Uspeh ima 4 črke: D-E-L-O

Dobiš

Enkratno

Lepo

Opcijo

“Vsak neuspešni človek je izjemno bogat – pri izgovorih!”

Vem, da ta citat večkrat naleti na najrazličnejše kritike. A ni v njem vsaj malo resnice!? Med našimi svetovanji, treningi, delavnicami, seminarji in tudi kdaj med coachingi me večkrat udeleženci vprašajo kaj na temo motivacije in uspeha.

Resnična zgodba

Pred kratkim se mi je zgodil konkreten primer. Neka gospa iz občinstva je po seminarju v Ljubljani pristopila k meni in me nagovorila nekako tako: “Gospod Silvo, res ne vem več, kaj naj naredim, poskušala sem vse mogoče v zadnjih 3 letih in sedaj sem popolnoma obupana in brez volje.” Vprašal sem jo, kaj natančno jo je pripeljalo do tega obupa. “Stara sem 49 let in že skoraj 3 leta brezposelna. V tem času sem napisala skoraj 60 prošenj za zaposlitev in sem bila povsod zavrnjena. Iz večine podjetij mi tako in tako niti odgovorili niso. Po moje sem enostavno prestara in nihče ne želi imeti v pisarni takšne osebe, kot sem jaz. Saj vse skupaj nima več nobenega smisla…”

Po njeni drži telesa in načinu komunikacije sem žal ugotovil, da je gospa res že na robu obupa, depresije in morda še kaj podobnega. Občutil sem, da gospa od mene pričakuje neki odgovor, da dobi potrditev, da je res boga in da je njena situacija brezizhodna. Dal sem si nekaj sekund za razmislek, kaj naj storim oziroma rečem.

V tistem trenutku sem se spomnil nekaj tehnik iz provokativne terapije, ki jih je sicer treba uporabiti zelo subtilno. S precej ostrim glasom in jeznim pogledom sem jo vprašal, kaj si predstavlja, da je tako neodgovorna, da noče več delati. Ta način mojega nastopa proti njej je v njej sprožil proces, da je v trenutku spremenila držo, se bila pripravljena odreči depresivnemu načinu razmišljanja in vedenja. Zelo jezno in odločno mi je odgovorila, da si seveda še kako želi delati, a da delodajalci zanjo nimajo dela. Sam sem ji nato zelo odločno odgovoril: “Če želite delati, če zares želite delati, potem ne napišite 60 prošenj za zaposlitev v skoraj treh letih, temveč 60 vsak mesec! To so tri na dan med delovnimi dnevi. S pomočjo računalnika in obrazcev je to danes zares enostavno.

V primeru, da še vedno ne dobite službe, se lepo uredite, se mentalno pripravite in se pojdite predstavit veliko podjetjem v vašem kraju in okolici. Pri tem bodite pripravljeni sprejeti tudi kakšno delo, ki je pod nivojem vaše izobrazbe in vaših izkušenj, morda celo manj plačano, kot je bilo prejšnje. V primeru, da še to ne bo dovolj, povejte potencialnim delodajalcem, da ste pripravljeni tudi 3 ali 5 dni delati zastonj, da se prepričajo o vašem znanju in sposobnostih. Tudi v primeru, da vam ne bodo ponudili zaposlitve takoj, zagotovo bo v takem podjetju šel kdo v bolniško, porodniško, pokoj in takrat se bodo spomnili na vas.”

Gospa me je z velikimi očmi gledala, poslušala in v njej so se mešali najrazličnejši občutki. Ko sem končal, me je pogledala v oči, me na kratko objela, rekla “Hvala” se obrnila in odhitela iz dvorane.

Zakaj to pišem danes? Zjutraj dobim klic iz neznane številke, se javim, in gospa na drugi strani mi reče: “Silvo, hvala, da ste me postavili na realna tla, takrat tam, po seminarju v Ljubljani, se še spomnite? Rada bi se vam še enkrat zahvalila, saj sem dobila službo – dobro plačano delo v kolektivu, kamor si do tistega trenutka nisem upala poslati prošnje. Res vam iskrena hvala!”

Pripisal bom samo to – nikogar nisem postavil na realna tla, gospe sem samo postavil ogledalo, da se je v resnici globoko zazrla vanj… Gospa je sama prišla do zanjo pomembnih ugotovitev in začela z drugačnim delovanjem!

Upam, da ste razumeli bistvo. Pozitivno razmišljanje samo po sebi ne spremeni nič! Pomembno je, da od pozitivnega razmišljanja preidemo na pozitivno DELOvanje!!!

Silvester Kmetič, poslovni trener in svetovalec, transolucijski coach, NLP coach, hipnoterapevt in podjetnik s 30 leti izkušenj.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >