Večkrat imam priložnost slišati koga, ki pravi, da vlaga svoje prihranke v kriptovalute za pasivo. Ali pa še huje, da je vzel kredit, da je vložil v kripto, da bo na tak način ustvaril pasivne prihodke.

O, grozaaa!

Naj navedem nekaj statističnih, z raziskavo podprtih podatkov:

  • 34% Slovencev meni, da so nesposobni upravljati z lastnim denarjem
  • 29% Slovencev meni, da pozna finance le površinsko
  • 23% Slovencev meni, da razume osnove varčevanja in zavarovanja, vendar ne ve, kaj dela
  • 14% Slovencev pa meni, da ima finance pod solidno kontrolo, a verjetno temu ni tako, saj številni med njimi zadnje čase vlagajo v kripto valute, ki so ena od najbolj tveganih in nevarnih naložb.

In vse več finančno nepismenih Slovencev vlaga v kripto trg, kljub temu da ne pozna niti osnov finančne pismenosti, niti lastnosti kot nevarnosti tovrstnih naložb.

Torej je realna situacija glede finančne pismenosti v Sloveniji  precej slabša, kot je pokazala raziskava.

Kakšno povezavo ima vse to z vami?

Ne glede na to, kje ta trenutek ste, če niste v % tistih, kjer je prisotna odlična finančna pismenost, enostavno ne smete vlagati v kripto svet.

Zakaj vlaganje v kripto valute ni primerno za večino ljudi?

Ker je to nekako tako kot, če bi mojo 3-letno hčerkico, ki hodi v vrtec in se tam veselo igra z lesenimi kockami, prepisali na matematično fakulteto, kjer računajo z integrali in diferenciali. Morda bi bila še boljša primerjava z magistrskim ali doktorskim študijem.

Velika večina ljudi v Sloveniji živi od plače do plače.

Pa ne zato, ker bi imela premalo denarja, ampak zato, ker ne zna ravnati z denarjem. To pomeni, da plačo dobijo 15. v mesecu, naslednji mesec, 10. v mesecu pa so že pod stresom, ker vse zapravijo. Nekaterim se to zgodi že 20. v tekočem mesecu, samo 5 dni po plači. To pomeni, da ničesar ne privarčujejo. In na tak način kršijo enega od pravil v finančni pismenosti: potroši manj, kot zaslužiš.

Tisti, ki pa kaj privarčujejo, tega denarja ne investirajo. In tako njihov denar veselo izgublja na vrednosti.

Kje? Na banki, kjer so minimalne obresti, ki so nižje od letne inflacije, v trezorju, v kuverti pod posteljo, v nogavici ali v hranilniku. Velika napaka.

Pred tem običajno ne poskrbijo za ustrezno/primerno zaščito svojega življenja, premoženja, zdravja in delovne sposobnosti. To pomeni, da ali nimajo sklenjenih ustreznih zavarovanj, ki so del finančne pismenosti,  ali pa imajo napačne, bodisi takšne, ki jih ne potrebujejo in /ali pa takšne, kjer na dolgi rok, misleč, da investirajo, izgubljajo veliko denarja, kot so to npr. naložbena življenjska zavarovanja.

Zakaj izgubljajo na dolgi rok?

Ker ne poznajo pasti finančne industrije, ki pobere ogromno dobička.

Torej so ti ljudje v šoli finančne pismenosti nekje tam, kot je moj sin v procesu šolanja, recimo da so končali 9. razred osnovne šole. In s tem znanjem se podajo na doktorski študij. V kripto svet. Če imajo kaj privarčevanega denarja, le-tega večinoma v celoti vlagajo v kripto valute. Vse več je takšnih. In ob tem pozabljajo, da je eno od pomembnih pravil v svetu financ to, da razpršimo svoja sredstva v različne naložbe. Nekaj v varne, nekaj v manj varne, nekaj v rizične, nekaj v še bolj rizične. Nikoli pa ne stavimo vsega svojega premoženja na enega samega konja!

Kam vlagamo, koliko, kdaj in zakaj, pa je odvisno od številnih dejavnikov.

Tako ljudje z vsem svojim premoženjem vlagajo denar v kripto trg, popolnoma brez ustreznega znanja in izkušenj. Običajno vstopajo na trg takrat, ko bi morali prodajati. In prodajajo takrat, ko bi morali kupovati. Zaradi neznanja in panike. Panika pa še nikoli ni prinesla nič dobrega.

Nekateri gredo celo korak dlje in najemajo celo kredite (Mimogrede, krediti so sprejemljivi samo v 4 primerih!). Nekateri tudi z namenom, da bi odplačali dolgove. A to je napačen motiv! Na koncu večina njih večino vloženih sredstev izgubi. Ker ne vedo, kdaj morajo »pobrati ven vloženi denar«.

Zakaj? Zato, ker so v ozadju čustva in ta so najmočnejša. Ne znajo jih nadzorovati. A eno od glavnih  pravil v svetu vlaganja je – eliminiraj svoja čustva. To pa zahteva znanje in trening. To ne gre od danes na jutri.

Poleg tega ljudje nikoli niso zadovoljni. Tudi ko dosežejo znesek, s katerim bi lahko poravnali dolgove, želijo še več. Ker jih vodi pohlep.

Naslednja napaka, ki jo naredijo, je ta, da tudi v kripto svetu svojih sredstev ne razpršijo med različne kripto nalože, ampak vse stavijo na enega konja.

Če ste morda tudi sami resnično začetniki na tem področju in si želite uspeha in obilje denarja, bi bilo smiselno, da si, namesto, da sami eksperimentirate in tvegate, raje poiščete mentorja, ki vas vodi na vsakem koraku. Hkrati pa vam pomaga razvijati tudi finančno mišico, saj ljudje običajno nismo »zreli«, da bi sprejeli denar, ki »pade iz neba«, kot tudi nismo »zreli« za večje zneske, saj nismo osvojili niti stopničke 1 v šoli finančne pismenosti.

Kaj pa je stopnička 1?  

Da ne živimo od plače do plače (vrtec)

Stopnička 2 = Socialna zaščita (osnovna šola)

Stopnička 3 = Dovolj visoka finančna (varnostna) rezerva in zaščite premoženja (srednja šola)

Stopnička 4 = Investiranje v dolgoročne naložbe (fakulteta)

Stopnička 5 = Investiranje v tvegane kratkoročne naložbe, kjer se investira samo denar, ki ga ne bi nikoli pogrešali, če bi ga izgubili. In v ta namen se običajno nameni le 10 % tistega zneska, ki ga na mesečni ravni namenimo za investiranje.  (Prispodoba z magisterijem ali še bolje, z doktoratom.)

In tako kot v šoli, so tudi pri investiranju določena pravila, ki so postavljena in napisana z namenom. Nekatera sem že zgoraj omenila, druga pa čakajo na vas, da jih spoznate na seminarju  https://neodvisnost.si/seminar-bogati-in-uspesni/, kjer se bomo med drugim dotaknili tudi finančne pismenosti, in sicer:

– kako ne živeti od plače do plače

– kako poskrbeti za finančno varnost, zaščito in zlato rezervo

– kako in kam investirati in ustvarjati pasivo

– kratkoročne in dolgoročne naložbe

– kako doseči finančno neodvisnost in svobodo

Kot veste se bogati in uspešni ljudje od vseh ostalih ločijo po:

  • načinu razmišljanja
  • načinu kako ravnajo s svojim denarjem in upravljajo s svojimi financami
  • nivoju energije, ki jo imajo

Vsega tega se bomo dotaknili na celodnevnem dogodku, 29.9.2018 v Ljubljani, kjer boste spoznali  kako preprosta in lahkotna je lahko pot do obilja uspeha, sreče in zadovoljstva kot tudi mirnega,  brez stresnega, brez skrbnega in svobodnega življenja.

VEČ INFO O DOGODKU TUKAJ >>>

Avtorica: Petra Žagar, finančna mentorica

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >