Kakšno neverjetno donosno leto!

Vsi tisti, ki ste v zadnjem letu dni investirali del svojih sredstev v kriptovalute, morate biti danes izjemno zadovoljni z donosi, ki jih je ponudil trg. Če ste investirali že prej, posebej v letu 2019, pa ste v teh trenutkih za vašo vztrajnost, potrpežljivost ter pogum še dodatno nagrajeni.

Doseči namreč, da ti naložba v enem samem letu zraste za 1-krat, 2-krat, 3-krat, 5-krat ali celo 10-krat je namreč zares neverjetno, skorajda nepojmljivo vsem tistim, ki se z naložbami ne ukvarjajo bolj podrobneje. Vsekakor se tako donosna leta ne ponavljajo vsako leto, zato upam, da bo večina ljudi tudi pravočasno realizirala svoje ustvarjene dobičke.

Letni donosi nekaterih kriptovalut (zadnjih 12 mesecev):

KriptovalutaLetni donos
Bitcoin590 %
Ethereum930 %
Neo1.124 %
Binance Coin2.560 %
Cardano2.881 %
Vechain5.428 %
Theta 11.622 %

Kot lahko vidite iz zgornje tabele, so kripto donosi v zadnjem letu zares neverjetni in vsekakor nadpovprečni. Zamislite si namreč, da imate z vložkom 1.000 € v Bitcoin pred enim letom danes kar 6.900 €, z enakim vložkom v Binance Coin bi danes imeli 26.000 €, z enakim vložkom v projekt Theta pa bi danes imeli kar 117.220 €.

˝Če ne vzameš dobička, ko ti ga trg ponudi, ti trg navadno dobiček vzame nazaj!˝

Pri takšni donosnosti se mora vsak vlagatelj vprašati, kam z omenjenim dobičkom, tisti, ki danes šele vstopajo na trg pa se morajo vprašati ključno vprašanje – kako dolgo bo omenjena rast še trajala.

Kriptovalute zmagovalke zadnjega naložbenega desetletja

Kriptovalute pa niso donosen naložbeni razred samo zadnje leto. Bitcoin je namreč po primerjavah z ostalimi naložbenimi razredi zmagovalec zadnjega desetletja. In ne le to. Bitcoin je v zadnjih 10 letih premagal vse naložbene razrede vsaj za 10-krat.

Povprečni letni donosi različnih naložbenih razredov za zadnjih 10 let (2011 – 2021):

Naložbeni razredPovprečni letni donos za zadnjih 10 let
Bitcoin (kriptovalute)230,6 %
Nasdaq indeks (tehnološke delnice)20 %
S%P 500 indeks (500 največjih podjetij v ZDA)14 %
Nepremičnine (ZDA)9,3 %
Državne obveznice (ZDA)5,4 %
Zlato1,5 %
Surovine4,1 %

 

V zgornji tabeli lahko opazimo, da je največje letne povprečne donose v zadnjih 10-ih letih ponudil Bitcoin (kakšna druga kriptovaluta še več), kar 230-odstotni letni donos in skupaj kumulativno skoraj neverjetnih 20.037.142 odstotkov skupnega donosa na vložek točno 10 let nazaj. Zares neverjetno, mar ne?

Kakšna je verjetnost, da bo prav tako tudi v naslednjih 10 letih Bitcoinu uspevala takšna povprečna letna donosnost? Odgovor je odvisen od tega, koga vprašate. Kripto navdušenci in zagovorniki ˝omejenosti˝ Bitcoina v primerjavi z ˝neomejenim tiskanjem dodatnega denarja˝ vsekakor verjamejo v nadaljevanje nadpovprečnih donosov.

Spet drugi opozarjajo, da trg kriptovalut – tako kot preostali finančni trgi – ne bo uspel zaobiti cikličnosti in bo v vsakem primeru – samo vprašanje časa – spet padel v padajoči, medvedji trend.

Argumenti, da se bo rast nadaljevala – a pozor na tveganja!

Zaenkrat (sredina meseca aprila 2021) imajo tisti, ki pravijo, da bodo kriptovalute še rasle, za zdaj prav. Tržna kapitalizacija namreč še vedno raste, prav tako se še vedno dogajajo zelo donosni premiki pri večini izbranih dobrih kripto projektov.

