S pasivnimi prihodki do finančne svobode

Pasivni prihodek. To je situacija, kjer dobivamo denar, nek prihodek, brez, da bi za to potrebovali vložiti veliko našega truda ali časa. Pasivni prihodki so za tiste, ki morajo aktivno delati, da dobijo denar, zelo privlačna opcija. In s pravilnim načrtovanjem je pot do pasivnih prihodkov lahko zelo enostavna ter povsem dosegljiva.

Osnovna ideja pasivnih prihodkov je ta, da se mora najprej investirati čas in predvsem denar. Če gre potem vse, kot mora (posel ali investicije), je v nadaljevanju zgodbe potrebno vlagati vedno manj časa, denarja pa mogoče sploh ne več, saj že priteka v obliki pasivnih prihodkov. Zelo praktičen primer: če ste danes naložili 10.000 €, ki vam na leto prinesejo 10 odstotni donos, potem vsako leto dobite dodatnih 1.000 € na prvotnih vloženih 10.000 € – omenjeni donos, 1.000 €, je lep primer pasivnih prihodkov.

V omenjenem članku ne bomo razglabljali o možnosti postavitve poslovnih priložnosti, ki prinašajo pasivne prihodke, ampak se bomo zgolj osredotočili na investicije. Če imate namreč v investicijah dovolj veliko denarja, lahko donos v obliki obresti, dividend, najemnin, itn… prinaša zavidljive pasivne prihodke na mesečnem ali letnem nivoju. Seveda pa morate vedeti, katere investicije izbrati za zanesljiv in konstanten prihodek, a še pred tem morate zelo dobro vedeti, kako sploh ustvariti nekaj denarja, ki lahko potem dela za vas.

7 najpomembnejših napotkov za investiranje

Poleg spodaj omenjenih 7 napotkov za uspešno investiranje se mora vsak posameznik zavedati, da nihče, niti najuspešnejši investitorji, niso obogateli čez noč. Za to, da dobro spoznate delovanje finančnega sveta in svoje osebnosti (psihološki profil vlagatelja), potrebujete predvsem čas in potrpežljivost. Brez omenjenih dveh vrednot ne investirajte, ker boste kratkoročno lahko razočarani. Če želite z investiranjem doseči nekaj velikega, potem mi verjemite, da morate v to vložiti tudi veliko truda, odrekanja in predvsem – še enkrat – potrpežljivosti.

Ko boste začeli z investiranjem, vsekakor upoštevajte sledečih 7 napotkov:

Začnite s tem, da določite finančni cilj

Uspešno investiranje je dolgo potovanje in nikakor ne enodnevni izlet. Zato se morate na to pripraviti, predvsem pa vedeti, kam želite priti. Zato v začetku absolutno določite svoje prioritetne finančne želje ter cilje, jih ovrednotite (koliko sredstev takrat potrebujete) in izračunajte, koliko morate pričeti z varčevanjem v enkratnem znesku in koliko dodajati mesečno, da boste omenjene cilje dosegli takrat, ko si to želite sami.

Spoznajte osnovne zakonitosti finančnih trgov

Vsekakor najprej investirajte vase, v svoje znanje. Preberite nekaj knjig na temo investiranja, udeležite se kakšne delavnice, preučite kakšne dobre videe na internetu, karkoli. Pridobiti morate znanje osnovnih zakonitosti na finančnih trgih (razpršenost, optimizacija portfeljev, itn…) ter ob tem vedno znova dobro preveriti stroškovno komponento pri investiranju in stopnjo tveganja. Upoštevajte modrosti tistih, ki so pri investiranju uspešni in vsekakor ˝naštudirajte˝ njihov ˝mindset˝.

Določite vašo investicijsko strategijo

Vsak posameznik je pri investiranju zgodba zase, zato je pomembno, da vsak zase izdela svojo investicijsko strategijo. Najprej se morate spoznati in ugotoviti, kakšen tip vlagatelja ste? Konzervativen, dinamičen ali špekulativen? Vsak tip vlagatelja bo imel drugačno investicijsko strategijo, ki ga bo peljala do cilja, če bo discipliniran in se bo držal primerne razpršitve.

Spoznajte vse prednosti in slabosti vaših investicij

Ne obstajajo naložbe, ki bi imele samo prednosti in ne obstajajo ˝zelo varne˝ naložbe, ki bi bile povsem brez tveganja, a z ˝nadpovprečnim letnim donosom˝. Vse, kar veliko obeta, načeloma skriva tudi veliko tveganj. Bodite pozorni predvsem tudi na stroškovni del vaših investicij, saj so načeloma stroški tisti, ki odnesejo precej lep del težko prisluženih donosov.

Najdite pravo razmerje med tveganjem in varnostjo

Stava na enega konja je lahko uspešna, a veliko več uspeha – z manj stresa, seveda – se da doseči s primerno razpršitvijo tako med tvegane kot manj tvegane naložbe. Glede na vašo investicijsko strategijo – o kateri smo govorili zgoraj – morate vedeti, kakšen odstotek vaših investicij bo namenjen bolj tveganim in kakšen odstotek manj tveganim naložbam. Razmerje, ki se določi na začetku investiranja, je potrebno najmanj enkrat letno preveriti in prilagoditi portfelj.

Investirajte dolgoročno

Če niste na finančnih trgih zato, da bi investirali dolgoročno in pričeli žeti pasivne prihodke v roku 7 do 10 let, potem bolje, da niti ne začnete z investiranjem. Disciplinirano se držati svoje investicijske strategije, se učiti in potrpežljivo čakati, zares ne zveni najbolj privlačno. A ravno to je tisto najpomembnejše, kar loči uspešne investitorje od ostalih – čas in potrpežljivost.

Bodite pripravljeni, da se učite – vseskozi!

Nihče ne ve vsega. Ne glede na napovedi in pričakovanja na trgu, je ena stvar gotova: trgi so lahko tudi nestanovitni. Uspešen vlagatelj sprejema proces učenja in ve, da bo uspešna investicijska pot dolga. Včasih vam bo trg pokazal, da nimate prav. Takrat se morate biti pripravljeni učiti in ponižno sprejeti lekcijo. Ter naslednjič narediti bolje!

Najboljše investicije za pasivne prihodke

Med najboljše opcije za ustvarjanje pasivnih prihodkov z investicijami še vedno spadajo:

Nepremičnine – Kljub vzponom in padcem še vedno ostajajo prednostna izbira za vlagatelje, ki hočejo doseči dober pasiven prihodek. Tisti, ki danes nimate za celotno investicijo v eno nepremičnino, lahko pričnete super pasivni prihodek ustvarjati z vlaganjem v nepremičninske ETF sklade, ki izplačujejo tudi do 90 odstotkov svojih prihodkov z najemninami –dividendni donosi nekaterih najboljših ETF skladov iz tega področja dosegajo med 5 do 7 odstotni letni donos.

Medsebojno posojanje – ˝P2P LANDING˝ – omenjena industrija, čeprav je večina ne pozna, je stara nekaj več kot desetletje, in trg narašča. Glede na donose je medsebojno posojanje lahko donosno, predvsem za vlagatelje, ki so pripravljeni prevzemati nekoliko več tveganja. Posojila namreč vlagateljem izplačajo določen znesek obresti – večje, kot je tveganje, več obresti lahko prejmete. Povprečni donosi tukaj se gibljejo med 5 in 12 odstotki letno.

Dividende od delnic – dividende so načeloma najlažji način za ustvarjanje pasivnih prihodkov. Ker ste lastnik neke delnice oziroma podjetja, ste konec leta nagrajeni glede na uspešno poslovanje v obliki izplačila dividend. Omenjeni pasivni prihodek lahko nekdo porablja sproti ali pa denar namenja za nakupe novih delnic, s čimer vsako leto povečuje tudi prihodek od dividend. Pri odločitvi, v katero podjetje zaupati sredstva za prejemanje dividend, morate biti pozorni in poznati celotno poslovanje podjetja, preden se odločite za investicijo.

Indeksni skladi – omenjeni skladi so zasnovani tako, da odražajo oziroma sledijo uspešnosti nekega indeksa, ki ga zasledujejo. Ker so pasivno upravljani, vrednosti papirji pa se v skladih ne spreminjajo, imajo zelo nizke stroške s primerljivimi naložbenimi opcijami. Poleg potencialnih kapitalskih dobičkov pa ima kar nekaj indeksnih skladov tudi izjemno dobre dividende donose, ki naredijo investicije v omenjene sklade še bolj privlačne.

Pasivni prihodki so prvi korak do finančne svobode

Če želite prejemati vsak mesec 1.000 € pasivnih prihodkov potrebujete imeti na strani vsaj 120.000 € glavnice, ki vsako leto zraste za 10 odstotkov. Če je omenjena glavnica naložena bolj konzervativno, pa mora biti višja, če želite enak mesečni pasivni prihodek. Pasivni prihodki vam omogočajo finančno svobodo, saj za omenjeni denar potem ne potrebujete vlagati več toliko – tako denarja kot časa – kot ste morali to početi na začetku. A vsekakor ste morali na celotni poti investiranja upoštevati disciplino, čas in potrpežljivost. Če teh treh dejavnikov ne upoštevate, ne boste nikoli dosegli finančne svobode.

Matjaž Štamulak, investicijski in finančni svetovalec, www.cresus.si

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >