Zakaj je pomembno, da postavljamo osebne meje?

Osebna meja je kot membrana. Tistim ljudem in dogodkom, ki so dobri za nas, pusti skozi. Ostalo, kar nam ne služi, pa zavrne. Ali z drugimi besedami, ko ljudem postavimo mejo, jih učimo, kakšno vedenje je za nas dopustno, kakšen odnos si želimo in česa ne bomo dopustili. S tem, ko znamo prepoznati in postaviti osebne meje, poskrbimo za svoje dobro počutje, ljudem okrog sebe pa damo “navodila za uporabo.”

Meje so lekcija, ki jo moramo osvojiti, če želimo zares postati kreator ali kreatorka svojega življenja. Zakaj? Zato, ker je kreator nekdo, ki ve, kaj hoče, kaj mu je pomembno in kam želi priti. Nekdo, ki zna reči ne in to brez slabe vesti. Vse to pa je povezano s poznavanjem sebe, svojih vrednot, treba se je soočiti s svojimi strahovi, zavestno izbirati pogum, zgraditi zdravo samozavest, prepoznavati lastne emocije in komunicirati z drugimi na način, da smo slišani. Poleg tega pa je pomemben tudi stik z lastnim telesom, saj nam telo sporoča, kaj nam služi in kaj ne, če mu znamo prisluhniti.

Osebne meje

Osebne meje so tudi fundament vseh naših odnosov. Jaz pravim, da nas osebne meje zbližujejo. Zakaj? Šele takrat, ko poznamo osebne meje in jih tudi komuniciramo z drugimi, lahko imamo odnose, ki so vključujoči do vseh. Samo takrat, ko najprej poskrbimo za svoje dobro počutje, lahko vidimo ljudi v najboljši možni luči in smo si posledično bližje drug z drugim.

Razlike

Naj se dotaknem še pomembne razlike med osebno mejo in bariero. Jo poznate?

Osebne meje so tam zato, da zaščitijo naše dobro počutje, ampak nas ne izolirajo od drugih ljudi. Pomembno je, da poskrbimo zase, obenem pa ostanemo odprti za komunikacijo in sodelovanje z drugimi.

Po drugi strani je namen bariere izključitev vsakršne komunikacije ali sodelovanja z drugimi, kar nas izolira od ostalih ljudi.

Če želimo imeti funkcionalne in izpolnjujoče odnose, ki bodo dolgoročno uspevali, je pomembno, da prenehamo postavljati bariere in začnemo postavljati zdrave meje.

Od besed v prakso

Vaja za lažje in hitrejše prepoznavanje osebnih mej:

Vabim vas, da si zapišete 3-5 občutkov, ki jih dobite, ko gre nekdo čez vašo osebno mejo. Bodite pozorni na občutke, ki se zgodijo v vašem telesu.

Tjaša Strle, ekspertinja za osebne meje in komunikacijo ter skrbnica zaposlenih.

Online mentorstvo – postavite osebno mejo in razrešite konkreten izziv, s katerim se soočate.

Spoznali boste:

  • zakaj imate izzive s postavljanjem osebnih mej in kako te izzive preseči,
  • zakaj je ključno, da se naučite prepoznavati in ustrezno komunicirati vaše osebne meje, da z ustrezno komunikacijo lahko spremenite odnose okrog vas,
  • najbolj efektivne in ustrezne načine za komuniciranje.

*Opomba: Mentorstvo je primerno za ljudi, ki si želijo prevzeti popolno odgovornost nad svojim življenjem in z akcijo začeti spreminjati odnose, ki jim ne služijo.

VEČ INFORMACIJ IN PRIJAVA

Z vami bo ena na ena Tjaša Strle, diplomirana komunikologinja, ki že več kot 10 let uri svoje komunikacijske sposobnosti ter predaja znanje uspešne in efektivne komunikacije. Specializirala se je za področje osebnih mej in novodobnega načina vodenja, ki v ospredje postavlja dobro počutje človeka.