fbpx
 • Zagotovite si vstop na celodnevni dogodek v Ljubljani, kjer bomo predstavili delovanje Inštituta ter vam ponudili praktične informacije. Dogodek se bo izvajal v živo 17.9.2022.  

  Več o dogodku najdete TUKAJ!

  Dodaj v košarico Podrobnosti
 • AKCIJA!
  Energetska pismenost je – kot vsaka pismenost – predpogoj, da bo zgrajena ali obnovljena stavba zadostila kriterijem sodobnega bivanja. To pa je veliko lažje doseči, kot si večina predstavlja. Investitor je kralj, tako naj se tudi tako obnaša do vseh projektantov, izvajalcev, trgovcev in nadzornikov. Zato mora vedeti kaj hoče in od vseh izvajalcev zahtevati, da mu to naredijo. Celovitost stavbe je izraz, ki ga mora razumeti investitor. On jo financiral, on bo užival v njej pri dobrih odločitvah, ali pa preklinjal ob slabih. Dileme pri odločanju so vedno velike. Olajšajte si jih z dobrimi informacijami in uporabnimi nasveti. Ravno zato vas vabimo na delavnico »Energija«, na kateri boste pridobili praktične napotke in izkušnje, s katerimi boste lažje in bolj učinkovito zgradili ali obnovili hišo. Uporabno delavnico bodo izvajali strokovni sodelavci energetske ekipe Inštituta za neodvisnost. Več o delavnici si preberite TUKAJ!
  Dodaj v košarico Podrobnosti
 • Pred obnovo obstoječe družinske hiše ali zaključevanjem novogradnje potrebuje lastnik dobre informacije in uporabne rešitve.

  Hiša je kompleksna sestavljanka, zato jo je treba vedno jemati kot celoto. Parcialne rešitve enega ukrepa praviloma povzročajo težave na drugem mestu. Investitor se mora usposobiti, da se bo znal dobro odločati ter se pogovarjati s projektanti in izvajalci. Brez ustreznih informacij bo odločanje na pamet ali pa bo podlegel nasvetom izvajalcev. Ti iščejo optimalne rešitve zase, ne za lastnika.

  Svetovanje je namenjeno za: 1. obnovo ali zaključek družinske hiše pred začetkom del 2. zaključek del 3. nakup nepremičnine 4. rešitev enega (menjava oken, menjava energenta, plesen …) ali sklopa težav (toplotni ovoj stavbe, ogrevalni sistem …). 5. nadzor del 6. finančne podpore Eko sklada

  Optimizacija bivanja je mnogo več kot le menjava oken in toplotna izolacija stavbe. Med energetskim svetovanjem pregledam celotno hišo, celostne so tudi rešitve.

  Pri tem vedno zelo nazorno pokažem na napake, ki jih izvajalci pogosto delajo. Na ovoju stavbe so to toplotni mostovi, ki so vzrok za nastanek plesni v stanovanju. Seveda opozorim tudi na 1000 ostalih »malenkosti« kot so zvočni mostovi, nepotrebno ogrevanje zvezd, avtomatika pri ogrevanju, nujnost prezračevanja, izberemo »naj« sistem ogrevanja, ki je »pisan na kožo« stanovalcem, potrebnost sklepanja pogodb z izvajalci.

  Pomemben del svetovanja so tudi finančne bonitete, ki so na voljo na Eko skladu, pregled s termo kamero in izračun toplotne prehodnosti ovoja stavbe. Zagotovite si uporabni vir informacij, predenj se lotite obnove obstoječe hiše ali zaključka novogradnje. Opremljeni z znanjem boste znali utemeljiti odločitve pri sebi, kot tudi pri izvajalcih. Uspešni boste sklepanju pogodb z izvajalci. Pridobljeno znanje bo koristno tudi za nadzor njihovega dela.

  Bonus modul: 1. Brezplačen pregled s termo kamero 2. Brezplačno svetovanje v vseh fazah gradnje vključuje dva petminutna telefonska pogovora. 3. Vse ostale oblike svetovanja imajo 20-% popust na osnovno ceno. 4. Ni bonus, je pa dejstvo. Cena svetovanja je nekaj promilov stroška celotne naložbe.
  Dodaj v košarico Podrobnosti
 • Vi imate težave, mi poiščemo rešitve!

  Prenove se ne lotevajte na pamet. Informirajte se, preverite možnosti, odločajte se na podlagi dejstev in izberite optimalno rešitev.

  Optimizacija bivanja v blokih je proces, v katerem uresničujemo želje in zadovoljujemo potrebe stanovalcev. Cilj je optimizirati bivanje v konkretnem bloku za konkretne stanovalce. Zato je pomembno, da so ti aktivno vključeni v iskanju najboljših rešitev. Pomemben je tudi upravnik, ki bo usklajene ukrepe realiziral. Svetovanje je namenjeno za: 1. Obnovo bloka pred začetkom del 2. Svetovanje za zaključek del 3. Celovito svetovanje pred nakupom ali prodajo stanovanja 4. Rešitev enega (menjava oken, menjava energenta, plesen …) ali sklopa težav (toplotni ovoj stavbe, ogrevalni sistem…). 5. Svetovanje izvajalcem ali nadzor njihovega dela Optimizacije ne delamo zaradi varčevanja. To je le pot. Izboljšave izvajamo zaradi visokega bivalnega ugodja, majhnih stroškov obratovanja, veliko zdravja in majhnega obremenjevanja okolja. Toplotna izolacija fasade in menjava oken sta dobra ukrepa, nikakor pa ne zadostna. Pogosto sta tudi vzrok novih težav, katerih posledica je plesen. Vzrok je v obstoječih toplotnih mostovih, ki niso bili ustrezno rešeni, ali v novih, ki nastanejo zaradi neznanja izvajalcev. Tudi nova okna so zaradi zrakotesnosti pogost vzrok plesni. Praviloma ima vsak blok enake probleme, kot družinska hiša. To so toplotni mostovi na ovoju, zvočni mostovi, ogrevalni sistem, ledene sveče na strehi, plesen v stanovanju, hladno stanovanje, slab zrak, poletna vročina, prepih skozi okna, visoki stroški ogrevanja... Ima pa tudi veliko specifičnih, kot je meritve stroškov ogrevanja, hladni radiatorji v gornjih etažah, zvoki iz drugih stanovanj, ogrevanje skupnih prostorov…

  Osnovni enodnevni paket zajema:

  1. Stavbo pregleda strokovnjak skupaj z upravnikom in/ali predstavniki lastnikov (Upravni, nadzorni, gradbeni odbor) se opravi 3 – 5-urni pregled stavbe. Bojan Žnidaršič je neodvisni energetski svetovalec že 25 let. 2. Predstavitev rešitev. Na zboru stanovalcev bo Bojan Žnidaršič predstavil rezultate pregleda in možne rešitve.

  Naročilo Storitev lahko predlaga stanovalec, naroči – na podlagi naročilnice – pa upravni, nadzorni, gradbeni odbor ali upravnik. Optimalno pa je, da je naročilo usklajeno med upravnikom in stanovalci.

  Spodnje storitve so za doplačilo vezana na nadaljevanje sodelovanja:

  • Pregledno poročilo, v katerem opišemo težave ter določimo rešitve, ki so za vas finančno in časovno optimalne.
  • Financiranje rešitev. Glede na izbrane rešitve vam pomagamo pri iskanju finančnih pomoči ter ugodnih izvajalcev.
  • Izvedba. Pomagamo vam pri usklajevanju z izvajalci.
  Spremljanje učinkovitosti. S celovitim pristopom zagotavljamo, da boste znižali stroške in hkrati izboljšali kakovost bivanja. Bonus modul: 1. Brezplačen pregled s termo kamero 2. Brezplačno svetovanje v vseh fazah gradnje, vključuje dva petminutna telefonska pogovora. 3. Vse ostale oblike svetovanja imajo 20% popust na osnovno ceno storitve 4. Ni bonus, je pa dejstvo. Cena svetovanja je nekaj promilov stroška celotne investicije.
  Dodaj v košarico Podrobnosti
 • Za dobre odločitve potrebujete dobre informacije. Stavba (hiša) je kompleksna sestavljanka, zato mora investitor (ne pa arhitekt) sam odgovoriti na mnoga vprašanja. Od ovoja stavbe, do instalacij ter načina in kakovosti bivanja. Odgovore si lahko (in morate) podate sami. Vsi drugi, kot smo energetski svetovalci, urbanisti, arhitekti, projektanti ali izvajalci smo lahko dober vir informacij. Ne more in ne sme pa se odločanje prenesti na nas. Svetovanje je razdeljeno v naslednje sklope: 1. Energetski potencial parcele 2. Postavitev stavbe in razpored prostorov glede na naravne danosti parcele 3. Materiali za statični in toplotni ovoj stavbe 4. Stavbno pohištvo 5. Toplotna izolacija ovoja stavbe 6. Ogrevanje prostorov in sanitarne vode 7. Prezračevanje 8. Dejavnosti pred izdajo gradbenega dovoljenja 9. Dejavnosti med gradnjo 10. Finančne podpore Eko sklada Za lažjo odločitev, kako je ali bo zgrajen vaš dom, si zagotovite prvi vir informacij na poti od zamisli v oblaku do resničnosti. Opremljeni z znanjem in nekomercialnimi informacijami boste znali utemeljiti odločitve pri sebi, kot tudi pri arhitektu, ko vam bo vašo hišo postavil na papir. Uspešni boste tudi sklepanju pogodb z izvajalci, ko vam bodo hišo iz papirja prenesli na parcelo. Pridobljeno znanje bo koristno tudi za nadzor njihovega dela.

  Osnovne skice bodoče hiše ali načrt za obnovo so zaželene, niso pa nujne.

  Bonus modul: 1. Dva brezplačna 10 min dodatna svetovanja po telefonu. 2. Vse ostale oblike svetovanja imajo 20-% popust na osnovno ceno. 3. Ni bonus, je pa dejstvo. Cena svetovanja je približno 1 promil stroška celotne naložbe.
  Dodaj v košarico Podrobnosti
 • Današnje gradnja se skoraj v celoti razlikuje od gradnje pred 20 leti, več kot 100% pa od gradnje pred 50 leti! Pametne hiše, avtomatska regulacija, odličen toplotni ovoj stavbe, visoka tehnologija koriščenja obnovljivih virov energije, vpliv podnebnih sprememb na stavbe, visok bivalni standard, način bivanja, … so razlogi zaradi katerih se današnji investitor vse teže odloča.

  Na online delavnici boste pridobili praktične napotke in izkušnje, s katerimi boste lažje in bolj učinkovito zgradili ali obnovili hišo.

  Dobili boste tudi praktične vpoglede v primere dobrih praks energetsko neodvisnih posameznikov v Sloveniji ter uporabne izkušnje z električnimi vozili. Deležni boste napotkov za samooskrbo in primere ter preglede naložb v produkte, ki zagotavljajo energetsko neodvisnost.

  Več o delavnici si preberite TUKAJ!
  Dodaj v košarico Podrobnosti

Title

Go to Top