Kajenje je zanimiv fenomen, saj je po tako dolgem seznamu bolezni, s katerimi je povezan, še vedno splošno razširjen pojav v naši družbi. Čeprav ni bil vedno tobak na prvem mestu, je bilo tako že od nekdaj. Kajenje je bilo v zgodovini velikokrat vezano na obrede in običaje določenih kultur ter povezano z uživanjem psihoaktivnih drog.

Med rastlinami, ki jih poznamo vsi, so se uporabljale (in se še danes) na primer tobak, meta, žajbelj, limonska trava, jagode ali pelin.

Prve na listi bolezni, ki jih povzroči kajenje, so rak, srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen. Kajenje v telo vnese nešteto snovi, ki se razširijo po vsem telesu in so škodljive za vse notranje organe v telesu. Prav za prav je število teh snovi znano, giblje se okoli 100.

Dejstvo je, da kajenje naredi naše zdravje bolj šibko in nas poleg tega dela tako finančno kot telesno odvisne.

Če je za bolezni že velikokrat dokazana njihova povezava s kajenjem, pa je na drugi strani manj dokazov, ki jasno kažejo, katera hrana zmanjša učinke kajenja. S zdravo prehrano ni mogoče popraviti celičnih poškodb, ki so nastale zaradi kajenja, zdravniki pa priporočajo določena živila kot boljša v preventivi pred boleznimi. To so na primer antioksidanti, ki omejijo aktivnost prostih radikalov ter preprečijo poškodbe DNK, mitohondrijev in celičnih membran.

Kot antioksidant deluje tudi vitamin C. Po raziskavah imajo kadilci v povprečju v krvi manjše koncentracije vitamina C v primerjavi z nekadilci (1). Uživanje zadostne koncentracije vitamina C pa ni pomembno le za kadilce, ampak jo strokovnjaki priporočajo vsem. Ker se vitamin C v telesu ne skladišči na dolgi rok, je pomembno, da ga stalno vnašate v svoje telo.

Vitamin C najdete v izobilju tudi v divjih rastlinah. V zimskem času obilo vitamina C vsebuje rastlina, imenovana navadna zvezdica. Mnogi jo poznajo pod domačim imenom kurja črevca. Je pogost plevel na vrtovih, njivah, ob robu travnikov in na obronkih gozdov. Izredno dobro prenese mraz, občutljiva pa je na pesticide, zato jo na intenzivno obdelanih površinah le redko najdete.

Vitamin C vpliva tudi na absorbcijo drugih snovi iz prebavil v kri, kjer potujejo do vseh organov v telesu. Pomanjkanja vitamina C vodi v zmanjšano absorbcijo železa. Rastlina zvezdica poleg vitamina C vsebuje tudi veliko železa. Kot je pri divjih rastlinah pogosto, vsebujejo več mineralov in vitaminov kot njihove gojene sorodnice. Zvezdica na primer vsebuje enkrat več železa kot špinača.

V zimskem času je izredno hranilno in polno vitaminov tudi drugo zelenje, ki ga lahko vsakdo nabere v svoji okolici. Uporaba divjih rastlin in njihovo aktivno nabiranje v naravi utegne marsikomu izboljšati zdravje, olajšati stres in zagotoviti dobro počutje.

Ko je medicina odlično pokazala na kazalce odvisnosti od kajenja, so mnoge države kajenje omejile z zakoni. Znaki abstinenčne krize, ki se največkrat pojavijo v 24 urah po prekinitvi kajenja, so za mnoge prevelika ovira na poti k neodvisnosti od kajenja. Za druge pa je vendar neodvisnost bolj pomembna in v svojem boju zmagajo.

31. januar je mednarodni dan boja proti kajenju. Se upate tudi vi upreti odvisnosti?

Vir slik: Pixabay

Več informacij nadete na spletni strani Rožma.

Avtorica: dr. Katja Rebolj