Pozitiven trend bi se lahko nadaljeval še vsaj do poletja ali potencialno vse do izteka letošnjega leta, tako vsaj trenutno signalizirajo pomembni indikatorji in spremljanje utripa trga kriptovalut:

  • Tržna kapitalizacija trga kriptovalut – je v zadnjem obdobju zelo porasla, a je še vedno izjemno nizka v primerjavi s tržno kapitalizacijo delnic, obveznic, trga zlata, nepremičnin itn. Potencial za priliv dodatnega kapitala v prihodnosti – izjemen.
  • Vstopajo ˝veliki fantje˝ – v zadnjih par mesecih so svoje vstope na trg kriptovalut najavili največji fantje, ˝novodobni opinion makerji˝: Tesla, Microstrategy, Pay Pal, Visa, Mastercard, JP Morgan, Goldman Sachs, Deutsche Bank, itn …
  • Umikanje večjih količin kriptovalut iz borze v hladno hrambo – zanimiv fenomen spremljamo v zadnjih tednih, ko se vidi, da večje količine kupljenih kriptovalut zapuščajo borze in se hranijo v hladno hrambo. Indikator, ki sporoča, da se večje količine kriptovalut nimajo namena hitro vrniti na borze.
  • Razvoj blockchain tehnologije – vse več držav in vlad se ukvarja z vprašanjem, kako vključiti in izkoristiti potenciale, ki jih nudi nova tehnologija, ki bo vsekakor ostala prisotna. Pozitiven razvoj in preboj tehnologije nakazuje tudi na uvedbo centralno bančnih digitalnih valut. Prav tako nekatera podjetja že precej sodelujejo s kripto projekti in tehnologijo vpeljujejo v svoje poslovne procese.
  • Finančni sektor je prenehal ignorirati kripto svet – kot veste, je v mesecu aprilu s kotacijo na New Yorški borzi začela prva kripto menjalnica, podjetje Coinbase. Ne le uradna borzna kotacija, tudi bančni sektor trenutno izjemno hitro odpira meje in vstopa na trg kriptovalut, s čimer se je prvič v zgodovini obstoja kripto valut pričela meja med njimi in reguliranim finančnim trgom vedno bolj brisati.
  • Prihod regulacije in davčna obravnava – vsekakor pa je treba pri trgu kripto valut računati tudi na precejšnja nihanja vrednosti, ki bi jih lahko povzročilo zaostrovanje regulacije trga kripto valut in potencialna davčna obravnava zaslužkov, doseženih na tem trgu. Vse bolj blizu smo najverjetneje neki enotni regulaciji in potencialni obdavčitvi, ki bo zagotovo kratkoročno pretresla trg, a je to dolgoročno najpomembnejši faktor za splošno sprejetje kriptovalut globalno.

Želite mirno spati ob tem, ko ste investirani na trg kriptovalut?

Kdo na tole vprašanje ne bi odgovoril z da? Če želite mirno spati, kljub temu, da boste investirani na enega izmed najbolj špekulativnih možnih trgov, upoštevajte naslednje napotke:

  • Investirajte v kripto valute zgolj del svojega premoženja – med 10 do 15 % vašega celotnega premoženja bo za začetek povsem dovolj, od tega denarja ne smete biti odvisni in morate imeti čas, da ga investirate dolgoročno.
  • Obvladujte tveganja – investirajte vedno v izbrane kriptovalute – izbirajte najprej zgolj med največjimi projekti in kot dodatek nato dodajte kakšen manjši, špekulativen projekt. Če ste se zmotili pri investiciji in vrednost pada, se vnaprej odločite, koliko puščate na trgu in kolikšen del premaknete nazaj v € ali $.
  • Realizirajte dobičke – vedno, ko se vam pri trgovanju s kripto valutami pojavi visok, nadpovprečen dobiček, del le tega realizirajte in omenjena sredstva investirajte drugam – na regulirane trge in bolj varne naložbe.
  • Poskušajte delati tisto, kar večina ne dela – ko se vsi okrog vas pogovarjajo o nečem, je to po navadi dober znak, da ste že prepozni z nakupom, a je verjetno pravi čas za prodajo. Ko večina noče niti slišati o investiranju, pa je zagotovo najboljši čas za nakupe.

˝Inteligentni investitor je realist, ki prodaja optimistom in kupuje od pesimistov!˝ Ben Graham

Potencialen razvoj rasti cen kriptovalut v letu 2021

Nihče nima čarobne krogle, preko katere bi lahko natančno napovedal, kaj se bo letos dogajalo na trgu kriptovalut. Ko slišimo rek, ki se v zadnjih dneh vztrajno ponavlja – ˝tokrat je drugače˝ – pa moramo postati bolj previdni pri investiranju v prihajajočih mesecih. Oglejmo si dva potencialna scenarija, ki jih napovedujejo različni kripto strokovnjaki za leto 2021.

V prvem scenariju naj bi rast kriptovalut sledila še kakšen teden, mogoče največ dober mesec do sredine oziroma konca meseca maja. Nato naj bi se kripto trg v poletnih mesecih ˝zdravo konsolidiral˝ in ponovno izbruhnil v jeseni ter nato do konca leta 2021 uprizoril zadnji, močan vzpon, ki bo najverjetneje tudi zaključek tokratnega bikovskega trenda.

Večina analitikov je mnenja, da smo še daleč od najvišjih cen v trenutnem bikovskem trendu!

V drugem scenariju naj bi kripto trg z rastjo in vmesnimi korekcijami nadaljeval svojo pot vse do izteka leta in šele v začetku prihodnjega leta poiskal najvišje točke, ki bodo hkrati zaključek bikovskega trenda. V tem drugem potencialnem scenariju naj vmesni padci (posebej poleti) ne bi bili tako veliki, da bi se kripto investitorjem ˝izplačalo˝ unovčevati dobičke pred poletjem.

Tretji scenarij, ki bo najverjetneje najmanj všeč večini investitorjev, pa je scenarij, pri katerem bomo verjetno v kratkem (kritičen bi lahko bil mesec maj) doživeli ˝labodji spev˝ in močan, zadnji skok cen kriptovalut. Nekateri analitiki pravijo, da bo to vrh, od katerega se bomo poslovili za nekaj časa in napovedujejo večmesečni medvedji trend na kriptovalutah.

Vem, da se zadnji izmed scenarijev zdi skorajda nemogoč, a izključiti ga ne moremo. Pri uspešnem investiranju sploh ni pomembno, ali boš imel pravilne napovedi za prihodnost, pomembno je le to, da si na vse potencialne možnosti ustrezno pripravljen.

Zato je ključnega pomena – ravno v teh trenutkih – da se del dobička na kripto trgih bodisi realizira, bodisi se postavijo prodajna naročila, s katerimi se ščitimo pred večjimi padci. Dodatno s tem poskrbite, da ne boste preveč izpostavljeni kripto trgu (manjša alokacija premoženja), če pride do medvedjega trenda prej, kot ste pričakovali.

In seveda tudi obratno – če bo trg še naprej rasel, ste kljub realizaciji dobičkov še vedno z nekim delom premoženja prisotni na tem trgu. Ne glede na scenarij, ki se ima namen odviti, bi bilo pametno, da se del dobičkov, ustvarjenih na špekulativnih trgih realizira in prestavi med bolj varne naložbe.

Ljudje bi vedno radi kupovali poceni in prodajali drago. V tem primeru je potrebno biti dosleden in dobiček, ko je ponujen, tudi realizirati ter z njim dokupiti drug naložbeni razred, ki je trenutno podcenjen. Če boste vedno čakali na najvišjo točko za izstop s trga, je verjetnost, da vam to ne bo uspelo, zares velika. ˝Better safe than sorry˝ naj bo vodilo za preostanek bikovskega trenda rasti cen kriptovalut!

Matjaž Štamulak, neodvisni finančni svetovalec

Online tečaj – Investiranje v kriptovalute

Ponujamo vam možnost, da se tudi vi učite od najboljših, saj vam bo vsebina online tečaja o investiranju v kriptovalute dala konkretne napotke in znanje, ki ga potrebujete za uspešno in varno investiranje v ta trg.

Tisti, ki želite znanje o kriptovalutah poglobiti, pa boste dobili ustrezne informacije, v katere kriptovalute investirati, kakšne strategije izbrati in spoznali, kako trgujejo uspešni trajderji.

Izkoristite ugodno ponudbo in si zagotovite dostop še danes!

VEČ INFOMACIJ