“Otrok se nauči hoditi” – ali “sodelovati”

Vedno znova in znova se mi dogaja, da mi udeleženci na mojih seminarjih, delavnicah, treningih in coachingih rečejo, da se želijo naučiti trikov, kako enostavno in čim prej doseči svoje cilje. Seveda se v takih situacijah nasmejim. Gre namreč za velik nesporazum.

Hipnoza, samohipnoza in meditacija lahko sicer pri tem pomagajo, da lažje, enostavneje in hitreje dosežete svoje cilje. Še posebej vas lahko podpira pri tem, da pridobite več samozaupanja, samozavesti, se osvobodite omejujočih strahov, zmanjšate stres, se uspešneje učite, več in kvalitetneje spite, v istem času dosežete boljše rezultate, pridobite ponovno več energije in življenjske radosti itd… večino tega zares lahko s pomočjo hipnoze, samohipnoze in meditacije dosežete hitreje, kot s katerimi drugimi metodami, tehnikami in pristopi.

Vse našteto pa ni nič magičnega ali čarobnega. Ne gre pričakovati, da se nekdo v trenutku iz prestrašenega zajčka spremeni v tekmovalnega, samozavestnega tigra. Ali iz človeka, ki ga muči kronična nespečnost, čez noč postane zaspanček. Ne pridem do vsakega udeleženca posebej, zamahnem nad njim z roko in rečem “abrakadabra” in se tako vsak problem dosmrtno razreši.

V tem primeru ne bil transolucijski coach in coach hipnoze, temveč čudežnik. Hipnoze, samohipnoze in meditacije se ne da naučiti v trenutku, to je učni proces! Za učenje pa je potreben čas, vztrajnost in disciplina. Marsikdaj tudi pogum. Nič od tega se do danes ni spremenilo, le dejstvo, da smo ljudje vedno bolj neučakani!

V primeru, da sodite med tiste posameznike, ki resnično želite v življenju nekaj spremeniti, se ne boste izognili temu, da se aktivno soočite s stvarmi, pa naj so še tako neprijetne in velikokrat boleče. Vse ostalo so le (neizpolnjene) sanje. Stvari je treba testirati in ja – učiti se! Pri takšnih izzivih se postavlja pomembno vprašanje, ki ga večkrat zanemarimo: Kako kaj vrednotite? Namesto da rečete: “Ojoj, to pa je zelo naporno, nimam volje niti poskusiti, tako vem, da mi ne bo uspelo!”, preoblikujte to vrednotenje v: “naloge se bom lotil korak za korakom in pri vsakem koraku bom užival! Vsak korak pomeni del procesa učenja in za to si bom dal dovolj časa!”

Karkoli od omenjenega boste preizkusili, deluje hipnotično. Kasneje boste seveda dodali svoje osebne sugestije, vezane na vaše teme in situacije, ki jih želite spremeniti.

To boste lahko naredili sami ali skupaj z menoj na enem od dogodkov ali individualno. Zakaj po navadi delamo vaje najprej brez konkretne vsebine? Iz preprostega razloga. Naš nezavedni um se mora namreč najprej privaditi, da z njim komuniciramo – predvsem, da mu prisluhnemo! Marsikdo med nami se je tega namreč zaradi neracionalnosti odvadil, da ne rečem »odučil«.

Pomislite samo, kolikokrat vam je vaš nezavedni um sporočil, da je recimo čas, da spijete kozarec vode, ali da ležete v posteljo, saj je vaše telo izčrpano in na koncu z energijo, a vaš zavedni um je to ignoriral, saj je bil on sredi gledanja napetega filma, reševanja zahtevnih poklicnih situacij, ki jih je potrebno zaključiti! Kako pogosto ste nezavedno potisnili v ozadje vaše zavesti neki neprijeten občutek, da je bolje, da recimo z nekimi ljudmi ne bi začeli sodelovati in se je kasneje izkazalo za pravilno. Vaš nezavedni um si odlično zapomni, vsakič, ko ga ignorirate in se vedno bolj pritaji.

Da ga ponovno prebuditi in začnete z njim sodelovati in komunicirati, je čas zelo pomemben dejavnik. Pri tem želim posebej omeniti eno stvar, ki je žal v zadnjih letih prišla popolnoma iz mode: potrpežljivost!!! Marsikdaj nam stvari ne uspejo pri prvem poskusu. Po navadi ne. Na tem mestu vas povabim, predstavljajte si otroka, ki se uči hoditi. Vsi ob njem in z njim se veselimo, saj opazujemo otroka, ki se prvič v svojem življenju postavlja na svoje noge in pri tem nastane “eksplozija” zadovoljstva. A potem se zgodi, da naredi svoj prvi korak in – bum – pade na nos. Kakšna je naša reakcija, kot odraslih, v takem trenutku? Ja, res je: “ pridi, pomagal ti bom, da vstaneš, saj ti to zmoreš! Enostavno boš naredil naslednji korak, daj no, še en korak in… še enega!”

