Trenutki odločitve

Med svetovanjem v pisarni, ali na terenu me ljudje pogosto vprašajo, kaj vse delam, kaj vse obsega moje energetsko svetovanje. Posamezne vsebine ali sklope na stavbi poudarjam tudi v člankih, videoposnetkih, predavanjih in delavnicah. Rdeča nit vsega svetovanja je kakovost bivanja, majhni stroški za energijo ter majhno obremenjevanje okolja. Vedno poudarim, da sem kot energetski svetovalec strokovni prijatelj in zaveznik pri novogradnji ali obnovi starejše hiše. Področje dela je obsežno, saj je vsaka stavba kompleksen izdelek, ki mora zadovoljiti vse potrebe kvalitetnega bivanja. A stavba ni edina neznanka pri bivanju. Večja neznanka so ljudje, ki v stavbo živijo. Ti morajo sprejemati pomembne odločitve za gradnjo, obratovanje ali vzdrževanje stavbe. Odločanje pa ni enostavno, saj se pogosto v matriko odločanja prikradejo nasveti prijateljev ali izvajalcev. Ti lahko popačijo sliko do nerazpoznavnosti. In katastrofa pri obnovi ali novogradnji je tu.

Pri sestavljanju lesene hiše se pogosto naredijo kapitalne napake

Energetski svetovalec – prijatelj in zaveznik

Trenutki odločitve bodo lažji, rezultati pa boljši, ko upoštevamo, da je preventiva v vseh pogledih boljša kot kurativa. Ne pozabimo, da se Svet vrti vse hitreje, stare resnice zamenjujejo nova spoznanja, povezovanje je “zakon” tega trenutka. Informacij je vse več, vse več pa je tudi zmedenosti. Verjeti lepi mladenki s plakata kotla CK, nasmejanemu prodajalcu toplotne črpalke, mojstru ali »mojstru« ali pa energetskemu svetovalcu je dilema, pred katero bi pokleknil celo Machbet, znameniti kraljevič iz Danske.

Marsikdo verjame, da je Covid-19 in vse ostale bolezni, ki se zgrinjajo nad človeštvo le reakcija planeta Zemlja na vse večje obremenjevanje okolja. Premišljeno odločanje na podlagi verodostojnih informacij je prava pot za vse, ki gradite, obnavljate, ali sanirate bivalne prostore. S premišljenim izvajanjem ukrepov boste prispevali k varovanju okolja, si izboljšali bivalne razmere in zmanjšali stroške energije. Za uresničitev teh ciljev je potrebna informacija, nasvet in znanje. Uporabna informacija pa je vredna več kot vse sorodstvo.

Celota in podrobnost

Teoretiki nas prepričujejo, da dobro in okusno jed lahko pripravimo le s pomočjo recepta. Praktiki pa se hahljajo, saj bo izdelek zadovoljil le nečimrnega kuharja. Praksa in izkušnje imajo preveliko vlogo pri prenosu zapisanega znanja v prakso. Uspeh si zagotovimo z obiskom starega kuharskega “mačka”. Isto napotilo velja za dobro zasnovo, izvedbo in vzdrževanje stanovanjskega objekta. Znanje iz knjig preprosto ni dovolj, saj se pri prenosu teorije v prakso prepogosto dogajajo tako hude nepravilnosti, da gredo lasje pokonci. Ta čas je v Sloveniji stanje pač tako, da dajejo izvajalci količini prednost pred kakovostjo, investitorji pa to stanje molče podpirajo. Z obiskom pri energetskem svetovalcu pa lahko razblinimo zadrege na področju kvalitetne gradnje, kjer je razkorak med teorijo in prakso velik nekaj svetlobnih let.

Dobro senčilo zaščiti okno pred soncem in točo

Vsak dan se srečujemo z dilemami in odločitvami o izbiri. Večino jih lahko rešimo s temeljitim premislekom, pogovorom v družini, vprašamo prijatelje. Pri energiji pa se nejasnosti in dvomi z več informacijami le povečujejo. Ko pa združimo skupaj tri magične E (Ekonomija, Energija, Ekologija) privedejo nove dileme občana do zloma. Ves skrušen in nebogljen preda načrtovanje, izvedbo in kontrolo investicije podjetnikom, za katere verjame, da so mojstri. Ti pa so seveda različni. Od dobrih pa do manj dobrih.

Kdo nas vleče za nos?

Delovanje energetskega trga premalo poznamo, zato smo v gospodinjstvih na milost in nemilost prepuščeni distributerjem, serviserjem, inštalaterjem in projektantom. Pri tem pa imamo občutek, da nas nekdo stalno vleče za nos. Temu se lahko izognemo, če celovito spoznamo problematiko. Energetsko svetovanje spodbudi porabnike k energetsko varčni gradnji, saj vas seznani z dobrimi in uveljavljenimi rešitvami. Na začetku vedno prakticiram poslušanje, saj je dober opis problema osnova za optimalno rešitev vaših energetskih in bivanjskih tegob. Teh je veliko, saj neodvisno svetovanje obsega vse elemente na ovoju stavbe, vse instalacije, vse ukrepe sodobne gradnje, finančno podporo Eko sklada, rešitve za zvočne in toplotne mostove, postopke celovite energetske sanacije družinskih hiš ali blokov, izbiro optimalnega ogrevanja in prezračevanja. Sem spada tudi izbira ustreznih oken, zasteklitve in senčil; izbira ogrevalnih naprav in regulacija ogrevalnega sistema; optimalna uporaba OVE; zmanjšanje porabe goriva; uporaba varčnih gospodinjskih aparatov; priprava tople sanitarne vode; vodenje energetskega knjigovodstva; možnosti pridobitve nepovratnih sredstev in o vseh ostalih vprašanjih, ki se nanašajo na rabo energije.

Stavba družinske hiše je en segment svetovanja, kot krajinski arhitekt seveda vem, da je za kvalitetno bivanje pomembna tudi okolica hiše. To je lahko vrt ali samo grajeni elementi okrog hiše, kot so stopnice, poti, parkirišča, pergole, škarpe in tudi zunanja »komunalna« opremljenost, kot je voda in elektrika na vrtu.

Nepravi material na nepravem mestu

Odločanje

Odločanje je sestavni del življenja, odločati se moramo vsak dan. Glavnina odločitev (izbira srajce, sestava obroka, trasa sprehoda…), je enostavnih in rutinskih. Slabih ali celo katastrofalnih posledic vsakodnevnih odločitev ni, če so, jih lahko že naslednji dan popravimo. Več dilem pri odločanju nam lahko povzročijo odločitve o izbiri kraja letovanja, znamki avtomobila, grmovnic za živo mejo, nakup sezonske garderobe… Popravki so možni šele čez leto ali celo več let, izgubimo tudi nekaj časa in živcev. Da se to ne zgodi, si za odločitev vzamemo čas, povprašamo sem ter tja, kaj preberemo… Dobljene informacije pomagajo pri optimalni izbiri, ki jo moramo sprejeti sami, saj bomo tudi sami nosili tegobe slabe ali zadovoljstvo dobre odločitve. V pestrosti življenja pa dočakamo tudi trenutke za strateške odločitve. To so odločitve, kjer nas popravni izpit stane časa, denarja in živcev. Naj bo to izbira življenjskega partnerja, smer šolanja, gradnja ali nakup stanovanja, adaptacija… Ker bodo posledice naše odločitve dolgotrajne, je nujno dobro pretehtati različne opcije, odločitev pa sprejeti po tehtnem premisleku, seveda na podlagi verodostojnih informacij.

Okraski na fasadi so lahko vir težav

Prezračevana fasada je dobra, včasih tudi edina smiselna rešitev

Motivi za učinkovito rabo energije

Motiv za naložbe v učinkovito rabo in obnovljive vire energije je predvsem potreba lastnika stavbe za čim manjše stroške obratovanja, večjo kvaliteto življenja in manjše obremenjevanje okolja. Motiv države je podoben, izražen je z zahtevami in podporami. Palico predstavlja Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES), ki je osnova za energetsko obnovo in gradnjo novih nizkoenergijskih stavb. Palica in korenček hkrati je energetska izkaznica stavbe kot predpogoj za njen nakup ali prodajo. Korenček pa so namenske finančne podpore, ki jih izvaja Eko sklad s krediti in subvencijami.

Zelena fasada je lahko dobra in smiselna rešitev

Zaključek

Energetsko svetovanje pred gradnjo je modra odločitev, saj vam bo prihranil veliko denarja, še več pa živcev. Nikoli pa ni prepozno; tudi če ste hišo ali stanovanje že opremili. Pri vseh problemih (plesen, ledene sveče, prevelika poraba energije…) vam energetsko svetovanje lahko pomaga odpraviti težave. Nasveti so še kako merljivi v privarčevanem denarju, zadovoljstvu in prijetnosti bivanja. In to je vse. Manj boleče kot pri splošnem zdravniku, bolj dobičkonosno kot varčevanje v nogavici in manj tvegano kot poplesavanje po borznem parketu. Opremljeni z informacijami, znanjem, papirjem in svinčnikom zelo hitro izračunamo, kaj se splača in kaj ne. Manevrski prostor je krepko večji, kot si mislimo.

Članek je za vas pripravil energetski svetovalec, Bojan Žnidaršič, udika

Prijave na svetovanje: http://svetovanje.vitra.si

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Bojanu boste lahko v živo prisluhnili na našem celodnevnem dogodku Prvi koraki do neodvisnosti, to soboto, 12. septembra 2020. Dogodek bo potekal interaktivno online.

»Čas, ki ga namenite novemu znanju, ni nikoli zapravljen. Je odlična investicija!«

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA