Štirje brezčasni napotki za uspešno investiranje

Časi, kjer so spremembe edina stalnica!

Čas, v katerem živimo, je izjemno primeren, da vsi, ki se ukvarjamo z osebnimi financami, denarjem in investiranjem, ne pozabimo na modrosti, ki veljajo dolgoročno. Letošnje leto bo – z vsemi pretresi, ki so že bili in tistimi, ki še bodo – zagotovo za zgodovino.

Veliko pravil investiranja je bilo letos na testu. Velike spremembe in zaustavitev ekonomije, ki jih je občutil tudi finančni svet, so namreč povsem spremenile precej zakonitosti. Aktualni in novi situaciji navkljub pa še vedno veljajo določene uspešne modrosti in nasveti, ki jih mora poznati vsak, ki se loteva vlaganja in varčevanja ali je že star ˝investicijski˝ maček.

1. Osredotočite se na prihodnost, vedno imejte pred očmi dolgoročno perspektivo

Vsako uspešno vlaganje zahteva zelo premišljene in skrbno načrtovane odločitve. Odločitve vedno sprejemamo na podlagi preteklosti in podatkov, ki so nam na voljo, a hkrati tudi s pogledom v prihodnost, ki se še ni zgodila. Vedeti je treba, da naše današnje odločitve odločajo o kvaliteti naše prihodnosti – zato moramo, posebej investicijske odločitve, sprejemati vedno z zavedanjem časovnega horizonta.

Veliki kratkoročni dobički, ki so bili vlagateljem na voljo letos, niso stalnica vsako leto. Načeloma visoki donosi pritegnejo veliko novih vlagateljev, ki vstopajo na trg brez ustreznega znanja. Kratkotrajno trgovanje (če ga seveda obvladate) lahko prinese lepe dobičke, a je pri tem potrebno sprejemati več tveganja, kot pri dolgoročnem investiranju. Prav tako je dolgoročno investiranje nekoliko bolj ˝enostavno˝, kot pa trgovanje na kratek rok.

Kratkoročna gibanja na finančnih trgih ne vplivajo na dolgoročni rastoči trend!

Vlagatelj mora, če želi investirati uspešno na dolgi rok, psihološko povsem nevtralno prenesti tako večje vzpone kot tudi večje padce, če se zgodijo kratkoročno. Dolgoročno se namreč trg vedno izravna. Vzponi na trgu nam omogočijo nadpovprečne dobičke, spusti na trgu pa nam omogočajo poceni nakupe. A za izvedbo tega potrebujete pravo psihologijo ter pravi ˝mindset˝!

Zanimivo je namreč dejstvo, da večina vlagateljev vedno investira nadpovprečno veliko takrat, ko so trgi na vrhu in nadpovprečno malo takrat, ko so trgi na dnu. Povprečni vlagatelj namreč prebira trenutne aktualne novice, gleda TV programe in ˝verjame˝ v informacije. Žal je čas, ko začnejo o neki naložbi poročati finančni mediji, že čas, ko je največji premik že končan in ˝vkalkuliran˝ v trenutni ceni. Zato morate – za uspešno dolgoročno investiranje – večkrat razmišljati neodvisno ter včasih sprejeti odločitve, ki jih večina vlagateljev ne želi ali ne zmore.

2. Vlagajte v razvoj lastne psihologije investiranja

Zanimivo je dejstvo, da je dolgoročno uspešno investiranje veliko bolj odvisno od psihološke stabilnosti vlagatelja kot pa od samega ˝tehničnega znanja˝. Ljudje smo čustvena bitja. In če ne uspemo čustveno obvladovati samega sebe, najverjetneje ne znamo niti obvladovati svojih čustev, ko govorimo o investiranju.

Dve prevladujoči čustvi vodita ljudi, ko se odločijo za investiranje – strah ali pohlep!

Odločitve, ki so sprejete takrat, ko ste čustveno neuravnovešeni – vas je bodisi strah, da boste doživeli veliko izgubo pri investiranju ali pa nasprotno, menite, da zamujate izjemne priložnosti za ekstremno visoke donose – so načeloma napačne. Z vročo glavo težko sprejmemo pravilno in trezno odločitev.

Zato je izjemno pomembno, da preučite svoje psihološke vzorce in predvsem – da se znate v današnjem svetu ˝mainstreem˝ medijev ter zelo invazivnega marketinga ubraniti ˝vsiljenega in nerealnega mnenja ter napotkov in nasvetov raznih gurujev˝. Psihološka stabilnost in – če jo imenujemo tako – mentalna neodvisnost sta zagotovo najboljši naložbi na začetku investiranja. Omenjeno znanje lahko prinese zares nadpovprečne donose v prihodnosti prav vsakemu, ki se posveti svoji lastni psihologiji.

3. Nikoli ne investirajte brez strategij in priprav

Povprečni vlagatelji – statistično gledano – izgubijo na dolgi rok precej donosov zaradi nenadnih čustvenih odločitev in prav tako zaradi preplačanih stroškov. Da bi se tej napaki izognili, morate vedno znova – pred vsako odločitvijo o investiranju – narediti ustrezen načrt, izdelati strategijo in natančno preveriti, kakšni so stroški, tveganja in davčni vidik investicije, za katero se odločate.

Strategije investiranja lahko v grobem delimo na:

  • Dolgoročna strategija – pri tej strategiji je osnovni cilj dolgoročna donosnost – v ta namen moramo pri strategiji upoštevati najprej primerno razpršitev in primeren izbor naložbenih razredov (s pravo kombinacijo lahko povečamo varnost kljub dinamično-špekulativnemu investiranju). Dodatno dolgoročne naložbe najbolj obremenjujejo tako imenovani ˝fiksni letni stroški˝, zato bodite pri tem posebej pozorni, koliko in komu plačujete, saj vam omenjeni stroški zelo zmanjšujejo donosnost. Pri dolgoročni strategiji je zelo pomembno tudi letno spremljanje in ustrezno ˝balansiranje˝ portfelja, brez čustev seveda. Ob primerni razpršitvi, nizkih stroških in ustreznim letnim reakcijam je bilo vedno – gledano zgodovinsko – mogoče dosegati nadpovprečne letne donose, krepko nad 10 odstotki.
  • Kratkoročna strategija – pri kratkoročnih poslih (˝swing trgovanje˝, dnevno trgovanje, itn…) je v sami strategiji najprej treba določiti, koliko smo pripravljeni izgubiti. Ko določimo, koliko odstotkov izgube si lahko privoščimo, je to naša točka, pri kateri bomo trg ali finančni instrument zapustili oziroma prodali. Prav tako je, pred nakupom, pomembno določiti, pri kateri vrednosti bomo realizirali dobiček in koliko sredstev bomo takrat umaknili. Investitorji imajo tukaj različne strategije – nekateri izvedejo prodaje po tretjinah svojega vložka, ko naložba raste v skladu s pričakovanji, nekateri imajo strategijo 50 – 50, kar pomeni, da polovico vložka prodajo takoj, ko doseže ustrezno ceno, polovico pa zaščitijo z avtomatskimi prodajnimi naročili. Pri kratkoročnem trgovanju bodite posebej pozorni na stroške nakupov in prodaj in morebitne preostale stroške, ki lahko zmanjšajo donosnost naložbe (˝overnight fee˝). Prav tako morate pri tovrstnih strategijah redno kontrolirati tudi davčni vidik, saj je obdavčitev kratkoročnih realiziranih donosov pri nas kar visoka (27,5 odstotka na dobiček, če prodate v prvih petih letih od nakupa).

Investiranje na podlagi čustev odnaša denar. Investiranje na podlagi strategij vam denar prinaša!

Priprave pred investiranjem niso enostavne, saj potrebujete znanje, a je to daleč najpomembnejši korak, ki ga morate narediti. Če namreč naredite pravilne strategije in se odločate zgolj na podlagi tega, povsem zmanjšate možnost negativnih čustvenih vplivov na vašo odločitev. Osnovna človeška čustva so namreč zares ˝sovražnik˝ uspešnega investiranja in naučiti se morate, kako jih uporabljati v svojo korist.

Pri vsaki naložbi, v katero se podajate, pa morate imeti tudi tehnično znanje, saj morate preveriti:

  • Stroški – kakšni so začetni stroški, ˝fiksni˝ letni stroški, izstopni stroški, drugi stroški?
  • Fleksibilnost in likvidnost – kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko prodam, menjam investicijo, so kje kakšne omejitve; je investicija dovolj fleksibilna, da nisem pri nobeni odločitvi omejen?
  • Tveganje – kakšno tveganje predstavlja investicija – gre za visoko tveganje, srednje ali nizko?
  • Davčni vidik – s kakšnimi davki je investicija obremenjena, so kje davčne omejitve, davek plačan v tujini, ipd…?
  • Priložnosti – kakšne priložnosti mi nudi investicija, v primerjavi z neko drugo; je to investicija za večji ali manjši del obstoječega portfelja?

Disciplina in vztrajnost!

Ne glede na to, ali boste v prihodnosti investirali na dolgi ali kratek rok, pri obeh strategijah potrebujete discipliniran pristop in veliko mero vztrajnosti. Zares natančno morate vedeti, kdaj ste – odvisno od trendov na finančnih trgih – prodajalec in kdaj ste kupec.

Izkušnje govorijo, da je veliko težje vedeti, kdaj zapustiti trg in unovčiti dobiček kot pa kdaj na trg vstopiti. Vedeti, kdaj je treba realizirati dobiček ali zmanjšati izgubo, je zelo enostavno v teoriji. Ko pridemo v praksi do teh primerov, se lahko na začetku precej zatakne, sploh, če čustva še niso pod kontrolo.

Zato sta disciplina in vztrajnost za uspešno dolgoročno investiranje tako zelo pomembni. Namreč, z disciplino se boste resnično naučili vsega, kar morate vedeti (literatura, tečaji, YouTube,…) in disciplina mora biti tista, ki narekuje vaš tempo pri sprejemanju odločitev izključno s sprejeto strategijo pred začetkom investiranja. Če so tukaj popuščanja, se začnejo dogajati večje izgube, neracionalne odločitve, itn….

Vztrajnost je na dolgoročni poti do finančnega uspeha drugo, zelo pomembno dejstvo oziroma vrednota, ki jo moramo prav tako osvojiti. Ko se dogajajo napake, pri katerih izgubimo denar, to vsekakor vpliva na čustva in občutke. V primeru, da smo vztrajni in vidimo cilj na koncu poti, lažje sprejmemo, da so vse napake in ˝izgubljen denar˝ zgolj vmesne postaje na poti do cilja.

Napake pri investiranju imajo zgolj eno močno sporočilo: da se iz njih nekaj naučimo in jih ne ponovimo!

Disciplina in vztrajnost zares nista ˝zastonj˝ skupni lastnosti največjih in najbolj uspešnih investitorjev na svetu. Ko namreč finančni trgi rastejo, tega znanja ni treba imeti. Ko pa pride na finančnih trgih do večjih sprememb ali krize, pa omenjeno znanje naredi razliko med tem ali boste zgolj povprečen ali pa zelo uspešen investitor!

Časi, ki so pred nami – že letošnjo jesen bo zelo vroče – imajo najmanj dve skupni lastnosti. Prvič, da bo veliko stvari drugače, kot smo jih bili navajeni v preteklosti. In drugič: da bodo prenekatera pravila ˝padla v vodo˝ ter da bodo vedno bolj hitre spremembe edina stalnica. In kot verjetno že veste, vedno na koncu zmaga tisti, ki se spremembam najhitreje prilagodi.

Matjaž Štamulak, finančni svetovalec, www.cresus.si

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >