Zelišča za pljuča: Kaj pri boleznih dihal svetujemo zeliščarji?

V prejšnjem prispevku smo se posvetili vitaminu D, ki je pomemben za dober imunski odziv, hkrati pa ga veliko ljudem primanjkuje posebej v zimskem času. A kadar gre za zdravje in dobro počutje, nikoli ne smemo staviti le na eno molekulo. Tako velja, da nas bo infekcijska bolezen prizadela tudi, če imamo dovolj vitamina D, ne poskrbimo pa za druga hranila v telesu in druge dejavnike zdravja, kot so stres, gibanje, hidracija idr.

Naravni pripravki in zelišča lahko predstavljajo celovit vir hranil za naše telo, saj vsebujejo ključne vitamine, minerale, zdravilne spojine, hkrati pa nam njihovo uživanje prinaša sprostitev in oddih.

Kako delujejo zelišča za pljuča?

Za različne pljučne bolezni ter v različnih fazah bolezni zeliščarji priporočamo različna zelišča. Tako je na primer zlati koren učinkovit za odstranjevanje prekomerne sluzi iz pljuč, medtem ko v prvih fazah prehlada in gripe skoraj ni učinkovit. Ravno obratno velja za ameriški slamnik.

Uporaba zelišč za zdravljenje je lahko dvorezen meč. Na eni strani so informacije v zvezi z učinkovanjem zelišč na določeno bolezen lahko zelo skope. To še posebej velja pri novih virusih. Po drugi strani pa vemo, da so določena zelišča bolj učinkovit od drugih, celo od mnogih protivnetnih zdravil, s katerimi zdravimo virusna obolenja. Pri zeliščih je pogosto težava, ker jih nismo navajeni uporabljati. Čeprav ta zelišča pogosto ne morejo ozdraviti ali preprečiti viroze, lahko ključno vplivajo na počutje bolnikov in izboljšujejo možnost za ugoden potek zdravljenja.

Protivirusna zelišča po svetu in v Sloveniji

Virusna obolenja v zimskem času prizadenejo veliko število oseb. V povprečju za prehladom zboli okoli polovica Slovencev, za gripo pa okoli 3 %. Po nemških podatkih sta prav gripa in prehlad tisti bolezni, pri katerih oboleli za zdravljenje največkrat uporabljajo zdravilne rastline.

Zelišča se po svojem delovanju razlikujejo od posameznika do posameznika, prav tako pa eno zelišče ne deluje na vse viruse, saj se ti po zgradbi in delovanju med seboj zelo razlikujejo. Tako za virus gripe in virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen Covid-19, vemo, da imata oba v svoji sestavi molekulo RNA, a ta različno segmentira in omogoča sintezo proteinov ovoja, ki so med obema virusoma povsem različni.

Zelišča, ki jih uporabljamo v vseh fazah gripe, in njihova učinkovitost je že lepo dokumentirana v raziskovalni literaturi. Najbolj je tu znan ameriški slamnik, ki ga ne uporabljamo neposredno za zdravljenje bolezni, ampak predvsem za spodbujanje imunskega sistema, da se to lahko samo brani proti okužbi na ravni limfocitov T in celic »ubijalk«.

V nasprotju z gripo, pa je veliko manj poznanega o razvoju bolezni in zdravljenju Covid-19 infektov. Tako so na primer raziskave pokazale pozitivne učinke zelišč pri uporabi:

  • navadnega sleza,
  • sladkega korena,
  • navadnega bršljana in
  • črnega bezga.

Vse to so zdravilne rastline, ki pa so lahko tudi strupene. Za navadni bršljan velja, da ga uporabljamo strogo v nadzorovanih koncentracijah, saj lahko že manjše prekomerne koncentracije vodijo v zastrupitev.

Spet druga raziskava je pokazala pozitivne učinke pripravkov iz:

  • forzicije in
  • kovačnika.

Pri nas sta to rastlini, ki sta bolj poznani kot okrasna grma in ju najdemo na marsikaterem slovenskem vrtu. V tradicionalni kitajski medicini pa ju uporabljajo že od nekdaj. V naših lekarnah teh pripravkov iz forzicije in kovačnika ni mogoče kupiti, zato posegamo po pripravkih, ki so znani iz našega zeliščarstva. To so na primer ameriški slamnik, črni bezeg in navadni slez.

Pripravke za spodbujanje imunskega sistema v zadnjem času vse več uporabljamo ne le v obliki kapsul ali čajev, ampak tudi v kulinariki. Tako poznamo na primer sladoled iz ameriškega slamnika, štruklje s sirupom forzicije in pudingovo torto iz črnega bezga. Recepte najdete v knjigi Narava vedno zmaga.

Osnova za dobro odpornost je celovit pogled na naše telo. Pridružite se nam pri postavljanju dobrih temeljev.

Prispevek je za vas pripravila dr. Katja Rebolj.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >

Prvi koraki do neodvisnosti

Zgradite svojo neodvisnost na področju financ, energije, zdravja in miselnosti s pomočjo vrhunskih strokovnjakov!

Online seminar Prvi koraki do neodvisnosti, ki prinaša dragoceno znanje s področja financ, miselnosti, zdravja in energetike. Na enem mestu smo zbrali strokovnjake, ki delijo uporabno in koristno znanje, ki ga za napredek in svobodo potrebujemo vsi. Projekt je izjemno dobro pripravljen in vsebuje naravnost fantastične vsebine, ki vam bodo zagotovo pomagale pri razumevanju pomembnosti ravnovesja.

Zadovoljivo obvladovanje financ, dobra samopodoba, skrb za svoje telo, izpolnjujoči odnosi in zadovoljivo bivanje so recept za notranji mir.

VEČ O INTERAKTIVNEM ONLINE SEMINARJU >