Vroči svet kriptovalut

Razmišljate o investicijah in lovite vroči »vlak« kriptovalut? Nasvet: preden ujamete »vlak«, se raje ustavite in si vzemite nekaj časa za dober razmislek in pridobitev konkretnih informacij. Preteklo soboto smo v okviru Inštituta za neodvisnost storili prav to. Na dogodku Naučite se investiranja v kriptovalute smo s pomočjo petih strokovnjakov odkrivali pasti in prednosti investicij v kriptovalute.

V prispevku si lahko preberete nekaj ključnih poudarkov dogodka.

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov ima svetlo prihodnost

Pred samimi napotki za uspešno in varno investiranje v trg kriptovalut smo se na dogodku naprej ustavili pri sami tehnologiji blockchain oz. tehnologiji veriženja blokov, ki je omogočila nastanek kriptovalut. Tehnologija ima zelo svetlo prihodnost, saj v svetovnem merilu rešuje problem zaupanja. Z nespremenljivimi zapisi podatkov ima namreč blockchain velik potencial, da spremeni poslovanje finančne industrije, zdravstva, šolstva, javne uprave in preostalih gospodarskih panog na bolje. In tehnologija je bila v preteklosti vedno uspešna takrat, ko je reševala bistvene probleme ljudi. Ker blockchain rešuje velik problem zaupanja, ima po mnenju vseh strokovnjakov na dogodku zelo velik potencial in je vsekakor tehnologija, ki bo ostala in se razvijala še naprej.

Ključ je v razpršenosti!

Vsi poznavalci na dogodku so se strinjali, da se je treba na trg kriptovalut podati izključno z denarjem, ki ga lahko pogrešamo ali izgubimo. Ko se nato odločimo za investicijo v kriptovalute, je treba poskrbeti za varnost in predvsem za ustrezno razpršitev. Strokovnjaki so s slušatelji delili tudi najpogostejše napake pri investiranju na trg kriptovalut. Te so: želje po hitrih zaslužkih in stava na enega konja, nepoznavanje razlik med reguliranim in nereguliranim trgom, čustvene odločitve ter nepoznavanje oziroma neobvladovanje tveganj.

Zaradi tega je bil nasvet Matjaža Štamulaka zelo jasen: »Naloga vsakega investitorja v kriptosvetu je jasna: najti in izbrati tiste kriptovalute in projekte, ki bodo imeli dodano vrednost in bodo v svetu nekaj izboljšali in ga naredili prijaznejšega.«

Predavatelj in soustanovitelj Inštituta: Matjaž Štamulak

 

Kako je z davki?

Trg kriptovalut se v letošnjem letu sooča tudi s prihodom regulacije in davčnih obveznosti, zato smo tej temi na samem seminarju posvetili precej veliko pozornosti. V ta namen smo gostili dva pravna strokovnjaka, dr. Petra Merca in Ano Kastelec.

  • Oproščeni davka: provizija za storitev menjave običajne valute v virtualno valuto ali obratno za fizične osebe, če ne opravljajo dejavnosti upravljanja s kriptovalutami.
  • Obdavčeno: storitve menjalnih platform, potencialno tudi uporaba žetonov, če se bo žeton uporabljal za plačevanje točno določenih storitev (tudi če utility token ali značaj vrednostnega papirja); rudarjenje kriptovalut (ki mora biti registrirano kot dejavnost).

 

Varno na poti do nakupa svoje prve kripto valute

Kripto strokovnjaka, Denis Markun in Dušan Debelak, sta na dogodku predstavila osnove investiranja in prve korake pri nakupu kriptovalut. Zbrane slušatelje sta predvsem opozorila na potencialne nevarnosti pri odpiranju borznih računov, hrambi in prenašanju kriptovalut med računi. Posebej podrobno sta predstavila načine njihovega varnega hranjenja, ko jih enkrat že kupimo.

Predavatelji: Matjaž Štamulak, dr. Peter Merc, Denis Markun, Ana Kastelec, Dušan Debelak, Georges Al Medawar

 

Okrogla miza in gost presenečenja

Vsi predavatelji so na koncu soočili mnenja tudi na okrogli mizi, kjer so se posebej posvetili prihodu regulacije in davčni obravnavi kriptovalut. Tako dr. Merc kot ga. Kastelec sta bila mnenja, da mora priti do takšne regulacije, ki bo ščitila vlagatelje, a hkrati dovolila, da se potenciali tehnologije in podjetniške priložnosti lahko nemoteno razvijajo dalje. Obiskovalci dogodka so postavili največ vprašanj predvsem s področja davčne obravnave kriptovalut. Mnenje o trendu ter prihodnosti kriptovalut in tehnologije blockchain je s slušatelji podelil »gost presenečenja« iz tujine, Georges Al Medawar. Georges, ki je priznan mednarodni strokovnjak in svetovalec nekaj večjim ICO projektom, ocenjuje, da je trg kriptovalut šele na samem začetku in v precej zgodnji fazi. Ocenjuje tudi, da je tehnologija blockchain izjemno perspektivna in bo vsekakor spremenila precej načinov poslovanja, ki jih poznamo danes. Ob zaključku okrogle mize so se vsi predavatelji strinjali s tem, da imamo v Sloveniji veliko priložnost, da s pravo in primerno regulacijo postanemo »prijazna blockchain destinacija«, s čimer lahko privabimo veliko svetovnega kapitala in uspešne blockchain projekte.

 

Kaj so ICO projekti?

Posebej pozorno pa so se predavatelji dotaknili tudi tako imenovanih ICO-jev (Initial Coin Offering), ki pomenijo način zbiranja sredstev oz. pridobivanje kapitala start-up podjetij v kriptosvetu. Vse obiskovalce seminarja so opozorili na tveganja in pasti pri vlaganju v ICO-je in podelili tudi nekaj uporabnih nasvetov, kako varneje investirati v te projekte:

  • Kakšen problem, izziv rešuje projekt?
  • Kakšna je njihova rešitev?
  • Ekipa: preverite, kdo so in njihove reference (Linkedin)
  • Povezave s podjetji v in izven blockchaina
  • Road Map
  • Geografsko tveganje – lokacije!
  • Politična in pravna jurisdikcija

 

Decentralizirani sistemi bodo pomagali narediti človeka bolj neodvisnega          

V Inštitutu za neodvisnost se zavedamo priložnosti decentraliziranih sistemov, ki lahko človeku v prihodnosti omogočajo doseganje neodvisnosti na več področjih. A se na tej točki, ker smo v zgodnji fazi razvoja same tehnologije in trga kriptovalut, zavedamo tudi pasti in nevarnosti. V soboto smo jih uspešno predali naprej več kot 150 slušateljem. Naj velja nasvet: preden investirate v kriptovalute, investirajte v znanje.

 

Avtor članka: Inštitut za neodvisnost, Ljubljana