Radost kot protiutež depresiji

V življenju lahko zaradi različnih prelomnih dogodkov in težjih situacij izgubimo zanimanje in veselje do življenja. Postanemo depresivni. V to nas lahko vodijo večji dogodki, kot so bolezen, travma, izguba službe ali bližnjega, rojstvo otroka ali pa dolgotrajne preobremenitve, ki jim nismo več kos. Zavedati se moramo, da je depresija oz. dolgotrajno depresivno razpoloženje duševna motnja, pri kateri pride do sprememb v možganih in do sprememb v čustovanju, doživljanju in vedenju.

Človek v takem stanju potrebuje strokovno pomoč. Marsikdo pa se v življenju sooča z začasnimi motnjami razpoloženja, kar ni bolezen (kot je depresija), še vedno pa ima lahko zelo velik vpliv na naše življenje. Ta članek je torej posvečen trenutkom, ko se oddaljimo od sebe, se počutimo žalostni, potrti ali prazni. Ponuja nekaj idej za ponovno povezavo z radostjo, lastno sposobnostjo za veselje in užitek in s tem navigacijo stran od depresije.

Najprej poskrbimo zase!

Če želimo biti polno prisotni za druge ljudi, moramo to najprej storiti zase. Zagotovimo si hrano, ki nas napolni z energijo in omogoča lahkotnost in živost. Zagotovimo si dovolj tekočine in razteg telesa, ko čutimo, da nekaj v telesu stagnira. Včasih potrebujemo aktivni oddih na svežem zraku.

Dovolimo, zagotovimo in vzemimo si dovolj časa zase, da lahko ohranjamo notranji mir in jasnost. Ta mir je pogosto povezan tudi z jasno in iskreno komunikacijo. Poskrbeti zase pomeni vzeti si čas za oddih ali počitek, vsaj takrat, ko prepoznamo znake preobremenitve, utrujenosti, izčrpanosti ali nezadovoljstva. To vključuje dobro poznavanje sebe, da te znake lahko prepoznamo dovolj zgodaj. Ali prepoznate, kdaj se morate ustaviti? Kaj za vas pomeni, da poskrbite za svoje zdravje?

Postavimo zdrave meje!

Psihična ali fizična izčrpanost ter nezadovoljstvo (depresija) je običajno skrajni signal, da smo se preveč razdali in oddaljili od sebe in stvari, ki nas izpopolnjujejo. Na to ima velik vpliv čemu v svojem življenju rečemo »da« in čemu rečemo »ne«. Morda odločitev ni vedno odvisna le od nas samih, vendar pa je vedno prostor nekje v življenju, kjer lahko rečemo DA samemu sebi, namesto da se spravimo v situacijo, kjer ne želimo biti.

Morda je to odnos, kjer nas drugi človek uporabi za to, da strese na nas svoje probleme. Morda je to situacija kjer moramo vedno mi nekaj narediti in nikoli ne izrazimo, da tega več ne želimo. Naša človeška pravica je, da rečemo »ne«, ko stvari posegajo v naše počutje, zdravje ali pa v naš prostor zase.

Bodimo iskreni do sebe!

Postavljanje zdravih meja in skrbi zase se začne z iskrenostjo do sebe. Do sebe moramo biti iskreni v tem, kaj so naše potrebe in kaj želimo oziroma česa ne želimo. Pomembno si je občasno vzeti čas zase, zapisati svoje misli in dobiti jasnost glede lastnih potreb (vrednost, želja). Kaj želite? Kje ste in kam greste?

Nekaj preostalih vprašanj, ki lahko pomagajo ponovno nastaviti kompas:

  • Kaj potrebujete, da se počutite dobro, polno in zadovoljno v svojem življenju?
  • Katere so majhne stvari, ki jih lahko naredite vsak dan in imajo na vas res pozitiven učinek?
  • Je to bolj zavestno dihanje, čas samo zase, nekaj svežega zraka vsak dan?
  • Morda na vas pozitivno deluje, da greste vsak konec tedna v hribe ali pa, da namenite več časa nežnosti in intimnosti svojem partnerskem odnosu.
  • Kje in s kom se počutite sprejete in kaj vas polni?
  • Kje ste lahko odprti in srčni?

Sprememba zunaj se vedno začne znotraj!

Velikokrat čakamo, da se ljudje okoli nas spremenijo. Pa žal to nikoli ne deluje, čeprav bi bilo najlažje, kajne? “Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu”, je poznan in zelo resničen rek. Ta sprememba se začne z iskrenostjo do sebe v tem, kaj potrebujemo za to, da se bomo dobro počutili in dosegali svoje cilje lažje, lahkotneje in prepojeno z radostjo življenja. Spremembe so mogoče, a od nas zahtevajo vztrajnost, postopnost in zaupanje vase. Najboljše vodilo pri tem je majhen korak za korakom.

Ustvarimo si življenje, ki ga želimo živeti

Vsakdo ima obdobja, ko radost ponikne in se skrije. Običajno to sovpada z nezadovoljstvom, obremenjenostjo, gledanjem na svet kot na težavo ali trpljenje. V skrajnih primerih lahko pride tudi do depresije. Trpljenje je zelo zasidrano v našem narodu, zato je še bolj pomembno, da se zavedamo, da imamo vsi ljudje v sebi moč kreacije.

Zakaj ne bi te moči vzeli nazaj v svoje roke? Samo mi smo namreč tisti, ki si lahko kreiramo življenje, ki ga želimo živeti. Zavedajmo se tega svojega potenciala in ga začnimo živeti! Sprašujmo sami sebe, kaj nas ohrani v ravnovesju, v katero smer želimo rasti, se razvijati in se radostiti. Naj bo radost pravilo in ne izjema!

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode