Zakaj je kakav hrana bogov?

Theobroma, v Grščini pomeni ”Hrana bogov” (Theo: Bog, broma: Hrana)

Ali že veš o katerem sadežu govorim?

Je sadež, ki raste v tropskih krajih in v večini se uporablja za pripravo čokolade, saj ji daje glavni okus. Tako, govorim o kakavu in theobroma je znanstveno ime za drevo kakava.

Odkar so ga prvič odkrili pred vsaj 5000 leti, velja, da je kakav sveto zdravilo, ki se uživa med rituali in obredi. No, kot očitno, še to velja le v plemenih, pri nas pa predvsem za sladkanje v obliki čokolade ali v prahu za kakav.

Ali ste vedeli, da kakav, ki ga kupite v komercialni trgovini in je v obliki prahu, ne vsebuje skoraj nič hranilnih snovi? Zakaj?

Odvzeto mu je kakavovo maslo, kar predstavlja dejansko 50 % kakavovega zrna. To pomeni, da so uničeni številni živi encimi ter zdrave maščobe, ki vsebujejo hranilne snovi, katere podpirajo naše prebavo in absorpcijo kakava. Poleg tega pa še večino subtilnih energijskih lastnosti kakava.

Zato sama že več kot leto uživam le kakav v zrnih in ceremonialni kakav iz Gvatemale.

Ceremonialni kakav dobimo v obliki kocke. Ta nastane s fermentacijo ter sušenjem kakavovih zrn (na soncu ali rahlem ognju). Ko je ta še topel mu odstranijo lupino in s kamnom drobijo/mesijo tako dolgo, da dobijo pasto, ki jo lahko nato poljubno oblikujejo.

Torej, nič mu ni bilo dodano in nič odvzeto.

Takšen kakav, kateremu ni nič odvzeto, ima ogromno hranilnih snovi, kot so:

  • magnezij, fosfor, kalij, železo, baker in cink, ki prispevajo k zdravemu srcu;
  • blaga grenkoba služi za čiščenje jeter;
  • vsebnost alkaloidov poveča prekrvavitev in absorpcijo hranil;
  • teobromin, ki ima podoben poživljajoč učinek, kot kava;

Ima tudi večjo koncentracijo spojin, ki obnavljajo zdravje in spreminjajo zavest, kot so:

teobromin, serotonin, proantocianin, anandamin, metilksantini, triptofan, feniletilamin in mnoge druge, ki ob zaužitju v telesu povzročijo posebno močan občutek segrevanja srca.

Poleg tega pa se razlikuje tudi sama pridelava sadeža kakava, od sajenja, skrbi za drevo, žetve in vse do tvoje skodelice. Pri tem je predvsem pomembno, da ljudje, ki sodelujejo pri pripravi tega kakava, so ustrezno plačani in z ljubeznijo opravljajo svoje delo, kar sem tudi energetsko prenese na boljšo kakovost sadeža.

Kot sem navedla zgoraj, je tudi odlična zamenjava s kavo.

Zakaj?

Za razliko od kave, ki zožuje krvne žile in povečuje vaš srčni utrip, da poveča pretok krvi, je  kakav 99,9 odstotka brez kofeina. Namesto kofeina kakav vsebuje teobromin.

Teobromin je naravno prisoten stimulans, ki širi krvne žile (namesto da jih zoži), da poveča pretok krvi, kar vam daje enako energijo kot kava – razen da traja dlje in nima vseh neprijetnih stranskih učinkov.

Kava nam sicer res daje hitrejši učinek, vendar ta tudi hitreje mine, v primerjavi s kakavom, katerega poživljajoč učinek počasi začne delovati, traja dlje časa in počasi začne popuščati, brez hitrih šokov telesu.

Seveda, tukaj ne želim čisto očrnoglediti kave, kajti tudi ta ima pozitivne učinke na naše telo. Želim vam razširiti pogled in vam pokazati več možnosti. Predvsem razširiti pogled o kakavu, katerega industrija je še danes ena največjih, kjer poteka suženjstvo.

Misel, s katero želim zaključiti članek in vas spodbuditi, da se čim večkrat spomnite nanjo:

Uživajte kvalitetno hrano, ki dobro služi vašemu telesu in duši. Vprašajte se, kako je pridelana in kakšne učinke ima na vaše telo.

Vsi, ki želite izkusiti ceremonialni kakav, se lahko obrnete tudi name: [email protected]

Živa Leskovšek, učiteljica joge in zvočna zdravilka

Dejstvo je, da nas veliko živi v stresnem okolju in da si vzamemo premalo časa zase in za svojo dušo.

Predstavljamo vam zvočno sprostitev z Živo Leskovšek, ki bo blagodejno in pozitivno vplivala na vaše telo in duha. Vaša naloga bo ležati v udobnem položaju z zaprtimi očmi, med tem, ko boste poslušali instrumente, kot so kristalne, tibetanske posode, gong in druge instrumente, ki vas bodo popeljali do globoke sprostitve.

Ti instrumenti proizvajajo vibracije, ki celico spodbudijo, da ujame nazaj svoj ritem oziroma frekvenco.

Poleg tega se bodo v vašem telesu začel odvijati tudi proces razstrupljanja, ustvarila se bo boljša povezava z vašim resničnim jazom, zvišala se vam bo osebna vibracija, sprostitev čustev in olajšanje le teh, boljša koncentracija, senzitivnost in uporaba intuicije.

ZVOČNA SPROSTITEV