RAVNOVESJE je sprejeti NEGOTOVOST

Negotovost in ravnovesje sta med bolj uporabljanimi besedami ta čas. Nihče ne ve, kaj bo s korono, koliko časa bo trajalo, kakšne bodo posledice, bomo še imeli delo, bomo lahko preživljali sebe in svoje družine, se bomo še kdaj lahko sproščeno gibali, objemali? Negotovost…

In hkrati so revije in spletni portali polni besed o tem, da je potrebno najti ravnovesje in biti v miru, če želimo ohraniti zdravo pamet in seveda svoje zdravje.

Kako to dvoje »spraviti pod isto streho«?

Negotovost je za naš um nekaj najstrašnejšega. To je stanje, ko je vse telo ves čas v pripravljenosti, da vključi mehanizem preživetja-ali boj, beg ali zamrznitev. V negotovosti človek ne razmišlja o tem, kako hvaležen je, da ima streho nad glavo, pitno vodo, čudovito naravo, ljudi, ki jih ima rad… V negotovosti je fokus na BITI-NE BITI. Takrat je vse telo v pripravljenosti za preživetje, vsa energija je usmerjena k iskanju rešitev. In takrat se vse funkcije v telesu, ki niso prvotnega pomena za preživetje, izključijo. To pomeni, da telo takrat ne opravlja svojih čudovitih lastnosti samozdravljenja. Rane se celijo počasneje, poslabša oz. upočasni se prebava, odpadne snovi se počasneje izločajo iz telesa… Skratka, če takšno stanje traja dlje časa, se začne to poznati na našem zdravju.

A kako biti GOTOV v tem negotovem času? Kako biti v RAVNOVESJU?

Tu se zgodi veliki preobrat. Edina gotovost v našem življenju, poleg smrti, je negotovost. Kaj to pomeni?

To pomeni, da je človek bitje rasti, gibanja, sprememb. Ves čas se vse spreminja. In nič ni, kot je bilo, nič ne bo, kot je. Kdo je že rekel, da »nihče ne stopi dvakrat v isto reko, ker to ni več ista reka, pa tudi sam ni več isti človek«? Heraklit je bil, že več kot 400 let pred našim štetjem. Ker ves čas se vse spreminja.

No, to spreminjanje pa ni všeč našemu umu, ta ima rad rituale, ponavljanje, iste poti, iste misli, isti način delovanja. Na ta način se počuti varnega. Če je takšna preživetvena taktika delovala nekoč, bo še zdaj, si misli. Ampak…

Tudi v času, ko se nam o koroni še sanjalo ni, so se te spremembe dogajale in bili smo pod stresom, gledali na uro, hiteli, se jezili, obžalovali, bili v strahu… Naš um je bil ves čas na preži. Negotovost v odnosih, pri vzgoji otrok, negotovost in dvom o lastnih sposobnosti, svoji vrednosti… Vse to nam je poznano. Se ob tem človek lahko počuti dobro? Je lahko 100% zdrav, srečen in zadovoljen? Dvomim.

Čas korone pa je situacijo le še zaostril. Še več strahu, še več negotovosti, jeze in celo agresije.

Rada imam rešitve, ker rada svojemu umu privoščim počitek od beganja med različnimi možnimi scenariji. To namreč krade energijo telesu. To nam krade zdravje, miren spanec, to nam ruši lepe odnose. Zato se vsak dan vprašam – na kaj lahko vplivam? Lahko vplivam na to, kako dolgo ne bomo mogli prehajati med občinami? Ne. Lahko vplivam na to, kdaj se bo znova vzpostavil normalen letalski promet? Ne. Lahko vplivam na to, koliko elektronskih sporočil bom poslala potencialnim naročnikom? Da.

Svojemu umu dovolimo, da si malce odpočije. Mrzlično razmišljanje o vseh področjih, kjer vlada kup negotovosti nas na dolgi rok dobesedno ubija. Rešujmo in razmišljajo o stvareh, na katere imamo vpliv. Se lahko odločimo, kolikokrat bomo danes svojemu otroku povedali, da je čudovit in da ga imamo radi? Da. Se lahko odločimo, ali bomo pospravili kup perila ali ne? Lahko se odločimo. Ker JAZ določam svojemu umu, kaj naj misli. JAZ sem tista, ki ga zaposlim.

Zdaj pa k ravnovesju…

Ravnovesje je, ko sprejmeš dejstvo, da je življenje ena sama sprememba. Da je življenje lahko negotovost, če ga želiš videti tako. Lahko je ena sama drama. Lahko je trpljenje in bolezen in žalost ter obup. Lahko pa ni vse to. Sprejeti dejstvo, da negotovost JE in najti v tem steber gotovosti, je odrešujoče.

V tem času je zato dobro imeti jasno dnevno rutino, ponavljajoče rituale, najti čas zase (tudi če imate družino in majhne otroke) in zavestno izbirati misli. Da um ne bo norel od hudega in vi z njim!

Saša Einsiedler, licencirana trenerka uspešnosti po Jacku Canfieldu, mednarodna trenerka Persolog® osebnostni profil – DISK®, komunikacijska trenerka in svetovalka, mediatorka, licencirani DreamBuilder coach.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >