Iz majhnega raste veliko

Imam samo nekaj 100 €, verjetno ni smiselno, da jih investiram…

Eden največjih mitov investiranja je vsekakor ta, da je potrebno za investicije imeti na voljo veliko denarja, da bi lahko začeli. Mit je precej zakoreninjen, saj večina resnično verjame, da se z manjšimi zneski ne nič narediti oziroma, ˝da se vsekakor ne izplača investirati manjših zneskov˝. V resnici lahko vsak vlagatelj zgradi obsežen in trden portfelj, ki se lahko začne že z nekaj 100 €. V tem članku vam bomo razkrili, kako učinkovito investirati manjše zneske.

Vsi, ki so danes na samem začetku investiranja in imajo na voljo zgolj nekaj € za vložek, morajo vedeti, da obstaja ultimativna resnica, ki pravi, da je skrivnost ustvarjanja bogastva vedno dolgoročna. In kot je za dolgo pot vedno potreben prvi korak, je podobno tudi pri investiranju. Zelo zaželeno je, da začnete tudi, če se vam zdi, da imate premalo denarja, da bi sploh začeli. A je vsekakor zelo priporočljivo, da pri tem upoštevate osnovne zakonitosti pri investiranju.

Ni pomembno, s koliko denarja začnete. Pomembno je, da za znesek, ki ga imate na voljo, izberete naložbe, ki ponujajo največ za vaš denar in da ob tem vsekakor ne preplačate stroškov!

Prvi koraki

Pred samim začetkom investiranja oziroma varčevanja ne smete pozabiti na osnove, ki so zelo pomembne preden investirate svoj prvi denar:

  • najprej pričnite uporabljati aplikacije, s katerimi nadzirate vaše prihodke in odhodke – le na ta način boste ˝osvestili˝ vaše izdatke, jih lahko optimizirali in tako prihranili več denarja, ki bo na voljo za investiranje
  • zmanjšajte ali povsem ukinite vaše dolgove (limiti, krediti, kreditne kartice) in optimizirajte vaše bančno poslovanje – zmanjšajte stroške, kolikor se seveda da
  • prve mesečne zneske investirajte najugodneje, kar je mogoče – bodite pozorni na stroške, ki spremljajo vaše investicije majhnih zneskov (npr. naredite primerjavo med vlaganjem v vzajemne sklade ali ETF sklade – kaj je ugodneje?) in predvsem na samem začetku investirajte manj tvegano
  • ko se nabere dovolj velika količina sredstev pričnite z razpršitvijo med različne naložbene razrede – šele, ko imate na strani par 1.000 €, je primeren čas za razpršitev zaradi optimizacije stroškov in razpršitev med bolj tvegane naložbe
  • v začetnem delu investiranja dobro preučite vse davčne vidike naložb – optimizacija davkov vam lahko prihrani zelo veliko, če seveda veste, kaj in kako optimizirati

Predlogi, napisani spodaj, kam vložiti nekaj 100 € ali 1.000 €, so namenjeni dinamičnemu vlagatelju, ki želi ustvarjati svoje premoženje dolgoročno in si lahko pri tem na začetku privošči več tveganja. Za vlagatelja, ki je izrazito konzervativen in razmišlja bolj kratkoročno, spodnji predlogi niso ustrezni in mora poiskati manj tvegane ETF sklade ali celo izključno denarne naložbe ali ostale netvegane vrednostne papirje.

Kako in kam vložiti 500 €?

Marsikomu je omenjen znesek premajhen, a se da tudi iz tega na dolgi rok nekaj ustvariti. Za omenjeni znesek so zelo privlačni ETF skladi, s katerimi vlagatelj tvega manj – zaradi primerne razpršitve – in plačuje najnižje stroške ter provizije. Za razliko od večine vzajemnih skladov imajo namreč ETF skladi pasivno strukturo upravljanja sredstev zaradi česar so stroškovno veliko bolj ugodni od večine vzajemnih skladov. Prav tako ETF skladi nimajo vstopne provizije, plača se strošek nakupa / prodaje ETF sklada.

Omenjeni znesek bi lahko bil primeren tudi za prve nakupe določenih delnic, a je pri tem potrebno le paziti, da nimamo previsokih in nepotrebnih stroškov z trgovalnim računom, preko katerega izvedemo nakupe delnic ali ETF skladov. Vsekakor se, iz vidika tveganja, kot najboljša opcija za takšen znesek kažejo ETF skladi.

Kam in kako vložiti med 1.000 do 3.000 €?

Za omenjeni znesek se še vedno kot najugodnejša opcija kažejo ETF skladi, a lahko s takšnim zneskom že naredimo večjo razpršitev ter zagotovimo tudi večjo varnost naših vloženih sredstev. Tako lahko izberemo obvezniške ETF sklade in nekaj delniških ETF-ov. Tukaj pridejo v poštev že tudi indeksni ETF skladi, ki sledijo določenim indeksom in so stroškovno najučinkovitejši način investiranja (primer ETF sklada SPY, ki sledi indeksu S&P 500).

Z omenjenim zneskom lahko del sredstev razpršite tudi med posamezne delnice, preko katerih pričnete prejemati tudi dividende, ki vam nudijo dodatno donosnost vašega naloženega denarja. Dividende so kot dodatna denarna izplačila, ki jih lahko uporabite za nove vložke.

Seveda ob omenjenem večjem znesku vsekakor ne pozabite na del sredstev, ki je investiran zelo varno – torej v denarne naložbe. Res je, da tovrstne naložbe trenutno ne prinašajo preveč donosa, a so pomemben del vsakega portfelja zaradi zmanjšanja tveganja in morebitnih prihodnjih potreb po likvidnosti.

Za določen manjši del razpršitve pa že tudi tukaj (še posebej pa pri večjih enkratnih zneskih) lahko pridejo v poštev tudi alternativne naložbe (plemenite kovine, kriptovalute, itn…)

Ne podcenjujte časa!

Pravočasen začetek investiranja je eden izmed najpomembnejših faktorjev pri ustvarjanju premoženja na dolgi rok. Kot je razvidno iz spodnje tabele, vidimo, da obstaja razlika v končnem rezultatu pri obeh vlagateljih. Še bolj očitna pa je razlika v tem, koliko je vsak vlagatelj investiral svojega lastnega denarja. Vidimo namreč lahko, da je vlagatelj A investiral dosti manj svojega premoženja in predvsem – da je investiral tudi veliko manj časa, a je imel sredstva na finančnih trgih 7 let dlje, kot drugi vlagatelj.

Začetek investiranjaČas investiranjaVložekDonosKončni rezultat:Razlika:
Vlagatelj A19 let starosti7 let14.000 €10 % letno974.000 €+ 29.000 €
Vlagatelj B26 let starosti39 let78.000 €10 % letno945.000 €

Vlagatelj A je torej pričel z varčevanjem pri 19 letih, v 7 letih je vložil vsako leto po 2.000 €, z investiranjem pa je zaključil pri 26 letih. Pri svojem 65 letu se lahko vlagatelj nadeja izplačila v višini 974.000 €. Vlagatelj B pa je pričel z varčevanjem pri 26 letih starosti in je vse do 65 leta vsako leto vplačal 2.000 € letno. Pri 65 letu ima takšen vlagatelj na računu kar 29.000 € manj od prvega vlagatelja, njegov izplen je 945.000 €. A ne le ta razlika, vlagatelj, ki je pričel investirati kasneje je vložil zgolj 14.000 € svojih lastnih sredstev, ki jih je na trgu lahko pustil dlje časa kot drugi vlagatelj, ki je investiral kar 80.000 € svojih lastnih sredstev.

Čas kot najpomembnejši faktor torej igra izjemno pomembno vlogo. Bolje je vsekakor, da začnete čimprej varčevati, pa čeprav z majhnimi zneski, kot da še nekaj let čakate in potem investirate več. Tudi daljše obdobje, ki si ga lahko privoščimo za investiranje, naredi tudi tvegane investicije veliko bolj varne. Ciklusi na finančnih trgih se namreč ponavljajo in statistično gledano vsaki dolgotrajni rasti sledi vmesni padec in obratno. Zato je lahko varčevanje na daljše obdobje veliko varnejša opcija za doseganje dobrih donosov in – to je tukaj ključno – nam vsekakor sporoča, da moramo začeti čimprej.

Vsaka, še tako dolga pot, se vedno začne s prvim korakom. Prav nič drugače ni pri investiranju ali varčevanju. Zato pogumno, pričnite čimprej in zaposlite tudi manjše zneske. Le tako lahko na dolgi rok pričakujete dober finančni rezultat in mirno plovbo do vaših finančnih ciljev.

Matjaž Štamulak, investicijski in finančni svetovalec, www.cresus.si

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >