Kako izkoristiti turbulentno leto 2022?

Rekordno visoka inflacija

Ob nastopu korona krize v marcu 2020 so Centralne banke širom sveta znižale obrestne mere, preplavile trg z likvidnostjo ter pomagale gospodarstvu in borznim trgom, da so uspešno premagali izzive, ki jih je prinesla pandemija Covid-19.

V zadnjih dveh letih je bilo ˝natisnjenih˝ kar 40 odstotkov vseh dolarjev, ki so bili kadarkoli dani v obtok!

Monetarna politika izjemno nizkih obrestnih mer ter poplava denarja (likvidnosti) sta pripomogla k temu, da se v tem času z zelo visoko inflacijo bori večina držav na svetu. V Ameriki je tako inflacija tako visoka, kot je bila nazadnje leta 1982, torej 40 let nazaj (trenutna inflacija je 7,5 odstotka). Med 5 in 6 odstotki je inflacija tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Irski, Indiji ter Španiji. Turčija ima na letni ravni rekordno inflacijo, kar 49 odstotkov, podobno stanje vlada tudi v Argentini.

Kljub temu, da je statistična inflacija visoka, pa lahko ugotovimo, da so skoki cen nekaterih dobrin precej višji od statistično ugotovljene povprečne letne inflacije. V tabeli si lahko ogledate skoke nekaterih cen v Ameriki v letu 2021:

Kava92 %
Zemeljski plin81 %
Nafta66 %
Rabljeni avtomobili45 %
Cene hotelskih najemov37 %
Bencin36 %
Kmetijske surovine25 %
Les21 %
Najemnine13 %
Statistično izmerjena inflacija7,5 %

Velikokrat slišimo, da so vzrok visoke inflacije cene energentov. Drži in hkrati ne drži. Visoka inflacija je danes predvsem posledica preohlapne monetarne politike nizkih obrestnih mer in presežne likvidnosti, ki je bila dana v sistem. Visoke cene energentov, hrane in ostalih dobrin in storitev so večinoma danes tako zgolj posledica in ne glavni vzrok.

Nas čaka globalna recesija?

Visoka inflacija je tako zdaj ˝sovražnik št. 1˝, ki ga je treba ukrotiti. Visoko inflacijo smo sicer lahko v zadnjih nekaj letih videli na večini naložb, ki so dosegale rekordne vrednosti. Ni naključje, da so ob tako nizkih obrestnih merah in poplavi denarja tako delnice, nepremičnine kot tudi kriptovalute dosegale nove in nove rekordne vrednosti. A kako hitro lahko pride do sprememb.

Še nekaj mesecev nazaj smo si ogledovali rekordne donose tako na delniških kot tudi kripto trgih. S prihodom leta 2022 pa je videti – če ocenjujemo splošno počutje vlagateljev – da na trgih vladata strah, negotovost in pričakovanja, da bo leto 2022 precej turbulentno.

Sprememba obrestnih mer se bo odrazila tako na finančnih trgih kot tudi v realnem gospodarstvu.

Rekordno visoka inflacija je namreč centralne bankirje postavila pred pomembne odločitve – kako inflacijo umiriti in ustaviti njeno rast. Kot kaže, se bodo prvi začeli ˝boriti˝ v Ameriki. FED je namreč za mesec marec že napovedal prvi dvig obrestnih mer in zmanjšanje likvidnosti v sistemu. Temu bodo verjetno sledile tudi preostale centralne banke po svetu, najprej Evropska.

Za realno gospodarstvo in globalno ekonomijo dvig obrestnih mer praviloma pripravi scenarij za recesijo in ohladitev gospodarskih aktivnosti. Namreč, dvig obrestnih mer takoj dvigne stroške kratkoročnega izposojanja za finančne institucije, s čimer se val podražitev kreditov takoj prenese naprej na podjetja in potrošnike. S temi podražitvami se posledično zmanjša potrošnja, kar ponovno negativno vpliva na gospodarsko rast in zmanjšanje dobičkov podjetij.

Strategije za investiranje v turbulentnih časih bomo obravnavali na brezplačnem webinarju, v torek, 1. marca 2022 in si skozi prizmo zgodovinskih primerjav ogledali potencialne priložnosti, ki nas čakajo v tem letu! Bodite zraven in se prijavite že danes! 

Kaj nas lahko nauči zgodovina?

Če se ozremo v zgodovino, lahko ugotovimo, da je vsako višanje obrestnih mer v kombinaciji s pregretimi borznimi trgi pripeljalo do zniževanj vrednosti in močnih razprodaj različnih naložbenih razredov. Praktično ob vsakem posegu na trg (v smislu višanja obrestnih mer ali zmanjševanja likvidnosti) so se tako v zgodovini dolgoročnim vlagateljem vedno ponudile izjemne nakupne priložnosti. Bo temu tako tudi v letošnjem letu?

V zadnjih dobrih 20-ih letih je FED obrestno mero močneje povišal 3-krat (leta 1999, 2004 in 2016) in pregretemu stanju na borznih trgih je vedno sledila korekcija, ki jo je bilo vredno izkoristiti. Lep primer je delnica podjetja Apple. Od konca leta 1999 je zaradi dviga obrestnih mer in poka balona tehnoloških podjetij delnica v treh letih padla za več kot 84 odstotkov vrednosti. Kdor je izkoristil takratne popuste, je na isti delnici od leta 2003 do leta 2008 potem zaslužil več kot 3.200 odstotkov.

V letu 2022 bo modro upoštevati besede Warrena Buffet-a: ˝Bodi pohlepen, ko so ostali prestrašeni!˝

Če pa bi isti investitor, ki je izkoristil razprodajo na borzi v med leti 2000 in 2003, delnico Apple kupil in držal do leta 2022, pa bi na svojo investicijo ustvaril več kot 50.000 odstoten donos. Ja, neverjetno, ampak je res. Eno delnico podjetja Apple ste lahko na borzi leta 2002 kupili za 25 centov, danes je vrednost ene delnice okvirno okrog 160 dolarjev.

Seveda je treba upoštevati, da sem za primer izbral eno najboljših in največjih podjetij na svetu danes, a sporočilo je povsem enostavno: če verjamemo v dolgoročno uspešnost in višanje cen, potem moramo turbulentna leta videti kot priložnost, da lahko kupujemo poceni in ne kot krizo ali katastrofo, kjer moramo vse prodati in zbežati stran.

Strategije investiranja za 2022

Uspešni investitorji vedno investirajo v skladu z določenim načrtom in izdelanimi strategijami, s čimer dosti lažje krmarijo med kratkoročnimi turbulencami na trgih. Za letošnje leto je tako najbolj pomembno to, da si izdelate primerne strategije investiranja, ki upoštevajo nestabilnosti na trgih.

Kot prvo je najpomembnejše to, da ste primerno razpršeni. Stava na enega konja ni dobra, posebej v teh, zelo tveganih in negotovih časih. Poskrbite za to, da imate glede na svoja pričakovanja, časovni rok ter odnos do tveganja sestavljen primeren portfelj iz varnih ter tveganih investicij.

Kot drugo, je za investitorja letos ključna denarna rezerva. Veliko vlagateljev ne drži denarne rezerve in želijo biti ves čas popolnoma investirani. Bojijo se namreč, da če imajo denar, da s tem zaradi inflacije izgubljajo. Dolgoročno zagotovo, a kratkoročno ne.

Če namreč držite denarno rezervo nekaj mesecev, niste še nič izgubili. Če v tem času naložbeni razredi izgubijo recimo 30 odstotkov svoje vrednosti in to pocenitev lahko izkoristite, ste z denarjem, ki je bil vmes na strani, celo profitirali in ne izgubili.

Kot tretje je za investitorje ključno, da si svoje vložke na trg razdelijo na več delov. Kupiti dno so sanje vsakega vlagatelja, a je pri tem bolj odločilna sreča kot karkoli drugega. Zato si svoje vstope v investicije, kjer bi želeli izkoristiti poceni nakupe, razdelite na več vložkov in več postopnih vstopov na trg. Letos letu bo mogoče najmanj stresna metoda povprečnih stroškov, kjer vlagate vsak mesec enak znesek – enkrat kupite višje, drugič nižje.

Kot zadnje je pri investitorjih v letošnjem letu zelo zaželena predvsem disciplina in potrpežljivost. Iskreno se moramo vprašati, do kdaj smo pripravljeni čakati na donose in koliko časa bomo mirno gledali, če bodo trgi ostajali nestabilni. Če namreč nimate dolgoročnega horizonta in fokusa je velika verjetnost, da vas lahko kratkoročna nihanja in pretresi čustveno ˝zlomijo˝ in zaradi tega naredite več napak, ki lahko vodijo do večjih ali manjših izgub vloženega denarja.

Mentalna stabilnost in dolgoročni fokus

Bi imeli tudi vi z delnico Apple-a več kot 50.000 – odstotni donos? Najverjetneje je vaš odgovor, da. Ampak, če vprašam malce drugače – bi bili pripravljeni investirati denar, kjer veste, da boste takoj ob začetku investiranja izgubili 84 odstotkov svojih sredstev in da boste za donos več kot 50.000 odstotkov morali čakati več kot 20 let?

Tudi če bi večina odgovorila z da, ne verjamem, da bi večini to uspelo tudi doseči. Kajti, statistika je še vedno neizprosna. Večina vlagateljev vedno investira zaradi dveh prevladujočih čustvenih stanj – ali so pohlepni ali pa jih je strah. V kolikor investirajo zgolj iz čustvenega vidika in se investiranja ne lotijo s primernim načrtom in strategijami, je velika verjetnost, da bodo ob prvem večjem padcu zapustili trg.

Zato je – ne glede na to, da vsako leto pridejo novi in novi vlagatelji na trg – statistika še vedno takšna, da 20 odstotkov investitorjev investira uspešno in 80 odstotkov investitorjev investira brez donosov ali celo z izgubo vloženih sredstev. Ne pozabite, da največ donosa nepoučenim vlagateljem še vedno odnesejo lastne napačne čustvene reakcije in preplačani stroški – in ne, kot morebiti misli večina, borzni zlomi.

Letošnje dogajanje na trgih bo nagradilo tiste, ki investirajo s primernimi strategijami in dovolj znanja. Pridobite si informacije ter napotke s katerimi boste krizne trenutke na trgih obrnili v svoje priložnosti in se pravite na brezplačni webinar!

Kam investirati letos?

Sam imam zase (glede na finančne cilje, pripravljenost na tveganje in časovni horizont) letos svoj portfelj razdeljen:

  • Denarna rezerva v različnih valutah – na voljo za dokupe naložbenih razredov ob pocenitvah na borzi.
  • Plemenite kovine – zlato in srebro – ta del služi za zaščito pred potencialnimi sistemskimi tveganji in nadaljnjim poviševanjem inflacije.
  • Borzni trgi – naložbe predvsem v surovine in razvijajoče se trge, nepremičnine, manjši del v dividendnih in tehnoloških podjetjih – večinoma preko ETF skladov, nekaj je tudi posameznih delnic.
  • Kripto – manjša izpostavljenost kot v letu 2021, poudarek na BTC-ju in kvalitetnih projektih.

Z omenjeno razdelitvijo sem pripravljen na turbulence, prav tako pa imam pripravljene strategije za obvladovanje tveganj ter strategije za obvladovanje čustev. Ali je omenjena razdelitev primerna za vsakega posameznika? Vsekakor ne, saj je vsak investitor poglavje zase in ima vedno svojo individualno situacijo, ki jo mora prilagoditi glede na potrebe, želje, zmožnosti in cilje.

Če tudi vas zanima, kako letošnje ˝krizne˝ trenutke spremeniti v priložnosti ter s kakšnimi strategijami se lotiti investicij v letu 2022, potem vas vabimo, da se nam pridružite na brezplačnem webinarju, ki ga organiziramo 1.3.2022 v živo! Na webinar se prijavite s klikom na gumb spodaj.

Uspešno investiranje!

Matjaž Štamulak, neodvisni finančni svetovalec in predavatelj

Brezplačni webinar

Rekordno visoka inflacija, dvigi obrestnih mer, negotovost v gospodarstvu in ekonomiji ter geopolitične napetosti pri večini vlagateljev povzročajo strah, tesnobo in nelagodje.

Še nekaj mesecev nazaj smo si ogledovali izjemne donose tako na delniških kot tudi na kripto trgih, v zadnjih dveh mesecih pa so se finančni trgi povsem spremenili. Sprememba obrestnih mer, ki je napovedana za letošnje leto, tako že vpliva na borze, odrazila pa se bo zagotovo tudi v realnem gospodarstvu.

Za realno gospodarstvo in globalno ekonomijo dvig obrestnih mer praviloma pripravi scenarij za recesijo in ohladitev gospodarskih aktivnosti. Kaj se bo torej res zgodilo? Bomo zares doživeli veliko globalno recesijo? Torej, gospodarski in borzni zlom? Ali bodo letos padci zgolj kratkoročni in gremo potem spet v ˝neobvladovano tiskanje denarja˝ in s tem dvig vseh naložbenih razredov? Ali bomo mogoče celo priča stagflaciji – kjer se bi lahko kar nekaj let ukvarjali z visoko inflacijo ter nizko gospodarsko rastjo?

Veliko vprašanj, na katera je nemogoče dati enoznačen odgovor. Ali je pomembno, da bomo imeli prav, kaj se bo dogajalo letos? Ne. Veliko bolj pomembno je, da smo kot investitorji pripravljeni na prav vse, kar bi se lahko zgodilo.

Zato vabljeni na naš brezplačen webinar, kjer bomo obravnavali strategije za investiranje v turbulentnih časih in si skozi prizmo zgodovinskih primerjav ogledali potencialne priložnosti, ki nas čakajo v letu 2022! Dobrodošli v našo družbo v torek, 1.3.2022 ob 19.30 uri zvečer!

Prijavite se s klikom na gumb.

PRIJAVA