)

M = Merljiv (Kako vemo, da smo dosegli cilj?)

A = Atraktiven. (Ali ga res želiš doseči?) / As if now (postavljen v sedanjik, izražen v sedanjosti)

R = Realističen (Ali ga realistično lahko dosežemo?)

T = Totalno pozitiven (Ali je cilj oblikovan pozitivno?) / Timely (časovno opredeljen)

Kako vemo, da smo si postavili dosegljive cilje?

Dobro je imeti neko podporno misel in občutek, da to lahko izpeljemo. Kar pa še zdaleč ne velja samo za cilje, temveč za vsa področja v našem življenju. Ko verjamemo in zaupamo sebi, smo sposobni dosegati tudi zvezde, uresničevati zastavljene cilje, graditi odnose, dobro opravljati neko delo, …

Ponovno pa se vrnimo k temu, da je dobro poznati sebe: naše delovanje, znanje, urnik, finančne zmožnosti… in temu primerno prilagoditi svoj cilj.

Kakšna je pot do postavitve cilja?

Dobro postavljen cilj je razdeljen na več manjših korakov / ciljev in ti ustvarjajo vaše potovanje. Lahko bi rekli, da je potovanje še veliko bolj pomembno od dosege samega cilja. Kajti ravno to popotovanje je tisto, ki nam prinaša nova znanja, nove izzive, nove priložnosti za učenje in nadgradnjo.

Ko si zastavljate cilj, si povejte ali zapišite, kaj točno si želite in ne česa si ne želite (npr. Želim izvajati projekte, ki me osrečujejo. Želim imeti dovolj prostega časa zase in družino). Zakon privlačnosti namreč pravi, da v svoje življenje pritegnemo še več tistega, o čemer razmišljamo. Uporaba pozitivnega jezika – torej pozitivno oblikovan cilj – vam bo omogočil hitrejši premik k svojemu željenemu cilju. Prav tako kot pozitiva pa je pomembno tudi navdušenje nad dosego tega cilja.

Cilj postavljajte v prvi osebi ednine, kot da je že dosežen (npr. Imam svoje lastno podjetje. Vedno imam dovolj denarja. Uživam v svojem delu. Zdrav/a sem.). Sedaj, ko ste izvedli vse te korake pa še občutite to veselje ob dosegi cilja in v tem občutenju uživajte in vztrajajte nekaj časa. Predstavljajte si, da ste vaš cilj že dosegli in opazujte, kako se ob tem počutite. Ta občutek ohranite saj vam bo prav ta pomagal na poti do uresničitve vašega cilja.

Kakšna je pot od postavitve cilja do realizacije?

Sedaj, ko je vaš cilj jasno postavljen, zapisan, razdeljen na manjše korake in časovno opredeljen, lahko spremljate svoj napredek. Najbolje je, da se držite zastavljenih rokov in jih sproti preverjate. Lahko dopuščate možnost, da se je vmes nekaj spremenilo/oplemenitilo in to dodate v svoj plan (v nov ali obstoječ časovni okvir). Vedno dopuščajte spremembo in cilje ter časovne roke spreminjajte glede na novo nastalo situacijo. Lahko, da so se spremenili zunanji dejavniki, ki terjajo, da prilagodite načrt. Lahko pa, da ste se spremenili vi in temu primerno prilagodite svoj cilj. Za realizacijo vašega cilja je ključna proaktivnost.

Obstaja tudi pot/delo/izziv po tem, ko smo dosegli cilj, in kakšna je?

Ko ste svoj cilj dosegli, je ključno, da si vzamete čas in proslavite svoj dosežek. Vaša sreča in veselje bosta začela sprožati še veliko več pozitivne kreativne energije. Prevečkrat se ljudje ženemo kot hrčki na kolesu – vedno znova samo hitimo od ene točke do druge, od enega cilja do drugega, ne da bi se vmes ustavili in resnično potrepljali po rami, si čestitali, se poveselili, proslavili. S tem početjem sabotiramo sami sebe in se ohromimo. Pomembno je, da se cenite in da cenite svoje dosežke, ne glede na to kako »majhni« ali »veliki« so.

Na tej točki lahko občutite tudi hvaležnost, da vam je zadan cilj uspelo doseči. Hvaležnost je namreč najelegantnejši most do obilja. Bolj hvaležni kot ste za nekaj (lahko tudi za čisto majhne in vsakdanje stvari), več podobnih občutkov in doživetij bo prihajalo v vaše življenje. S hvaležnostjo v svoje življenje pritegnete še več tovrstnih dogodkov ali občutkov.

Kaj so najpogostejši zapleti / izgovori / težave, ki se postavljajo na poti do izpeljave cilja?

Težave, ki jih lahko doživite na poti do dosega svojega cilja so lahko zelo različne:

  • Lahko vas prevzemajo negativne misli ali obup, kadar podvomite vase in v svoje sposobnosti ter lastno vrednost (Tukaj se spomnite, da si zaslužite in tudi zmorete!).
  • Lahko imate pomanjkanje veščin za organizacijo vašega časa in se ne držite rokov, ki ste si jih zastavili.
  • Lahko, da ste si zastavili (trenutno) nedosegljiv/nerealen cilj ali pa ga niste razdelili na ustrezne manjše korake.
  • Lahko, da cilju niste dovolj predani ali da niste dovolj motivirani ali pa ste enostavno leni.

Kako preprečiti zaplete na poti do cilja?

Vsakič, ko se boste držali plana in svoje strategije in izpolnili svoje obveznosti, se boste avtomatično počutili odlično. Lahko pa si zamislite sistem, ki vas bo dodatno motiviral. Na primer, ko vam uspe narediti neko stvar v roku, lahko je to zelo majhen korak (npr. Danes ste poklicali osebo, ki je za vašo dosega cilja ključna) se lahko ob tem nagradite s kakšnim razvajanjem (ura oddiha zase, sprehod s prijateljem/-ico, ogled dobrega filma, sproščujoča kopel…). V primeru, da se plana v nekem dnevu ne držite in ste zamudili svojo obveznost, si lahko v drugem dnevu dodate aktivnost ali dodatno opravilo, ki naj vas popelje bliže vašemu cilju.

Kakšni so recepti do čim hitrejšega doseganja ciljev?

Verjemite vase. Vsako jutro se zbudite s hvaležnostjo v srcu. Vsak dan zapišite 3 stvari, za katere ste hvaležni. Kreirajte iz srca…srce ustvarja magnetno polje, ki je 5.000 krat močnejše od magnetnega polja naših možganov. Vse, kar izvira iz čistega srca, se bo manifestiralo vsaj 5.000 hitreje kot ideje, ki izvirajo iz vaše glave. Negujte lastno vrednost. Vsak dan si ponavljajte: »Cenim se!«, »Ljubim se!«, »Vreden/-a sem!«. Sledite svojim srčnim željam in ostanite avtentični. Bodite proaktivni. Akcija oz. vaše delovanje je nujno potrebno. Poiščite svojo notranjo motivacijo in negujte otroka in sanjača v sebi. Zavedajte se, da je vse možno in vse dosegljivo. Ste kreator vsega in nič ni izven vašega dosega.

Kaj je na poti do ciljev vedno dobro početi?

Ohranjajte pozitivne misli in fokus, držite se postavljenih rokov, sproti preverjajte, če je kaj potrebno prilagoditi in vedno zaupajte vase in svoje sposobnosti. Vedno morate zaupati v svoje notranje vire, kar pomeni, da imate v sebi vse, kar je potrebno za dosego vašega cilja.

Česa na poti do cilja nikoli ni dobro početi?

Ne obupajte nad svojim ciljem ne glede na to, kako velik ali majhen je. Ne odlašajte stvari na jutri. In nikoli ne dvomite vase.

Kaj je na poti do cilja zaželeno?

Na poti do cilja je resnično zaželen fokus, strategija ter ohranjanje motivacije.

Kaj je na poti do cilja nezaželeno?

Prenehati na sredini – torej obupati, začeti se ukvarjati z drugimi stvarmi (ne glede ali so to malenkosti ali ne) in jih postavljati v ospredje. Najbolj nezaželeno pa je to, da nehate verjeti vase in da pozabite, zakaj ste si ta cilj sploh postavili.

Kaj narediti, če ne gre tako, kot ste predvideli ali načrtovali?

V življenju je samo ena stalnica in to je sprememba. Vedno se nekaj spreminja zunaj nas, tako kot se spreminjamo tudi mi sami. Spremembe so dobrodošle in so sestavni del vsakega procesa. Ko to sprejmete, vam bo v življenju vse veliko lažje, kajti s tem zavedanjem ste pripravljeni na prilagajanje. Pripravljeni ste na to, da je jutri lahko vse drugače in vas to ne zmoti več toliko, kot če niste pripravljeni in zavračate spremembe.

Ko pridete do novega »izziva« (ne problema) se z njim soočite. Takrat je najbolje, da celotno situacijo še enkrat ocenite, pregledate, kaj se je spremenilo in temu primerno prilagodite svoj načrt.

Kdaj je določene cilje pametno opustiti?

Cilje je pametno opustiti takrat, ko ugotovite, da niso več usklajeni z vami in da vas nek konkreten cilj ne podpira več. Ko ugotovite, da ste se vi toliko spremenili, da sedaj ta cilj ni več pomemben oziroma je veliko bolj v ospredju nek drug cilj (ali želja), ki je v skladu z vašo rastjo/podobo/novim spoznanjem.

Pri coachingu najprej raziščemo vrednote posameznika. Vrednote so namreč tiste, ki poganjajo vaše celotno delovanje. So kot veliko kolo življenja in vaš smerokaz. Kadar živite in delujete v skladu z vašimi vrednotami, se počutite odlično, izpopolnjeno, mirno, srečno. Kadar pa kršite vaše vrednote in ne živite v skladu z njimi, se lahko počutite izčrpane, slabe volje, razdražene, utrujene, nemirne, … V tem primeru je ključno odkriti / spoznati svoj sistem vrednot, vaše glavne vrednote in prilagoditi vaše delovanje / življenje na način, da ste v skladu z njimi, pravzaprav v skladu z vami samimi. Vprašajte se, kaj je tisto, kar vas v tem trenutku resnično podpira? Kako lahko torej nadaljujete svojo pot v skladu svojimi vrednotami? Kaj je treba prilagoditi? Kakšne so še vaše možnosti? Na tej točki začnite raziskovati in se zavedajte, da je na voljo vedno več različnih možnosti.

Zakaj si sploh postaviti cilj?

Cilje si postavljamo zato, da bomo lahko življenje peljali naprej v željeno smer. Brez začrtane smeri nas lahko odpelje kamorkoli. Bolje je torej vedeti, kdo smo in kam želimo iti. Človek brez cilja /brez smeri lahko izkusi in doživi veliko stvari, ki si jih verjetno sploh ni želel doživeti. Z osredotočenostjo in analizo vašega življenja povečujete možnosti za čudovito življenje, ki bo usmerjeno k vaši sreči.

Še bolj kot končni cilj pa je pomembna pot, torej kako do tja pridemo. Na tej poti rastemo, se oblikujemo, se spreminjamo, se prilagajamo, se učimo, … Pot je tista, ki nas oblikuje v to kar smo.

Zakaj je FOKUS tako zelo pomemben in kako ga doseči?

Fokus (osredotočenost) je zelo pomemben, ker šele ko smo osredotočeni na nekaj, lahko to zadevo, cilj ali namero zelo hitro uresničimo. Zakon privlačnosti pravi, da tam kjer je naša pozornost, tisto raste. To pomeni, da če smo osredotočeni na naš cilj, bo le-ta postajal vedno bolj in bolj resničen. Če gojimo pozitivne misli, bomo imeli vedno več in več pozitivnih misli – velja tudi obratno.

Fokus dosežete tako, da ozaveščate vaš miselni proces. To je preprost trening, kjer spremljate vaše misli in ko jih opazite, imate tudi moč, da jih spreminjate. Za trening fokusa je lahko odlična meditacija. To je verjetno eno izmed najboljših orodij, saj vam pomaga pri ozaveščanju vaših misli, sprostitvi in krepitvi vaše prave narave, ki je resnično čudovita.

V sebi imate vse, kar resnično kadarkoli potrebujete!

Ali je pametno uporabljati kakšne pripomočke, da lažje dosežemo cilje?

Najbolj od vsega priporočam meditacijo. Lahko si izberete katerokoli vodeno meditacijo ali pa sami trenirate sproščanje ob meditativni glasbi ali kar v tišini. Z meditacijo boste spoznali sebe, svoje misli, svojo pravo naravo in aktivirali moči in nove načine, ki vas bodo pri vašem ustvarjanju podpirali.

Lahko uporabljate tudi kakšno aplikacijo, kjer si beležite vaše korake ter časovno komponento in lahko tako sproti preverjate svoj napredek. (npr. Asana, Rescue Time, Remember The Milk …)

Zapomnite pa si sledeče: Naj vas vodi srce in vedno, res vedno si dovolite tudi sanjati in postavljati velike cilje.

Prispevek je pripravila Maja Kure, ICF Coach in trener

Še darilo za vas: brezplačen 20 minutni online coaching z Majo Kure na temo ciljev. Za termin se dogovorite preko e-pošte: [email protected]

Maja Kure Coach and trainer

Silvester Kmetič in Maja Kure o tem, zakaj si je v življenju potrebno postavljati cilje. Celoten pogovor je na voljo našim članom.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >