Zdravlje na delovnem mestu

Kaj upoštevati, da bo počutje na delovne mestu boljše?

V razvitem svetu je delo in delovno mesto pogosto vezano na sedenje. Ob dolgotrajnem sedenju lahko v telesu pride do raznovrstnih skeletnih in mišičnih bolečin (v hrbtu, vratu), povečuje se tveganje za razne bolezni zaradi premalo gibanja, kisika in tudi svetlobnih razmer, prehranskih navad in psihičnih pritiskov.

Ob Svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu, ki ga praznujemo 28. aprila, bi vas zato radi spomnili na nekaj ključnih stvari za več zdravja na delovnem mestu. V nadaljevanju je tako navedenih nekaj namigov za boljši delovni vsakdan.

Dobra telesna drža pri sedenju

Človek je kot vrsta zasnovan tudi za sedenje. Žal pa nam pomanjkanje znanja o tem, kako se pravilno sedi, pogosto povzroči bolečine. Pokončno sedenje povezujemo z nečem, za kar se je potrebno potruditi pa vendar gre v resnici za sproščen položaj. Ko na delovnem mestu sedimo brez naslonjala, je pomembno, da pravilno namestimo svojo medenico. Pri tem si lahko pomagamo s klinasto blazino ali zloženo tkanino, ki nagne zadnjico (zgornji rob medenice) naprej, s čemer postane pokončen položaj enostaven in popolnoma sproščen.

Še bolje pa je, da pri sedenju uporabimo naslonjalo in z njegovo pomočjo dosežemo razteg. Več o pravilnem sedenju se v živo lahko naučite na brezplačni delavnici v Ljubljani. Dodaten detajl, ki ga pri sedenju lahko naredite zase: zaokrožite z vsako ramo posebaj naprej, navzgor, nazaj in navzdol. Na tak ničin boste rahlo odprli svoj ramenski obroč. Z izdihom se popolnoma sprostite in ničesar ne zadržujte.

Gibalni odmori

Nekajkrat v dnevu, npr. vsaki 2 uri, je dobro, da si za zadravje na delovnem mestu vzamemo nekaj minut za gibanje. To nam pomaga do boljšega fizičenega in psihičnega počutja. Kako se tega lotiti? Odločite se lahko za razmigavanje, kot je kroženje v zapestjih, komolcih, ramenih, bokih, kolenih in gležnjih. Tako ogrevanje telesa naj bo narejeno z občutkom.

Telo lahko prekvavite tudi z raztezanjem: razteg rok nad glavo ali za hrbet, razteg zapestja, izpadni korak, razteg zadnjih mišic nog ob slonenju na steno. Pri raztezanju pazite na to, da je razteg narejen z občutkom in, da ga zadržite vsaj 20 sekund. Hrbtenica naj ostaja ravna. Dodatna ideja za gibalni odmor: 10 počepov ali pa kratek sprehod. Prilagodite gibalni odmor svojim potrebam in zmožnosti. Bodite nežni do svojega telesa.

Kratki odmori za sprostitev

Kadar smo psihično prebremenjeni ali pod stresom nas lahko kratka dihalna vaja ali vaja za prisotnost v telesu zelo razbremeni.

To storite tako, da se udobno namestite (hrbtenica naj bo vzravnana) in zaprete oči. Opazujte svoje dihanje. Opazujte kako hladen zrak vstopi skozi nosnice, potuje navzdol v pljuča in popolnoma napolni pljuča. Trebuh in prsni koš se razširita. Temu sledi pasivni izdih, kjer topel zrak potuje navzgor in zapusti telo. Svoj dih samo opazujete, nanj ne poskušajte vplivati. Po 2-3 minutah boste opazili, da je dihanje postalo globlje in počasnejše. Vaš um se je s tem umiril.

Zelo dobra vaja je tudi avtogeni trening ali redna dnevna meditacija, ki pomaga pri lažjem soočanju s stresom.

Dovolj tekočine

Eno osnovnih pravil za dobro počutje in zdravje na delovnem mestu je pitje zadostnih količin kakovostne vode. Večina ljudi to upošteva dokaj dobro. Namesto vode lahko vedno pijemo tudi zeliščne čaje iz svežih ali posušenih zelišč. Vsekakor je izogibanje sladkim pijačam priporočljivo, saj lahko povzročajo več nemira, razdražjivost, utrujenost in slabšo koncentracijo. Vse to pa ne vpliva spodbudno na jasnost misli in počutje med delom.

Hranljivi prigrizki

S planiranjem svojih obrokov in rahlim razmislekom o tem kdaj in kako se bomo tekom dneva prehranjevali si lahko zagotovimo, da bomo imeli pri roki vedno nekaj hranljivega. Poskrbimo, da imamo v predalu pisalne mize na voljo jabolko ali banano, vrečko suhega sadja (slive, datlji, itd.), oreščkov ali semen. Med delom si zagotovimo, da imamo vedno čas za topel obrok oziroma kosilo. Vsekakor pa nas bo pri delu zelo podprlo, če bo že naš zajtrk zjutraj hranljiv in nam bo zagotovil energijo za dopoldan.

Sabina Blumauer, učiteljica Gokhale metode

Več o ohranjanju zdravja na delovnem mestu s pomočjo kratkih gibalnih odmorom in odmorov za sprostitev najdete v video seriji:

Vaje za zdravo hrbtenico in dobro počutje