Virus spreminja svet

Vsi poznamo zgodbo o kozarcu, polnem do polovice. Eno dejstvo – nedvoumna resnica, ki jo vidimo – pa omogoča neskončno veliko interpretacij, ki dejansko pomenijo našo percepcijo dejstva. Prav interpretacija je ključna za ta prispevek, še bolj pa za iskanje poti iz virusnega močvirja. Marec, april in maj 2020 bodo za vedno ostali zapisani v svetovnem spominu. Navajanje dejstev nam nič ne pomaga pri iskanju rešitev, zato raje poglejmo, kako se lahko v praksi udejanjijo motivacijske misli, kot so: »Ko se zaprejo ena vrata, se odpre 10 drugih« ali pa: »Kriza je drugo ime za priložnost«.

Svetovanje pred pandemijo

Pri energetskem svetovanju pred pandemijo sem uporabljal kombinacijo osebnega svetovanja v pisarni ali na terenu, kot tudi pisno ali telefonsko za enostavne odgovore.

  • Novogradnja. Investitor je vedno prišel v mojo pisarno v Cerknici. Svetovanje je trajalo 3 ure, pokazal sem vzorce materialov, predvsem pa dobre rešitve iz portala NEP Slovenija.
  • Celovita obnova družinske hiše. Prakticiral sem svetovanje na terenu kot tudi v pisarni ob obilici fotografij. V pisarni je bi enak standard, kot za novogradnje, na terenu pa sem z metri in centimetri ponazoril posamezne rešitve.
  • Celovita obnova večstanovanjske stavbe. Prakticiral sem terenski ogled z upravnikom in/ali stanovalci. Ugotovitve ogleda sem strnil v zaključno poročilo, ki sem ga predstavil na Zboru stanovalcev. Takrat sem tudi pojasnjeval podrobnosti in odgovarjal na vprašanja.
  • Hitro svetovanje. Enostavni odgovori, praviloma vedno potrebujem fotografije

Cestna in dvoriščna (borjač) stran hiše pred nakupom. Popravljati ali podreti? Mlad par je po svetovanju sprejel optimalno rešitev.

Trajanje

Praksa je pokazala, da je 3-urno svetovanje pred investicijo v družinsko hišo ravno prava dolžina. Obdela se celotna stavba (ovoj, instalacije), pogosto tudi zunanjost (stopnice, parkiranje, poti, senčenje…). Med novogradnjo in obnovo starejše stavbe praviloma ni razlike, je pa dejstvo, da je obnova težja, saj se je treba vedno prilagajati zatečenemu stanju. Zato podajam tudi več možnih rešitev. Pri blokih pa potekajo 10-urne aktivnosti v več korakih. Pred potrditvijo naročila pošljem predstavnikom razdelan predračun. Hitro svetovanje pomeni odgovor na eno vprašanje ali rešitev enega problema (recimo menjava okna). To se da obdelati v pol ure, dva ali tri enostavna vprašana pa v eni uri. Na vprašanja tipa: Katero okno naj kupim, katera izolacija je najboljša, katera toplotna črpalka je najboljša za mojo hišo – ne odgovarjam. Bolj natančno. Odgovarjam z besedami, da nisem čudodelnik, ki bi lahko iz vprašanja razumel, o kakšni stavbi se pogovarjamo, kdo in kako živi v njej, kateri energent uporablja, itd.

Ostani doma

Šok zapovedane karantene je ustavil osebno, družbeno in poslovno življenje. Seveda vemo, da se bo to enkrat vrnilo v normalne kolesnice, ne vemo pa kdaj. Gradile se bodo nove hiše, obnavljale stare, iskale se bodo optimizacije življenja v družinskih hišah in blokih, podjetniki bodo hoteli optimizirati stroške. Skratka. Enkrat se bo to normaliziralo, do takrat pa se dela od doma.

Plesen je vedno posledica, zato je odkrivanje pravih vzrokov ključno.

Rešitve

Delo od doma je novo stanje, ki se mu moramo prilagoditi. To velja za investitorje in moje svetovanje. Investitorji imajo čas, da v miru premislijo, kaj vse načrtujejo (projektna naloga), prav tako imajo čas, da si izberejo ponudbo aktualnega energetskega svetovanja. Članki in Webinarji so prosto dostopni, telefonsko svetovanje pa je plačljivo.

  • Članki – praviloma so tematski in fokusirani, kar pomeni praktično uporabni. Najdete jih na našem PORTALU in na  NEP Slovenija.
  • Webinarji – otrok sodobnega časa. Teme na spletni strani Neodvisnosti so različne, zato se jih splača pregledati. Najdete jih TUKAJ.

Telefonsko svetovanje

V teh turobnih časih je telefonsko energetsko svetovanje pravi mali hit. Razlogi so znani, tehnika pa omogoča kvalitetno svetovanje. Postopek je enostaven.

  1. Na [email protected] pošljite opis vašega problema ali želje. Priložite tudi slikovni material.
  2. Nazaj vam pošljem ponudbo.
  3. Po potrditvi ponudbe in plačilu predračuna predlagate datum in uro svetovanja.
  4. Po moji potrditvi me pokličete in svetovanje se začne.

Kakovost svetovanja je enaka ali celo boljša kot v pisarni ali na terenu. Ni motečih dejavnikov, čas in dolžina svetovanja se prilagaja. Ravno sedaj sem v fazi večdnevnega svetovanja za zdravnika iz okolice Škofje Loke. V prvi uri sva obdelala ogrevanje za prihodnjo novogradnjo. Sedaj čakava na prost termin (trenutno so zdravniki zelo zasedeni), da obdelava še celoten ovoj stavbe, notranje instalacije in elemente na zunanji strani hiše.

Zaključek

Izjava »Nenehno prilagajanje je edina stalnica našega življenja« je še kako resnična za današnji čas. Čas, ki si ga pred virusom nismo uspeli vzeti zase, je kar naenkrat postal dobrina, ki jo imamo v izobilju. Zato je smiselno, da ga uporabimo tudi za optimizacijo bivanja, novogradnjo ali obnovo. V času virusne karantene za poglobljene in domišljene priprave, da bomo po karanteni pripravljeni dočakali začetek izvajanja.

Članek je za vas pripravil energetski svetovalec, Bojan Žnidaršič, udika

Za več informacij in prijave na svetovanje kliknite TUKAJ.