Silvestrske in novoletne zaobljube

Kdo med vami si je že kdaj v življenju zastavil silvestrske zaobljube in jih začel prakticirati s prvim dnem novega leta? Dolgoletna praksa pri veliko ljudeh. Izgleda pa nekako tako.

Seznam želja za silvestrovo je obdelan, saj se bliža naslednji dan hrepenenja, preobremenjenega s pričakovanji. Ko se koledar izteče, ko ura odbije polnoč, ko se zgodi silvestrski poljub, se dobri nameni povečajo.

To je kot razprodaja: vse mora iti ven, vse mora biti drugače.

Na silvestrovo se dajo zaobljube: več zelenjave, več športa, prijaznejši do najdražjih … Drugi se želijo naučiti tujega jezika, rezervirati plesne tečaje ali oditi na kak sanjski otok …

Žal pa velja: kjer ni prave volje in dovolj velikega ZAKAJ, običajno ni poti. Dve tretjini takšnih sklepov in zaobljub sploh ne vzdrži do konca januarja.

“Skorajda ni ljudi, ki se nikoli niso odločili  česa spremeniti za silvestrovo,” pravi Dieter Frey, socialni psiholog z univerze Ludwig Maximilians v Münchnu. “Nekateri imajo trdne načrte, drugi se umirijo – toda 30 do 40 odstotkov jih namerava vsako leto nekaj spremeniti.”

Ljudje imajo ideale, želje, sanje in na neki točki boleče občutijo, da je resničnost videti drugače. Če se boste v ogledalu videli le od prsi navzgor, kot starogrški kipi, ne boste tako hitro opazili veličine svojega trebuha. Toda na neki točki ni mogoče spregledati vrzeli med željo in realnostjo.

Kaj in kako narediti, da smo uspešni?

Odločitve, da bi nekaj spremenili na bolje, pogosto propadejo. Sodobno potrošništvo in marketinška industrija so ustvarili dejstva in pogoje, da si ljudje iz leta v leto želijo isto – in tega ne realizirajo.

Nič se ne prodaja bolje kot diete in kuharske knjige. Ljudje iščejo in si želijo »instant« rešitve. A nobeno hipotekarnih posojil ne poteče, dokler niso poravnane vse finančne obveznosti. Velja načelo začaranega kroga. Slabši in površnejši, kot je bil plan, slabša je realizacija,”

V večini takšnih primerov prvi poskusi ne uspejo in ljudje obupajo. Upoštevati bi bilo treba le pravila in sisteme. Eno takšnih pravil je – pravilo majhnih korakov: bolje spremeniti 100 stvari za en odstotek kot navado za 100 odstotkov. Pa še en nasvet. Ne poskušajte spreminjati preveč stvari naenkrat – eno po eno. Pomislite na to, da majhne spremembe v začetku, v primeru kontinuiranega ponavljanja prinesejo velike spremembe.

Poleg tega odloča motivacija. »V to moraš vložiti srce in dušo, nekaj si moraš zares želeti, ali imeti dovolj veliko bolečino.

Saj verjetno poznate tisto znano Freudovo misel: »Človeški možgani so pripravljeni narediti veliko več, da ubežijo bolečini, kot pa hitijo k užitku!«

Končni rezultat vam morajo biti izjemno pomemben, sicer boste hitro obupali.” Sprememba moral biti tudi pozitivna. Tisti, ki v športu npr. vidijo predvsem mučenje, tudi v letu 2022 skoraj zagotovo ne bodo uspešni. Če po drugi strani na to gledajo kot na prijeten podvig, je večja verjetnost, da bodo uspeli.

Nagrade pomagajo kot tudi opomniki in javne zaobljube. Torej povejte to čim več ljudem.

Navsezadnje gre tudi za precejšnjo mero pragmatizma: ali je potovanje na kakšno eksotično destinacijo časovno in finančno ter glede na zdravstveno situacijo sploh realno? Kje je vrzel za jezikovni tečaj in kdaj naj tečem?

Brez konkretnih akcijskih načrtov dobre želje nimajo možnosti, da postanejo realizirani cilji. Šele ko so pogoji za uresničevanje pravi, se pojavi občutek samo učinkovitosti: zmorem, hočem in od mene je odvisno, kako bo delovalo.”

Če ima vaš notranji šibkejši jaz prednost ali če pride do neuspeha, je pomembno, da ste dobri do sebe in ne zapadete v sovraštvo do sebe. Šele takrat lahko naslednji dan dojemate kot novo priložnost, da jo poskusite – in ohranite odločitev, da boste vsak dan v novem letu poskusili drugo torto.

Ups, da se boste sposobni temu odpovedati in da bo namesto torte neka pozitivna nova navada!

Letos delo. Aktivno, ciljno usmerjeno delo. Ampak res!

Silvester Kmetič, trasnolucijski in NLP coach

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >