Varno gibanje brez poškodb!

Ni vseeno, s kakšno telesno držo se lotite gibanja in športnih dejavnosti! Če “statika” telesa ni dobra potem povečana obremenitev sklepov, lahko povzroči več škode kot koristi. Kako veste, ali je vaša drža pri športu dobra ali slaba? Preberite si nekaj usmeritev in si zagotovite, da bo gibanje vedno varno.

Bolečine zaradi sedenja

Če ste eden od tistih ljudi, ki vam dolgotrajno sedenje povzroča bolečine, potem je zelo verjetno, da pri športu tvegate še večje bolečine. Zakaj? Bolečine pri sedenju so najpogosteje povezane s slabo telesno držo med sedenjem (o tem smo že pisali v pripevku, ki ga lahko preberete TUKAJ.), to pomeni, da so vaši boki potisnjeni naprej (sedenje na trtici) in posledično sključena ramena. Če imate slabo telesno držo med sedenjem, jo imate zelo verjetno tudi pri stanju in premikanju. To lahko preverite tako, da v ogledalu pogledate, kako je videti vaš stoječi položaj od strani. Ali je vaše celo telo usločeno, tako da so boki potisnjeni naprej? Ali pa vidite pri sebi pokončnost?

Bolečine v kolenih in kolkih

Na levi fotografiji zgoraj lahko vidite, kako naprej potisnjeni boki zaklenejo predel dimelj in kolen. To prepreči dobro prekrvavitev v noge in spravi križ in kolke v zelo neprimeren položaj. Enostavna rešitev in smernica pri stanju, hoji in športu je zato vedno rahel pripogib naprej. Kolena in stopala pa naj bodo usmerjena 10-15 stopinj na ven. Ta pripogib naprej se mora zgoditi iz kolkov in ne pasu! Omogoča boljši položaj in funkcionalnost mišic zadnjice, doseganje boljšega ravnotežja, odriva in zdravja mišic ter skeleta.

Napetost v ramenih in vratu

Bolečine v ramenih in vratu so lahko povezane tudi s športom, zato je pomembno vedeti, kako ta del dobro razbremeniti in zaščititi. Napetost v ramenskem obroču je običajno posledica potiskanja ramen naprej, gor ali držanja ramen nazaj. Rame pa ravno tako v nobenem primeru ne morejo biti na dobrem mestu, če sedite na trtici. Rame najlažje poravnate, tako da z vsako od njih zaokrožite nazaj, med športom pa jih potiskajte malo dol, stran od ušes. Pri kolesu je ključen dober pripogib v bokih in pa poteg ramen nazaj. Kaj pa vrat? Vrat mora biti nad linijo s hrbtenico, saj le tako lahko ohranjamo njegovo zdravje.

Aktiven razteg hrbtenice

Najbolj pomembno je, da pri športu poskrbimo za hrbtenico. Hrbtenica potrebuje pri gibanju aktiven razteg, da imajo diski hrbtenice lahko prostor za amortiziranje gibanja. To je ključno pri skokih, rotacijah trupa, dvigih bremen. Pogosto se poškodbe v hrbtu zgodijo, ko naredimo nenaden gib. Ker so hrbtenice v naši družbi kronično stisnjene, ni potrebno veliko, da se kaj v hrbtu “preščipne”. Zato je ena najbolj uporabnih tehnik pri športu notranji steznik oziroma aktivno podaljšanje hrbta. Naučite se ga lahko tukaj.

Kaj lahko še naredite za bolj varno gibanje?

Sprehodili smo se skozi pomen pripogiba naprej v bokih, usmerjanja kolen in stopal 10-15 stopinj na ven, držanja ramen navzdol, dobre postavitve vratu in aktivacije notranjega steznika. Naše telo je čudovito zasnovano, sposobno različnih aktivnosti in dolgo v starost, če ga le uporabljamo dobro. Znanja o primarni telesni drži so v sodobni družbi pozabljena, zato je tako težko ostajati brez bolečin v mišicah in skeletu. Poučite se o Gokhale metodi in najdite več svobode v svojem telesu med gibanjem in vsakodnevnimi opravili.

Sabina Blumauer, učiteljica temeljnega tečaja Gokhale metode.

21 – dnevni izziv za več energije in boljše počutje

Okrepite svoje telo od znotraj in zunaj! Izboljšajte svojo telesno držo, gibanje in videz. Sprostite svoj um in telo. Naučite se dihati. Izboljšajte svoje prehranjevalne navade. Naučite se, kakšno hrano jesti in kako. Začnite uporabljati več zelišč. Itd. Pridobite znanja iz vseh teh področij, predvsem pa motivacijo, da začnete svoje počutje in vitalnost postopno in učinkovito izboljševati.

Ne glede na tempo življenja in izzive, s katerimi se vsakodnevno soočate, vas bomo skozi ta 21-dnevni izziv spodbudili, da si vsaj 15 minut na dan rezervirate zase – za skrb za svoje dobro počutje in vitalnost.

Brez izgovorov.

Ker si to zaslužite.

In ker zmorete!

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA