Kriptovalute ne odhajajo nikamor

Na področju kriptovalut in tehnologije blockchain se je v zadnjih mesecih dogajalo marsikaj zanimivega, kar se trenutno odraža tudi na rastočih cenah na trgu. Cene nekaterih kriptovalut so lepo okrevale, čeprav smo pri večini še vedno zelo oddaljeni od najvišjih cen, doseženih v decembru 2017. Torej, smo na začetku nekega novega rastočega trenda?

Bitcoin je nedolgo nazaj praznoval 11 let obstoja, s čimer zagotovo dokazuje, da bo ostal na trgu in da je tehnologija blockchain-a, ki ga poganja, zares revolucionarna.

Namreč, 11 let zatem, ko je Bitcoin ugledal luč sveta, še vedno velja:

 • da bo končno število Bitcoinov zgolj 21 milijonov,
 • da ni bil zabeležen noben vdor v njegovo tehnologijo,
 • da je tehnologija blockchain, ki je v ozadju, povsem odprta,
 • da se na vsake 8 do 10 minut ustvari ˝nov blok podatkov˝,
 • da Bitcoin ostaja decentraliziran,
 • da še vedno pridobiva na vrednosti. 

Bitcoin in tehnologija blockchain sta omogočila revolucionaren premik k novemu razumevanju financ in zaupanja! Seveda ni skrivnost, da se bodo cene kriptovalut gibale povsem v skladu s tem, kako in kdaj bo ta tehnologija široko sprejeta, ter regulirana. Namreč, šele takrat bodo na trg vstopali ˝največji˝, ki bodo premaknili trg tja, kamor si želijo vsi navdušenci na omenjenim naložbenim sektorjem. A naj vam ne uide v množici novic – v sektor kriptovalut ˝ta veliki˝ že vstopajo. In to danes!

Število miljonarjev na svetu – oktober 2019: 46,8 milijona

Število vseh izdanih Bitcoinov: 21 milijonov

Blockchain – revolucionarna tehnologija, ki pridobiva vse več simpatij

Po najnovejših podatkih uporaba tehnologije blockchain raste po celem svetu. Zagovorniki te tehnologije sicer neradi priznajo, da širjenje same tehnologije nikakor ni enakomerno povsod. Sprejetje in adaptacija tehnologije sta namreč povezana s številnimi dejavniki, vključno z razvojem infrastrukture, lokalnimi viri in predvsem regulacijo ter seveda odprtostjo vlad in držav. Sedanja in prihodnja ureditev ter predvsem odnos vladajočih elit do omenjene tehnologije namreč pospešuje ali zavira rast ˝start up˝ podjetij na tem področju. V Evropi so Švica, Malta ter Estonija sprejele poslovno prijazno ureditev do podjetij, ki se ukvarjajo z blockchain tehnologijo in že žanjejo prve uspehe, saj se na omenjena področja seli veliko število podjetij in perspektivnih programerjev.

Evropa je vsekakor med najbolj ˝blockhain prijaznimi regijami˝, a zelo aktivno se stvari premikajo tudi drugje po svetu, recimo na Bližnjem vzhodu (Združeni Arabski Emirati, Savdska Arabija in Oman trenutno razvoju lastnih kriptovalut namenjajo rekordno visoke zneske), na Kitajskem (blockchain tehnologija ostaja med top 5 prioritetami Kitajske vlade v prihodnosti), v ZDA (iščejo se rešitve za regulacijo trga), Latinski Ameriki ter tudi v Afriki.

Poročilo podjetja Deloitte razkriva, da bo Kitajska tudi v prihodnosti ostala na prvem mestu glede razvoja blockchain tehnologije, na drugem mestu ji bodo sledile ZDA!

Za zares široko sprejetost tehnologije in kriptovalut, kot naložbenega razreda, bo treba poenotiti ter regulirati stvari na svetovni ravni. Kajti, tehnologija blockchain je kot tehnologija povsem odvisna od drugih, že obstoječih tehnologij ter predvsem od današnjih poslovnih, družbenih in pravnih norm ter regulativ. Če želimo zares videti široko sprejetje po svetu (˝world adoption˝), bosta tehnologija ter zakonodaja morali najti primerno soglasje.

Švedska centralna banka prva na svetu testira svojo lastno kriptovaluto

Zanimiv primer, kako lahko zakonodaja napreduje hitro, ponuja Švedska. V letu 2019 je samo še 8 odstotkov vseh prebivalcev Švedske uporabljalo gotovino, danes so te številke še nekoliko nižje. Švedska zelo pogumno koraka v smer brezgotovinske družbe, saj je v določenih večjih mestih že danes skorajda nemogoče najti trgovine, ki bi še sprejemale gotovino.

Švedi so se navadili, da prav se stvari kupujejo izključno s karticami ter gotovine sploh ne uporabljajo več. Seveda ima ˝pregon gotovine˝ na Švedskem več vidikov, eden izmed najpomembnejših je vsekakor vedno večja kontrola ter nadzor.

Nacionalne kriptovalute, ki prihajajo, vsekakor ne bodo decentralizirane in neodvisne, kot je recimo Bitcoin!

Zato je bil naslednji korak, ki ga je naredila Švedska centralna banka, povsem pričakovan. Švedi so namreč v zadnjih dneh začeli s testiranjem kriptovalute, imenovane e-krona, s čimer so se povsem približali ustrezni izdaji digitalne valute centralne banke. Pilotni program naj bi deloval eno leto, do februarja 2021. Če bo projektu uspešen, lahko pričakujemo naslednji korak – da bi lahko kriptovaluta e-krona nadomestila vsa običajna plačila ter preostale bančne dejavnosti po vsej državi.

Švedska je tako zdaj druga država, takoj za Bahami, ki je predstavila resnično delujočo, lastno kriptovaluto. Seveda vemo, da omenjene kriptovalute, ki jih bodo izdajale države, nikakor niso decentralizirane, neodvisne, itn … A vseeno tovrstni projekti pomenijo pomemben premik naprej k širšemu sprejetju blockchain tehnologije.

Imajo kriptovalute še vedno potencial?

Glede na vse omenjene novosti in napredek pri uporabi kriptovalut ter blockchain tehnologije, lahko hitro povlečemo sklep, da imajo nekatere kriptovalute še vedno zares izjemen potencial rasti. In to vsekakor drži. Širše sprejetje ter prilivi institucionalnega denarja bosta zagotovo pozitivno vplivala na razvoj cen, a seveda ne bo odveč pozornost ter previdnost, saj je trg kriptovalut (poleg tega, da je nereguliran) še vedno izjemno nepredvidljiv, če nimate ustreznega znanja.

V zadnjem letu in pol je Bitcoin porasel iz 2.700 € na 12.000 € in se potem spustil vse do 5.800 €, trenutno pa se giblje okrog 9.000 €!

Trg kriptovalut, ravno zaradi ne-regulacije, še vedno nosi s seboj velika tveganja, a zaradi teh tveganj predstavlja tudi veliko priložnost. Pred vložkom v omenjeni trg se je potrebno držati osnovnih pravil:

 • svoje naložbe imejte razpršene – če ste dinamičen investitor, lahko de sredstev investirate tudi v kriptovalute,
 • v kriptovalute še vedno namenjajte zgolj znesek, ki ga lahko dolgoročno pogrešate ali izgubite,
 • aktivno upravljajte s tveganji in omejujte izgube,
 • aktivno upravljajte z dobički in realizirajte dobiček,
 • naredite domačo nalogo pri izboru kriptovalut ter se izogibajte ˝piramidnim shemam˝, ki se skrivajo za novimi kriptovalutami.

Ne glede na vse priložnosti se je treba zavedati, da sta tehnologija blockchain in z njo kriptovalute, v sami zgodnji fazi, torej v povojih. Vse tehnologije, ki so bile nekoč na začetku, so vlagateljem, če so bili investirani pravi čas, prinesle velike dobičke gledano dolgoročno.

Saj veste, koliko bi zaslužili, če bi v preteklosti, na samem začetku ˝bum-a pametnih telefonov˝ kupili delnice Appla po ceni 5 dolarjev in bi jih lahko recimo letos prodali za več kot 300 dolarjev! In to v samo 15-ih letih. Zelo podobno zna biti tudi s cenami najboljših kriptovalut. A to seveda še ne pomeni, da kratkoročnih tveganj ni, vsekakor so in jih je treba vzeti v obzir, preden investirate.

Trg kriptovalut namreč, gledano na vrhove, ki so jih kriptovalute dosegale decembra 2017, še vedno ponuja zelo dobre vstopne točke. Določene kriptovalute so namreč še vedno 80 ali celo 90 odstotkov pod svojo najvišje doseženo ceno v zgodovini in ponujajo edinstvene priložnosti, ki se načeloma pojavijo enkrat ali dvakrat v življenjskem obdobju povprečnega investitorja – če se trg seveda obrne v pravo smer.

12. maja 2020 se vnovič dogaja tako imenovani ˝Bitcoin halving˝

Že zelo kmalu pa bomo priča tudi posebnemu dogodku za kriptovalute. V začetku meseca maja se bo namreč zgodil tako imenovani ˝Bitcoin halving˝ ali prepolovitev novonastalih Bitcoin-ov. Dogodek, ki se je v dosedanjih 11-ih letih obstoja na trgu zgodil dvakrat. Po obeh dogodkih je cena omenjene kriptovalute zelo poskočila. Leta 2012 je po prepolovitvi Bitcoin porasel za 9.417 odstotkov, leta 2016 pa je po prepolovitvi je Bitcoin porasel za 2.936 % odstotkov.

Mnogi menijo, da gre za enega najbolj pomembnih dogodkov na trgu kriptovalut, saj se s tem opravičuje in dokazuje prednosti Bitcoina in nekaterih kriptovalut v primerjavi z današnjim sistemom ˝fiat denarja˝ brez kritja in brez omejitev za tiskanje. Vsekakor dogodek, ki bo kmalu ˝vkalkuliran˝ tudi v ceno Bitcoina na borzi. Ali bo porasla toliko, kot je v preteklosti? Na to bo odgovorila zgolj bližnja prihodnost. Varno investiranje!

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, www.cresus.si

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >