Vas dopust vsako leto finančno obremeni?

Ali ste tudi vi med tistimi, ki vam vsako leto poletni oddih predstavlja večji finančni zalogaj? Ali se mogoče najdete med drugimi, ki morajo za poletni dopust najemati kredit, povečati limit ali se drugače zadolžiti? Ali mogoče enostavno dopusta sploh ne planirate, ker si tega pač ne morete privoščiti? Upam, da se niste prepoznali v nobenem izmed zgornjih vprašanj, a žal statistike dokazujejo, da se večina Slovencev z letnim oddihom spopada na finančno ne najbolj učinkovit način. A tudi, če nimate finančnih težav pri poletnem oddihu, lahko spodaj zapisani nasvet povsem učinkovito uporabite pri kateri koli finančni želji oziroma cilju, ki ga planirate v prihodnosti.

Kako se lotiti finančnega zalogaja?

Vzemimo za primer, da vas letni dopust (štiričlanska družina, dva odrasla, dva otroka) za 14 dni stane v povprečju 2.000 €. Nekatere manj, druge več, a vzemimo povprečje za lažji izračun. Če predpostavljamo, da starša v družinski proračun mesečno prispevata skupaj 2.000 €, lahko tako visok nenaden izdatek zamaja stabilnost družinskega proračuna – če seveda nimamo na strani denarne rezerve. Zato je potrebno takšen večji finančni izdatek, za katerega vemo, da bo prišel, pravilno planirati. Pri tem se ves ključ uspeha skriva v tem, da znamo pravilno ravnati z denarjem. Torej, kako do 2.000 € za letni dopust?

Rešitev za brezskrben letni dopust

Sistem pravilnega ravnanja z denarjem je ključ do uspeha, če ga izvajate redno in z disciplino. V tem sistemu morate poskrbeti zgolj za to, da svoj mesečni prihodek (plačo) vsak mesec pravilno razporedite na 6 različnih koncev. Ni pomembno, ali za to uporabljate ločene račune na spletu, kuverte ali steklene lončke (posebej priporočljivo!), pomembno je, da vsak mesec naredite pravilno razporeditev sredstev. Le v tem primeru boste našli ravnotežje med zapravljanjem, užitki in prepotrebnim varčevanjem za različne finančne cilje ter vašo lastno finančno svobodo.

Ne podcenjujte sistema, če morebiti menite, da ne zaslužite dovolj, da bi si to lahko privoščili ali obratno, če morebiti menite, da v vsakem primeru zaslužite dovolj, da ne potrebujete natančne mesečne razporeditve. V obeh primerih je razporeditev sredstev v tem sistemu namenjena zagotavljanju dolgoročne finančne varnosti posameznika ali družine – in to se pokaže že po nekaj mesecih uporabe.

Torej, vsak mesec bi morali sredstva razporediti po spodnjem priporočilu. Sicer drži dejstvo, da si ljudje tudi malce prilagodijo odstotke in so le ti lahko vedno stvar osebne debate posameznika (lahko imaš trenutno višje izdatke, kot so priporočljivi ali lahko daš veliko več na stran in za finančno svobodo, ker so stroški še bolj pod kontrolo). Priporočilo razporeditve mesečnih dohodkov:

  1. 10% – to je plačilo za vas, nakazilo za vaš sklad finančne svobode in neodvisnosti; to vedno opravite najprej in vedno ta sredstva investirajte naprej v izbrane naložbe
  2. 10 % – ta del sredstev vedno namenite za varčevanje za kratkoročne in tudi dolgoročne finančne izdatke, kot so v našem primeru dopust, nakup koles ali smučarske ter druge športne opreme ter drugi večji nepredvideni nakupi (nov gospodinjski aparat, popravilo v hiši ali stanovanju, itn…)
  3. 10 % – ta del sredstev vedno namenite za lastno izobraževanje, ki vam omogoča rast in napredek; verjemite: investicija v znanje prinaša najboljše obresti!
  4. 55 % – največji del sredstev je namenjen za mesečne izdatke za standard življenja, ki ga živimo – to so vsi mesečni stroški, ki jih plačujemo (krediti, položnice, naročnine, najemnina, oblačila, šolanje otrok, stroški javnih storitev,…)
  5. 10 % – to je del, ki je namenjen vaši duši, vašim užitkom in tistemu, kar vas najbolj veseli v življenju – npr. hobiji, da si nekaj privoščite zgolj zase, da se nagradite in predvsem – da brezskrbno uživate (novi čevlji, masaža, izlet, večerja koncert,,…)
  6. 5 % – del sredstev, ki jih namenite za družbeno odgovornost in poklanjate ta denar za boljše okolje ter družbo (botrstvo, lokalna društva in zavodi, starejši ljudje, ki potrebujejo pomoč, omogočanje šolanja revnim otrokom,…)

Sistem, ki je prinesel brezskrben dopust

Če bi se par v našem primeru držal omenjenega sistema mesečnega ravnanja z denarjem bi iz svojega mesečnega prihodka (2.000 €) morala namenjati 10% za predviden letni dopust, kar znese 200 € vsak mesec v poseben kozarec. V tem primeru bi samo z varčevanjem (brez obresti) v enem letu privarčevala 2.400 €, kar pokrije stroške predvidenega dopusta. V primeru, da bi družina za dopust porabila manj denarja, pa bi lahko preostanek varčevali dalje ter investirali ali pa potrošili za kakšen drug večji nakup ali dopust.

Marsikdaj slišim na predavanjih ali ob srečanju s posamezniki mnenja, da je po tej razporeditvi zares težko slediti takšnim odstotkom – posebej pri stroških smo Slovenci zaradi naših nepremičnin in dragih avtomobilov velikokrat krepko nad 55% celotnega mesečnega proračuna. Posebej, če k tema dvema izdatkoma prištejemo še vse preostale mesečne stroške. Sam menim, da je vse stvar perspektive, skozi prakso pa vidim, da lahko se lahko omenjena razporeditev vedno doseže skozi optimizacijo stroškov in predvsem s pravilno mesečno razporeditvijo prihodkov – ne glede na to, kakšna je njihova višina.

Pomembno je, da prav tako, kot si odmerite 10% za vašo finančno svobodo in da sredstva vseskozi investirate ter plemenitite, redno skrbite tudi za 10%, ki ga namenjate za izobraževanje ter še posebej 10%, ki jih namenjate zgolj zase. Ta del namreč krepi vaš občutek, da ste uživali in se razvajali. Občutek in misli ob tem vas bodo vrgle na višjo vibracijo in podzavest bo želela več takšnih občutkov. Ergo? Pri svojem delu in na sploh v življenju boste še uspešnejši in bolj mirni. Posebej, če ob tem poskrbite še za meditacijo, za katero je v teh poletnih mesecih (tudi na dopustu) vedno dovolj časa. Želim vam, da to poletje preživite brezskrbno in predvsem – da naslednji letni dopust planirate z novim sistemom ravnanja z denarjem in ste nanj pripravljeni!

29. septembra letos za vas pripravljamo seminar Bogati in uspešni, na katerem bomo na zelo praktičen način prikazali, kako deluje sistem razporeditve denarja in predvsem – kako ga čimprej prenesti v svoje vsakdanje življenje. Prijavite se še danes!

VEČ O SEMINARJU

Kako razmišljajo in delujejo bogati ter uspešni?

Prijavite se na celodnevni seminar in se naučite, kakšne so skrivnosti in napotki tistih, ki so v življenju uspeli in obogateli!

VEČ O SEMINARJU

Matjaž Štamulak, investicijski in finančni svetovalec