Matjaž Štamulak

Špela Dugar

Samostojni aktuar

Matematičarka, ki sta ji statistična analiza podatkov in modeliranje v veselje.

Špela se je z delovanjem in raziskovanjem finančnih trgov prvič srečala skozi študij Finančne matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko. Svoje prve prihranke je vložila v času pisanja diplomske naloge z naslovom Modeliranje borznega balončka (Bitcoin), kjer je s pomočjo matematičnih modelov poskušala slediti gibanju cene kripto valute Bitcoina in pravilno napovedala pok nekaj dni pred realizacijo.

Po uspešnem magisteriju iz Kvantitativnih financ in aktuarstva, prejema Prešernove nagrade za magistrsko delo ter povabilo v združenje Beta Gamma Sigma kot potrdilo za dosego vrhunskih študijskih rezultatov, danes dela kot samostojni aktuar na oddelku za strateške analize in razvoj premoženjskih zavarovanj. Je tudi pridružena članica Slovenskega aktuarskega društva. Z vlaganjem prvih prihrankov v kripto valute je pričela leta 2017, kasneje pa je svoja sredstva razpršila tudi med ostale naložbene razrede. Znanje o financah si je tekom študija širila še s pomočjo knjig in spremljanja različnih seminarjev glede osebnih financ.

Zakaj bi spremljali Špeline vsebine?

  • Poglobljeno poznavanje matematičnih in statističnih ved ter modeliranja prihodnjih scenarijev

    Zbiranje, obdelovanje in analiza podatkov ter izdelava modelnih finančnih gibanj so njene vrline. Pripravljanje strokovnih finančnih projekcij za namene obvladovanja tveganj in izbire pravih finančnih naložb je nekaj, kar bi rada delila z drugimi in tako pomagala vsakemu, ki bi želel oplemenititi svoje prihranke.

  • Strokovnost, odgovornost in zanesljivost

    Svoje poslanstvo vedno opravlja skrbno, odgovorno predvsem pa strokovno. Pomembna lastnost aktuarja je tudi ta, da zna zapletene stvari in izračune, s katerimi se ukvarja, uporabiti v praksi in jih razložiti tudi nestrokovnjakom. To je vrlina, ki bi jo želela prenesti na področje financ in znanje o investiranju predstaviti na preprost način.

  • Ustvarjalnost in učenje novega

    Pravijo, da učenje poteka celo življenje in je pomembna vrednota, ki človeka napolni in motivira. Špela je mnenja, da si z vseživljenjskim učenjem potešimo radovednost in krepimo veščine ter kompetence tako v poklicnem kot osebnem življenju.

Njen cilj je pretvoriti matematično znanje v vsakdanjo prakso za analizo finančnih trgov, iskanja korelacij ter izdelati modele za napovedovanje prihodnjih gibanj finančnih trgov. Predvsem si želi svet financ približati vsakemu na enostaven in razumljiv način.

Je oseba, ki jo poleg matematike in financ zanimajo tudi osebnostna rast, je ljubiteljica narave, teka in plavanja ter plesa salse.