Danes smo lahko hvaležni, da živimo v svetu, v katerem imamo tako zelo enostaven dostop do vseh informacij. Seveda pa moramo po drugi strani imeti tudi nek “filter”, skozi katerega prefiltriramo vso obilico le teh. Kljub vsemu pa informacija ostane zgolj informacija in nam praktično ne koristi kaj dosti, vse dokler se ne odločimo in jo prenesemo v naše vsakdanje življenje – v prakso. Torej dokler dobljene informacije ne uporabimo.

To še posebej velja za področje osebnostne rasti. Danes vemo, da človeka med drugim oblikujejo vse izkušnje, ki jih pridobi skozi življenje. Preko izkušenj oblikujemo najrazličnejše navade in prepričanja, ki nas bodisi podpirajo ali omejujejo. K sreči pa danes tudi vemo, da se lahko kljub vsemu sami, na vsakem koraku odločamo, kakšni bodo naši odzivi in naši občutki.

Ugotovitve!

Prav vsi imamo možnost, da se osebnostno razvijamo in rastemo. Že z majhnimi spremembami lahko svoje življenje prestavimo na višjo, kvalitetnejšo raven in smo posledično z njim bolj zadovoljni.

Če pogledamo svoje življenje od blizu, lahko vidimo, da nas pravzaprav ves čas sili v neke spremembe. Življenje nam prinaša preizkušnje in izzive, s katerimi nas še bolj oblikuje. Od nas pa je odvisno kako gledamo na vse to, kar nam dobrega ali slabega prinaša življenje.

Če se nad svojim življenjem nenehno pritožujemo, je manj verjetno, da bomo poiskali rešitve. In žal vse preveč ljudi z iskanjem rešitev čaka predolgo, vse dokler ne dosežejo resničnega dna in končno začutijo, da nujno potrebujejo spremembo.

Zato danes slišimo toliko motivirajočih zgodb, ko so ljudje preprosto morali pasti, da so se nato odrinili s tal in dobesedno zacveteli. Zdi se, da potrebujemo nek vzvod, nek signal, da se premaknemo.

Spremembe!

Ko torej spoznamo, da želimo spremembo oz. dobimo uvid, da je sprememba nujna, je naslednji korak ugotoviti, kaj sploh je tisto, kar želimo. Sledi analiza trenutnega in analiza želenega stanja.

V tem koraku lahko preprosto zapišemo nam pomembna področja življenja, na primer: partnerstvo, denar, kariera, zdravje ipd… in ocenimo, kako smo s posameznim področjem zadovoljni. Potem si postavljamo vprašanja, kaj si želimo na posameznem področju izboljšati, česa si želimo več, česa manj, kakšne spremembe bi bile dobrodošle in predvsem poslušamo, kaj nam govorijo naši občutki.

Ker pa vsega ne moremo spremeniti na enkrat je najbolj priporočljivo, da se najprej odločimo za tisto področje, za katerega čutimo, da najbolj potrebuje spremembe.

Nato lahko začnemo z zbiranjem informacij. Pridobiti moramo znanje o tem, kako in na kakšen način se lahko spoprimemo z uvajanjem sprememb, da bomo kar se da učinkoviti. Zbiranje informacij preprosto pomeni, da se začnemo o neki stvari zanimati. Na primer preberemo čim več stvari v zvezi s področjem, na katerem želimo spremembe, ali pogledamo kakšen spletni seminar na to temo, se morebiti udeležimo kakšnih delavnic ali seminarjev v živo, kjer najdemo tudi podobno misleče ljudi, ki so nam lahko kasneje podpora. Podpora pa so nam lahko tudi mentorji in coachi, ki nam pomagajo pri tem, da so naše spremembe hitrejše in še učinkovitejše. Vloga mentorjev in coachev je pomembna tudi v primeru, ko nam spodleti ali ko se znajdemo na mrtvi točki.

V prakso!

Kot sem omenila že na samem začetku, informacije, dokler jih ne prenesemo v prakso, ostanejo zgolj informacije. Zato je nujno, da po tem, ko zberemo informacije, naredimo korak naprej in prenesemo vso znanje v prakso. Seveda tudi tukaj ne gre tako, da bi vse naredili naenkrat. Novo znanje je potrebno v naš vsakdan vnesti postopoma. Pravzaprav lahko zadnja dva koraka gresta z roko v roki, kar pomeni, da pridobljeno znanje sproti in postopoma prenašamo v prakso.

Zakaj je pomembno, da znanje prenesemo v prakso?

Odgovor je jasen. Če znanja ne bomo prenesli v prakso, ne bomo naredili sprememb. Če ne bomo naredili sprememb, se ne bomo osebnostno razvijali in rastli in ne bomo dvignili zadovoljstva s svojim življenjem na višjo raven. Že Einstein je povedal, da je neumno pričakovati drugačne rezultate, če bomo stvari počeli na isti način.

Pazi!

Zakaj je pomembno, da ne hitimo? Zato, ker predvsem naši možgani potrebujejo nekaj časa, da se na vse spremembe navadijo. Koliko časa je odvisno od tega, kako velika je sprememba. Zato je sploh na tem mestu vzpodbuda mentorja ali coacha ali kakšnega drugega strokovnjaka s tega področja, izjemno pomembna, če ne skoraj nujna.

V Inštitutu za neodvisnost smo se ravno iz tega razloga odločili, da vam bomo na voljo kot podpora pri tem, ko boste pridobljeno znanje prenašali v prakso. Hkrati vam želimo ponuditi podporo tudi takrat, ko se vam kje zatakne. Zato bi vas želeli na tem mestu povabiti, da se nam pridružite znotraj naročniških strani, kjer vsak mesec izvajamo ˝zoom konference˝, kjer s praktičnimi nasveti in odgovori na vaša vprašanja pomagamo k vaši rasti in napredku.

Kaj je Zoom? Spletno orodje, ki omogoča online video konference, kar pomeni, da se nam pridružite kar iz vašega naslanjača. Vse kar potrebujete je registracija na spletni strani https://zoom.us/ . Registrirate se lahko brezplačno.

Špela Kresnik, mag. psihologije in NLP Praktik

POSTANITE ČLAN INŠTITUTA IN SE NAM PRIDRUŽITE NA ZOOM KONFERENCAH: https://neodvisnost.si/postanite-clan/