Novoletne zaobljube in kako se jih držati

Največkrat si za novo leto postavimo nove cilje in zaobljubimo, da bomo v tem letu pa res naredili spremembe. Nehali z razvadami, več telovadili, spremenili prehrano, več zaslužili, se bolje razumeli s partnerjem itd. potem pa, kot pravi statistika ugotovimo, da nas po navadi v zelo kratkem času mine vse to navdušenje, s katerim smo se sprememb 1. 1. tako vneto lotili. Zakaj se nam to dogaja in kako lahko svoje zaobljube resnično izpolnimo?

Napake, ki jih počnemo

Zastavimo si previsoke cilje in želimo vse cilje doseči takoj. Naši možgani so se navadili rutin in ritma, zato ne marajo, da se pri nas dogajajo hitre in velike spremembe. Pomembno je torej, da si ne zastavimo ciljev, kot so: vsak dan bom pretekel 10 km, do tega dne pa smo pretekli skupaj to razdaljo, ampak da se lotimo sprememb počasi. Če nismo tekli nekaj mesecev ali let, s tako zahtevnim ciljem seveda ne začnemo.

Druga napaka, ki jo tudi pogosto naredimo, je, da dovolimo svojim mislim, da nam govorijo, da se nam ne ljubi, da je pretežko, zakaj smo si zastavili takšne cilje ipd. Zato je pomembno, da na naše novoletne zaobljube in spremembe, ki jih želimo narediti začnemo gledati pozitivno in si morda rečemo stvari, kot so: kako se bom počutil dobro po tem sprehodu ali pa kako bo dobro delo tole zdravo kosilo za našo dolgoročno zdravje.

Korak za korakom

Spremembe, ki bi jih radi dosegli, se morate lotiti z majhnimi koraki, zato da vaši možgani ne zaznajo teh sprememb kot grožnjo. Smotrno je torej, da najprej začnete morda vaše nove dejavnosti 1x na teden, potem 2x itd…, torej, da ste zmerni, tako postopoma učite vaše možgane, da je to dobro za vas, prav tako pa s tem skrbite, da se počutite dobro. Nobena sprememba ne bo ostala, če se boste ob njej počutili slabo, enako pomembni kot sprememba so tudi naši občutki.

Nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili za to, da boste svoje novoletne zaobljube res uresničili:

  • Začnite z majhnimi koraki.
  • Imejte pozitiven pogled na spremembe.
  • Uvedite afirmacije v naš vsak dan.
  • Veselite se novih dosežkov.

Za leto 2020 pravijo, da bo čudovito leto za doseganje vseh naših ciljev, zato se jih lotimo zmerno, ker jih bomo le na tak način res dosegli.

Srečno!

Saša Einsiedler, licencirana trenerka uspešnosti po Jacku Canfieldu, mednarodna trenerka Persolog® osebnostni profil – DISK®, komunikacijska trenerka in svetovalka, mediatorka in licencirani DreamBuilder coach.