Naravno razstrupljanje jeter s spomladanskimi rastlinami

Slovenci imamo srečo. Po številu rastlin, ki rastejo na tako majhnem območju, smo daleč pred vsemi državami v Evropi. To pomeni tudi neskončno hranil, vitaminov, zdravilnih učinkovin in nenazadnje tudi uživanja v vseh okusih. Na ta način se tudi naravno razstrupljanje jeter z njimi zdi skoraj preveč preprosto. A učinkuje! Danes si bomo ogledali glavne spomladanske rastline, katerih uživanje pospešuje presnovo in zdravilno deluje na vaša jetra.

Kava za naravno razstrupljanje jeter

Regrat je tipična rastlina, ki s svojimi grenčinami spodbuja delovanje jeter in znatno pomaga pri spomladanskem razstrupljanju. Poleg grenčin telesu fiziološko pomagajo še t.i. flavonoidi, ki delujejo antioksidativno in preprečujejo staranje celic. Regrat izstopa po vsebnosti vitamina C ter po koncentraciji kalija, magnezija, cinka in nekaterih drugih mineralov. A to le, kadar je svež, nato začno vrednosti padati. In če banana prepotuje povprečno več kot 10 000 km preden jo dobite v roke, pri regratu ni tako. Hrana, ki dejansko zraste nekje blizu, je zato tista najboljša izbira, kar se tiče časovne priprave, hranilnosti in okusa.

Regrat je uporaben celo leto. Res pa so le na začetku rasti njegovi listi nežnega okusa, nato vsebnost grenčin v njih začne naraščati. Poleg tega, da regrat stimulira delovanje jeter, prav tako spodbuja nastajanje seča, pomaga pri slabi prebavi ter poveča izločanje žolča. Zdravniki ga priporočajo pri artritičnih obolenjih in obolenjih kože.

Na okusen način je mogoče pripraviti tudi regratovo korenino. Popražene korenine so poseben nadomestek kave. Prava delikatesa  so tudi regratovi popki vloženi kot kapre, ali sirup narejen iz regratovih cvetov. Pri nabiranju regrata je pomembno, da ga nabirate na njivah, ki niso intenzivno gnojene. Pregnojeno njivo spoznate po tem, da na njen prevladujejo regrat, trava in kislica. Ostale rastline zaradi prevelike vsebnosti dušika niso sposobne rasti na takšnih tleh.

Vključite cvetje v svojo prehrano in zacvetite

Če imate možnost nabirati marjetico na neonesnaženih tleh, jo izkoristite. Zeliščarji marjetico tradicionalno priporočamo za ljudi s slabimi jetrnimi testi. Najboljši čas za marjetico je spomladi, saj je takrat njeno listje najbolj obilno in je najlažje dostopna, čeprav rastlina uspeva celo leto. Uporabne so celo korenine marjetice. Marjetica s svojimi eteričnimi olji, grenčinami in antioksidanti zmanjšuje vnetja, s svojimi sluzmi pa ščiti sluznico in pomaga izločati toksine iz telesa.

V nasprotju kot bi pričakovali, je cvet marjetice najmanj okusen del rastline. Res pa je, da ima dodatek cvetja na jedi posebno čustveno vrednost, ki jo gurmani vsekakor spoštujejo.

Kaj se zgodi, ko namočite mlade bukove liste?

Če bukove liste namočite čez noč, dobite pijačo podobno limonadi. Rahlo kisla, odlična kot jutranji napitek, vsebuje ključne vitamine in minerale že takoj na začetku dneva. Liste vse dokler ne postanejo pretrdi, lahko vključite v solate, ali jih v omake in rižote dodajajte proti koncu priprave.

Rastlini za zahtevne nabiralce

Potem pa sta tu še dve rastlini, ki se jima v zvezi s spomladanskim razstrupljanjem ne moremo izogniti. O čemažu in njegovem prepoznavanju smo že pisali. Zdaj pa je na vrsti še velika kopriva. Mlade koprive se pojavijo zelo zgodaj v letu. Že ko pokukajo na plan prvi zvončki (zvončki so strupeni), so na voljo tudi koprive.

Pri pripravi jedi iz kopriv, je pomembno, da jih postrežete takoj, ko so pripravljene. Ne glede na to, ali so surove, na primer v obliki smutija, ali kuhane, v obliki juhe ali špinače, sčasoma dobijo nek priokus, ki večini ljudi ne ustreza. Postane koprive enostavno niso prijetne za uživanje. Sveže koprive, surove ali kuhane, pa so odlične za naravno razstrupljanje jeter.

Koprivo je smiselno tudi sušiti za čaj. Za ta namen koprive nabiramo, ko so srednje velike. Lahko je to spomladi ali jeseni. Drobne in majhne še ne vsebujejo višek učinkovin. Stari listi ali koprive v času cvetenja pa vsebujejo kristale kalcijevega oksalata, ki pri občutljivih posameznikih lahko prekomerno obremenijo ledvica. Koprivin čaj je odličen v kurah za razstrupljanje. Ker je kopriva zdravilna rastlina, zeliščarji ne priporočamo, da razstrupljanje traja dlje kot 3 tedne.

Morate biti Napoleon, da pridete do teh rastlin?

Divja hrana in spomladanske rastline niso enostavne za nabiranje, ker za to potrebujete svoj čas organizirati na drugačen način:

  • najprej je potrebno opazovati naravo okoli sebe, da lahko nabirate rastline v čistem okolju,
  • nato je potrebno partnerje in/ali otroke navdušiti, da skupaj raziskujete nepoznano,
  • po službi se je treba odpraviti ven,
  • za prepoznavanje rastlin je nujno potrebno dodatno znanje …

Na prvi pogled izgleda, kot da morate za nabiranje v sposobnostih prekašati samega Napoleona. Pravijo namreč, da je bil Napoleon zmožen delati kar tri stvari hkrati. Seveda vam ni potrebno vseh teh rastlin nabirati sami, saj smo vendar Slovenci narod nabiralcev. No, vsaj včasih smo bili in še danes mnogi najdejo v kombinaciji narave in lokalnih rastlin svojo presežno inspiracijo. Vse tovrstno bogastvo rastlin v Sloveniji tako nima le posrednih učinkov na naša življenja, ampak so ti učinki še kako direktni. Zaradi naravnih danosti pa bomo z ohranjanjem narave v prihodnje lahko vsi v veliki prednosti, saj bomo lahko živeli bolj kvalitetno in zdravo.

Pa vendar celo največji ne morejo brez narave. Napoleon je v njej užival. Njegova najljubša rastlina je bila vijolica. Tudi ta pomaga pri razstrupljanju telesa.

Avtorica članka: dr. Katja Rebolj,  katjarebolj.com