Otrok se tako pred nami nezanesljivo pozibava na svojih nogah, ponovno pade in mi mu znova rečemo: “Dobro je, vstani, gremo naprej!” Pri tem se vedno znova in znova razveselimo vsakega novega koraka, ki ga otrok naredi. Takrat se tudi zavedamo: Ni videti ravno najlepše, a na ta način se bo otrok zagotovo zelo hitro naučil samostojno hoditi. To ga bo spremljalo skozi vse življenje.

Noben zdravo razmišljajoč odrasel ne bo rekel otroku, ki se prvič postavi na lastne noge in po nekaj korakih ponovno obsedi na zadnjici ali na vseh štirih: “Ah, najbolje je, da kar ostaneš na tleh. Veš, hoja je tako zelo nevarna, lahko stopiš na cesto, kjer te povozi avto. Bolje, da sediš. Še bolje je, da se kar uležeš, tako ti bo še bolj prijetno. Tako si najbolj varen!” Zagotovo nikoli ne rečemo otroku.

Sedaj pa pozor – povabim vas, pomislite, kako se včasih vi pogovarjate sami s seboj? Odrasli smo namreč pogosto nagnjeni k temu, da smo sami do sebe zelo nestrpni. Če pri nas nekaj ne deluje v trenutku, so oglasi neprijeten notranji glas, ki se dere na nas: “Bolje, da sediš, tako in tako ti ne bo uspelo, bolje, da sploh ne začneš!” Prosim vas, ne dovolite sebi, da se ujamete v takšno zanko. Ni pomembno česa se morate najprej odučiti in za tem naučiti na novo, ni pomembno, kaj sicer počnete v življenju – pogovarjajte se sami s seboj kot z otrokom, ki se uči hoditi. Vedno znova in znova…

Zapomnite si to misel: Otrok se uči hoditi! Za to boste nagrajeni – z nepričakovanimi novimi izkušnjami in prej kot slej tudi z novim znanjem in sposobnostmi!!!

Čas, ki ga namenite novemu znanju, ni nikoli zapravljen. Je odlična investicija. Prav to je zanimivo in vznemirljivo. To je natančno to, kar dela hipnozo, samohipnozo in meditacijo tako privlačno! Vi ste postavljeni v središče dogajanja in ste vedno bolj pripravljeni in sposobni za komunikacijo z vašim nezavednim umom. Hipnotično!

Prav zato gre pri vsej stvari. Precej korakov ste še na poti oddaljeni od svojega željnega cilja, a sedaj je vsak korak čudovita izkušnja. Vsak posamezni ritual ima takojšnje delovanje na vaš um in posledično na telo. Zraven tega se tudi sami sebe vedno bolje in bolje spoznavate – odkrivate svojo notranjo pokrajino, takrat in tako, kot vi to želite. Torej, kaj ste ugotovili? Ne samo učiti se, predvsem kot zapisano v naslovu – sodelovati!!!

Poznate tudi besedo testiranje? Kako pogosto to počnete? Testirajte, kakšne in katere vizualizacije so primerne za vas in s katerimi vajami lahko najenostavneje zaustavite vrtiljak vaših misli. Vesel bom, da se kdaj srečamo na kakšnem od mojih dogodkov in to preizkusimo skupaj. To je za nadaljevanje procesa komunikacije z vašim nezavednim umom zelo pomembno dejstvo. Bolj natančno, kot ugotovite, kašna je vaša moč predstavljana in česa je vse zmožna, lažje, hitreje in enostavneje boste dostopali do vašega nezavednega uma.

Ne imejte izgovora, da nimate časa – izkoristite čas med stanjem v zastoju na cesti, pri čakanju na avtobus ali vlak, zvečer, preden ležete v posteljo, zjutraj, ko vstanete, med odmorom v službi… Najdite si svoje najprimernejše metode, ki vam zares odgovarjajo in vadite vsakodnevno. Naučite se imeti potrpljenje sami s seboj! Kdo ga bo imel, če ne vi sami! Kmalu se boste naučili zaustaviti vaše misli in takrat bo to pomenilo prosto pot za vaše sugestije. Pot vašega novega življenja – kreirajte si svojo novo sedanjost!

Silvester Kmetič, poslovni trener in svetovalec, transolucijski coach, NLP coach, hipnoterapevt in podjetnik s 30 leti izkušenj.

Silvestru boste lahko v živo prisluhnili na našem celodnevnem dogodku Prvi koraki do neodvisnosti, v soboto, 12. septembra 2020. Dogodek bo potekal interaktivno online.

Čas, ki ga namenite novemu znanju, ni nikoli zapravljen. Je odlična investicija!

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA